banner113

(TÜİK) gerçek üretim miktarlarının çok altında rakamlar belirlemesi çiftçilerimizi büyük zarara uğratmıştır

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere tepki gösteren Kızıltepe zahireciler derneği Başkanı Mehmet Şerif öter, çiftçilerin adeta cezalandırıldığını belirtti.

(TÜİK) gerçek üretim miktarlarının çok altında rakamlar belirlemesi çiftçilerimizi büyük zarara uğratmıştır

                    Konu ile ilgili bir açıklama yapan Dernek başkanı Mehmet Şerif Öter " Tarımda en önemli sorun nedir diye sorulsa çoğumuz verimlilik ve çiftçi eğitimsizliği diyecek.Tarım Bakanımız başta olmak üzere toplumun ilgili tüm kesimleri tarımda verimliliğin artırılmasını istediklerini belirten Öter, Tarım milli servet olması münasebetiyle toplum olarak tarım sektörümüzün temeldeki cefakar, emektar üreticileri olan çiftçilerimizin dünya standartlarında üretim yaparak verimliliği artırmalarını hep talep ettik. Devletin tarım politikası verimliliği artırmak üreticiyi desteklemek ve teşvik etmek amacıyla her sene ürün desteklemeleri veriliyor. Her yıl kaymakamlığın başkanlığında ziraat odası ve ilçe tarım müdürlüğü işbirliği ile kurulan komisyon yerinde tespit ve alanlar taranarak yapılan incelemeler neticesinde sonuçlar belirleniyordu." dedi.

            Bu yıl yerinde araştırılmadan ilçe Tarım ve ziraat odalarına sormadan bilgileri hangi kaynaktan aldığı bilinmeyen Türkiye istatistik kurumu (TÜİK) gerçek üretim miktarlarının çok altında rakamlar belirlemesi çiftçilerimizi büyük zarara uğrattıklarını kaydeden Öter " Mezopotamya havzasının verimli toprakların merkezinde bulunan Kızıltepe ovası ürün verimliliği noktasında ülke ve bölge standartları üzerinde olduğu herkesçe bilinmektedir.Kızıltepe ovasının % 85 çiftçilerimizin kendi imkanlarıyla kazdıkları artezyen kuyular sayesinde sulu tarım yapmakta ve yüksek verim almaktadırlar.Bu durumda çiftçilerimizin ödüllendirilmesi gerekirken fazla üretim gerçekleştirdikleri için neredeyse (TÜİK)tarafından cezalandırılmak isteniyor.Sulu ekimde dönümde 600 ile 800 kg. buğday -1000 ile 1200 kg mısır üreten çiftçi Türkiye istatistik kurumu masa başında tespit ettiği rakamlara göre sulu buğdayda 475 kg. - mısır için 762 kg. olarak lütuf etmiştir. Bu durumda çiftçilerimizin emekle ürettiği ürünün yaklaşık % 25 in prim desteğinden mahrum bırakıldığı gibi, 2012 yılı için hakları olan,kendilerine tanınan ürün destekleme miktarlarına göre faturalandırarak devlete ödedikleri %2 stopaj vergisiyle ayrıca zarara uğratılmıştır." Dedi.

      Dernek başkanı Öter " Velinimetimiz olan çiftçilerimize ödenen üç kuruşa göz dikmek dünyada Çin ülkesinden sonra en çok büyüyen ekonomiye sahip ve İMF'ye borç para veren hükümetimize yakışmıyor. Bu durumun en kısa zamanda düzeltileceğine olan inancımızla her zaman çiftçilerimizin hizmetinde olacağımızı ve haklarını aramak için Ziraat Odamızın alacağı her kararın destekçisi olacağımızı bilinmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.

 

                                                              Mehmet Şerif ÖTER

                                                 Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı

 

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2013, 06:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER