banner113

KIZILTEPE’Lİ ÖĞRENCİLER DÜNYA 3.sü OLDU

9. Düş Çizgisi Uluslararası Tasarım Olimpiyatında Kızıltepe Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ‘’Hasta Dostu’’ Projesiyle Dünya 3.sü Oldu.

KIZILTEPE’Lİ ÖĞRENCİLER DÜNYA 3.sü OLDU
Öğrenciler Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ’ı mecliste ziyaret etti.
Akdağ Engelli Hakları inceleme Komisyonu Başkanı olmam hasebiyle, engelli ve yaşlılar için yapılan projenin sosyal ve teknik açısından çok başarılı bir proje olduğu belirten Milletvekili Akdağ genç arkadaşlarımızı, öğretmenlerini ve onları yetiştiren ailelerini tebrik ediyorum.Gelecek yıl Newyork ‘da yapılacak olan 10. Düş Çizgisi Uluslararası Tasarım Olimpiyatı için şimdiden kendilerine başarılar diliyorum dedi.
Kızıltepe Milli Eğitim Şube Müdürü İmran Tekin’in Öncülüğün de Ankara’ya gelen heyetin sonuçtan memnun oldukları ve öğrencilerin mutlulukları gözlerinden okunduğu dikkatlerden kaçmadı. Bronz madalya kazanan öğrencilerin gelecek yıl için yapılacak yarışmalara katılacaklarını söylediler. 36 ülkeden 3494 okuldan 11649 katılımcının yer aldığı Düş Çizgisi Tasarım Olimpiyatı&rsquonın ön değerlendirme programında 100 okul arasında yer aldı. Türkiye’nin ve Dünyanın pek çok yerinden alanında uzman değerlendirme kurulu üyelerinin davet edildiği, değerlendirme komitesinde alanında uzman profesörlerden oluştuğu ve yapılan değerlendirmede Kızıltepe Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ‘’Hasta Dostu’’ projesiyle Dünya 3.sü Oldu. Ödülümüzü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Nihat Ergün Öğrencilerimize Takdim etti.
Milli eğitim Şube Müdürü İmran Tekin Bizi yalnız bırakmayan bizleri ziyarete gelen Öğrencilerimize moral veren Sayın Milletvekilimiz Abdurrahim Akdağ’a teşekkür ediyorum dedi.
Dünya 3.sü Olan Projenin Tanıtımını Yapan Mobilya İç Tasarım Öğretmeni Mehmet Sıddık Kaya Bize projeden bahsetti.

Projemiz, fiziksel engelli, hasta, yaşlı ve yatağa bağımlı insanların kimseye bağımlı kalmadan günlük kişisel bakım ve sosyal ihtiyaçlarını tek başlarına yapabilmelerini sağlamaya yönelik olarak tasarlanmıştır. Bu projemiz sayesinde bakıma muhtaç insanlar kimseye yük olmadan günlük kişisel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayacakları için fiziksel ve psikolojik olarak kendilerini rahat hissedeceklerdir.

Projemize birden çok işlev kazandırmak ve uzun süre kullanabilir kılmak için problem çözme yöntemleri kullanılmış ve sonuca ulaşılmıştır.

Projemizde yatağın yan tarafında otomatik kumanda ile sağa sola hareket eden bir mobilya vardır. Bu mobilyanın raflarında mini buzdolabı, lavabo, mikro dalga fırın, kitaplık, laptop ve laptop sehpası, gıda reyonu, sıcak içecek reyonu, çatal kaşık ve yemek tabakları reyonları mevcuttur.

Projemizdeki yatak hareketli olup otomatik kumanda ile çalışmaktadır. Yatağın ortasında yan tarafa açılan bir bölmenin altında klozet mevcuttur. Klozet otomatik kumanda ile yukarı çıkıp yatağın seviyesine gelerek, hastanın kişisel ihtiyacını giderdikten sonra yine otomatik kumanda ile ikinci bir kişiye ihtiyaç duyulmadan klozet aşağı indirilerek, yan tarafa açılan raylı bölme tekrar yerine gelmektedir. Yatağa bağlı klozet, kanalizasyon sistemine bağlı olup Kişisel temizlikten sonra hasta otomatik kumanda ile su butonuna basarak klozeti temizleyip kokunun içeride kalmamasını sağlıyor. Kişi bu yatak sayesinde tek başına klasik yöntemlerden olan sonda, hasta bezi gibi ikinci elemanlara ihtiyaç duymadan tuvalet ihtiyacını giderecektir.

Yatağın aşağı kısmında yatağa bağlı ve otomatik kumanda ile çalışan bir engelli arabası mevcuttur. Bu araba yatağın bir parçası durumunda olup yeri geldiğinde araba olarak kullanılmaktadır. Araba yataktan otomatik kumanda ile ayrılıp sırtlığı kalktıktan sonra araba olarak kullanılmaktadır. Kişi bu araba sayesinde evin içini rahatlıkla gezebilir ve gerektiğinde dışarıda çıkabilecektir. Kişinin gezme işi bitikten sonra araba yatağa yanaştırılıp sırt kısmı otomatik kumanda ile inip yatağı geri kalan kısmını tamamlamaktadır.

Projemizin Amaçları

Projemiz, hasta, yaşlı, yatağa bağımlı ve bakıma muhtaç insanların günlük kişisel bakım ve sosyal ihtiyaçlarını tek başına yapabilmelerine katkıda bulunacaktır.



Projemizin Hedefleri

Projemiz, hasta, yaşlı, yatağa bağımlı ve bakıma muhtaç insanların günlük kişisel bakım ve sosyal ihtiyaçlarını tek başına yapmalarını sağlayacaktır dedi.



Güncelleme Tarihi: 15 Nisan 2013, 21:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Abdulkadir UYANIK
Abdulkadir UYANIK - 11 yıl Önce

boyle bir tasarımı yaparak bu başarıya imza atanları tebrik ediyorum ve bu başarının gerçekleşmesinde emeği geçen ve desteklerini esirgemeyen herkese sonsuz teşekkür ediyorum.

İmran TEKİN
İmran TEKİN - 11 yıl Önce

öncelikle projenin hazırlanmasında emeği geçen öğrenci ve öğretmenlerime, ankara ya gidişimizi sağlayan sayın kaymakamımız erkaya bey e milli eğitim müdürümüze ve ekibimizi, ankara' da bulunduğumuz süre içerisinde yalnız bırakmayan her türlü desteklerini bizden esirgemeyen sayın vekilimiz abdurrahim bey'e ve m.yaser bey'e ekibim adına teşekkür ediyor, saygılarımızı sunuyoruz

ferhan ferhan
ferhan ferhan - 11 yıl Önce

bu proje geçen yıl bi arkadaşımız hazırlamıştı kimse destek vermediği için bıraktı

SIRADAKİ HABER