Kemal Burkay: İran ve Suriye Süreci Provoke Edebilir

Habertürk ekranlarına konuk HAK-Par Genel Başkanı Kemal Burkay çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Burkay Kürt sorunu ve İmralı süreci hakkında dikkat çeken iddilarda bulundu.

Kemal Burkay: İran ve Suriye Süreci Provoke Edebilir
Paris’teki kanlı infaz örgüt içi hesaplaşma mı, süreci baltalama girişimi mi?

Kemal Burkay: Bu söylenenlerin tümü olabilir. Fakat PKK’nın silah bırakması ve İmralı görüşmelerinin hemen arkasında bu infazın gerçekleşmesi, görüşmelerin provoke edilmek isteniyor olmasını akla geliyor. Sakine Cansız ve arkadaşlarının son görüşmelerde tavrını net olarak bilmiyorduk. Süreci destekledikleri söyleniyordu. Eğer bu durum doğru ise süreci kesintiye uğratmak isteyenlerin bir çabası olabilir.

Paris’teki kanlı infazın PKK’nın işi olmadığını net olarak söyleyebilir miyiz?

Kemal Burkay: Hayır ben böyle bir ifade kullanamam. PKK’nın geçmişinde kendisinden ayrılanlara karşı böyle bir çok eylemi var.

İran yada Suriye görüşmeleri provoke edebilir mi?

Kemal Burkay: Herk iki ihtimal üzerinde de duruyorum. Derin devlette bu süreçi provoke etmek isteyebilir. Eskisi kadar gücü ve etkisi kalmasa da tamamen yok sayamayız. Diğer faktörlerde ise İran ve Suriye çatışma ortamının sürüp gitmesini istiyor. Bu bakımdan Öcalan’ın İran ve Suriye söylemi dikkate alınmalı.

İmralı ile Kandil farklı düşüncelere mi sahip?

Kemal Burkay: Farklı düşünenler olabilir. PKK içindeki bütün eğilimlerin aynı düşünce içinde olduğunu sanmıyorum.

PKK silah bırakma sürecine kadar getirilirse ve üst düzey yöneticileri Avrupa’ya göndermek yerine, Türkiye’ye getirilip siyaset yapmasının yolu açılmalıdır. Zor bir süreç yaşandı, 30 yılı aşkın bir çatışma söz konusu. İnsanlar bu süreci kabul edemeyebilir hatta genel af söylemini yadırgayabilirler. Türkiye bu süreçte barışa adım atacaksa buna değer.

Sakine Cansız PKK’da nasıl bir sembole sahip?

Kemal Burkay: Sakine Cansız PKK kurucularından ve önde gelenlerinden biri. Diyarbakır’da kaldığı dönemde akıl almaz işkencelere karşı direnç gösterdiği söyleniliyor. Fakat Cansız’ın şuan PKK içinde kime yakın yada kiminle arasının açık olduğunu bilmiyorum. Birileri onu öldürerek süreci kesintiye uğratmak istiyor yada bir mesaj vermek.

Kürt aydınlara karşı saldırılar olabilir mi?

Kemal Burkay: Bu saldırılar aydınlara yönelikte olabilir, diğer provokatif amaçlıda. Saldırılara karşı kişilerinde meydanında hazırlıklı olması gerekir. Sürecin devam etmesinden rant sağlayan kesimler çatışmalarında bitmesini istemeyecektir.

Hükümet kararlı olmalı söyleminden ne anlamalıyız?

Kemal Burkay: Hükümet engeller karşısında kararlı olmalı. Bu provokatif eylemleri yapanların amaçı hükümeti geri adım attırmak. BDP’den de aynı yaklaşımı bekliyorum. Sürece katkı sağlamalı. Bu sorun sadece AK Parti’nin sorunu değil, ülkenin büyük bir sorunudur.

KÜRT SORUNU BASTIRILARAK ÇÖZÜLEMEZ

Kemal Burkay: Kürt sorunu Demirel’in dediği gibi bastırılarak çözülemeyeceğini gördük. Silahların bir süre susması yerine kalıcı çözümler bulunmalıdır. Bir yandan PKK’nın silah bırakmasını sağlarken, Kürt sorununa da kalıcı çözümler bulunması için odaklanmak gerekiyor.

İmralı görüşmeleri Habur’ım devamı mı?

Kemal Burkay: Kürt sorunuyla ilgili daha önce başarısızda olunsa önemli adımlar atıldı. Bunu yok sayamayız.. Fakat bu sürecin başarıya ulaşmasını istiyoruz. Burada en önemli etken ise sorunların çözülmesinde uygulanacak politika. Bence bu süreçte en uygun politika Türkler de Kürtler de ikna edilmesidir.

Öcalan verdiği teminata sadık kalacak mı?

Kemal Burkay: Abdullah Öcalan’ın neler söyle ve önerdiği bence kamuoyunca pek bilinmiyor. Gündemde olan bir takım söylentiler ver, bunun doğruluğunu net olarak bilmiyorum. Dolayısıyla bu konu hakkında net bir yorum yapabilmek için Öcalan’ın söylemlerini net olarak bilmek gerekir.

Abdullah Öcalan hiçbir koşul sunmadan silahların bırakılması talebi onu örgütünü ilgilendiren bir karardır. Bence de PKK hiçbir şart koşul sunmadan silah bırakmasıdır gerekir. Artık silahların hiçbir yararı ve katkısı yok. Bundan sonra sürece zarar vermekten başka bir katkısı olmayacaktır.

www.haberevet.com

Güncelleme Tarihi: 11 Ocak 2013, 22:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER