banner113

Artuklu Üniversitesi’nden Türkiye’nin ilk Zazaca yüksek lisans tezi

Son dönemlerde sosyal bilimler alanında gerçekleştirdiği akademik atılımlarla adından söz ettiren Mardin Artuklu Üniversitesi bir ilke daha imza attı. Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde kurulan Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü’ne bağlı olarak hazırlanan ve farklı lehçelerle konuşan Kürt toplumu folklorunun araştırıldığı, Zazaca yazılmış ve Türk yükseköğretim tarihinde ilk olma özelliği taşıyan yüksek lisans tezinin kabul edildiği öğrenildi.

Artuklu Üniversitesi’nden Türkiye’nin ilk Zazaca yüksek lisans tezi
 Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Serdar Bedii Omay, Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Yrd.Doç.Dr. Abdurrahman Adak ve Yrd.Doç.Dr.Nurettin Belkin,Yrd.Doç.Dr.Hayrullah Acar ve Mihemed Malmîsanij ’in hazır bulunduğu tez savunmasında, yüksek lisans öğrencisi Nadire Güntaş Aldatmaz, hazırladığı yüksek lisans tezinin farklı lehçeler konuşan Kürt toplumsal yapılarından biri olan Kırmancların (Zazalar, Kırdlar, Dımıliler) yaşamını yansıtan bazı folklorik ögelerin araştırılması ve yazılı hale getirilmesini amaçladığını söyledi.

 Mardin Artuklu Üniversitesi olarak yılların ihmali ve inkârıyla karşılaşmış her dezavantajlı kesimin, haklı kültürel taleplerinin karşılanması için büyük adımlar attığını belirten Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Omay, Kurmanci ve Zazaki filolojileriyle ilgili çalışmaların meyvelerini vermeye başladığını ifade etti.

Diller, dinler, güzel sanatlar, mimari gibi araştırma alanlarının öne çıktığı güçlü ve etkili bir sosyal bilimler üniversitesi olarak “Orta Şark’ta güçlü bir sosyal bilimler üniversitesi olmak ”şeklinde ortaya koydukları bir vizyonla yürüdüklerini vurgulayan Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, bu tarihi anda hazır bulunmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

Çalışmasında, toplumsal hareketler sonucu yaşanan olumsuz olayların sosyal yaşamın dönüşmesindeki rolleri ve yine doğal afetler sonucu oluşan göçlerin sosyal yaşama etkileri ile ilgili gözlemlerin aktarıldığını kaydeden Nadire Güntaş Aldatmaz, “Sözlü Edebiyat” başlığı altında, derlenen bazı halk masalları ve türlerinin incelendiğini aktardı.

 

 

Yaşayan Diller Enstitüsü’nün kurulduğu 2009 yılından beri Zazaca’yı sahiplendikleri ve standartlaşması için büyük bir gayret sarf ettiklerini belirten Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım ise Kürtçe lehçelerinden biri olan Kurmancca’ya göre Zazaca’ya pozitif ayrımcılık uyguladıklarını ifade etti.

Türkiye'de ilk Zazaca yüksek lisans tezinin büyük bir başarıyla savunmadan geçtiği bilgisini veren enstitü müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Kürdoloji bölümü olarak özelde son derece memnun olduğunu ve Zazaca’ya ideolojik kaygılardan tamamen uzak bilimsel bir yaklaşım sergilediklerinin altını çizerek:

“Mardin Artuklu Üniversitesi olarak Zazaca’ya sahip çıkacağımızı ve bunun için yeterli bir akademik donanıma sahip olduğumuzu ısrarla ifade ettik. Hazırlanan bu yüksek lisans tezi, Zazaca’yı bütün özellikleriyle akademiye taşıdığımızın bir göstergesidir. Üniversite olarak kültürel tüm zenginliklerimizi gelecek kuşaklara miras kalacak ve Zazaca’ya katma değer ekleyecek akademik eserlerle ortaya koyma ufkundan hareket ediyoruz.” dedi

Güncelleme Tarihi: 16 Ocak 2013, 10:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER