banner113

Kızıltepe’nin kanalizyasonunun üzerine aktığı köyde hastalıklardan geçilmiyor

Mardin’in Kızıltepe ilçesinin kanalizyason şebekesi ilçeye 2 kilometre uzaklıktaki Işıklar köyüne dökülüyor. Kanalizyason şebekenin döküldüğü alanda herhangi bir arıtma tesisinin bulunmaması nedeniyle ciddi sıkıntı yaşanıyor. Ayrıca Kızıltepe ilçe merkezinden Zergan Dersinin suları da yine aynı köyün ortasından geçiyor

Kızıltepe’nin kanalizyasonunun üzerine aktığı köyde hastalıklardan geçilmiyor
 İlçe merkezinde kötü koku ve sivrisinek oluşumuna neden olan dere yatağına kanal sularının da dökülmesi ayrıca tehlikenin boyutunu artırıyor. Bu sağlık ve çevre açısından oluşan tehlikeden en büyük zararı gören yerleşim yerlerinden biri de Işıklar köyü.

 Birçok hastalığın yaşandığı köyde,  köylüler pis koku ve hastalıklardan dolayı göç vermeye başladı. Onlarca hayvanın telef olduğu köyde Hepatit B hastalığı baş gösteriyor. Kanalizyason atığının su şebekesine karıştığı ise raporla tespit edilmiş durumda. DSİ yetkilileri ve Jandarmanın köylüleri, yüzde 75 oranında nitrat tespit edilen suyun içilmemesi konusunda köylüleri uyardığı belirtiliyor. Özelikle yaz ayarlında koku ve sivrisinekten durulmayan köyde kış aylarında yağmur sularının kanalizyason suyunun aktığı dere yatağını taşırması ile tehlike daha da büyüyor. Defalarca yetkili mecralara başvurduklarını ifade eden köylüler,  çevre ve insan katliamının yaşandığına dikkat çekiyor. Herhangi bir netice alamadıklarını söyleyen köylüler artık ne yapacaklarını şaşırmış durumda.

Köyden insanları ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kaldığını ifade eden  Köy muhtarı Hüsamettin Duyan:”Şuanda bu atık su yüzünden 100 haneye düştük. Köyümüzde bu yüzden yaklaşık 20-30 genç hepatit b hastalığından dolayı askerlikte çürük raporu aldı.  Çocuklar zaten hep hastanede. Köyde sürekli boşalma oluyor. Şuanda Kızıltepe’nin bütün atık suyu köyümüzün ortasından geçtiği gibi birde orda boşalıyor. Gelip bakan bile yok. Şuanda köylü bu atık suyla mısır ekiyor, pamuk ekiyor, domates ekiyor. Hiç kimse bunun için bir girişimde bulunmuyor. Yani biz artık ne yapacağımızı şaşırdık. Bir devlet yetkilisinin gelip sadece burada bir iki saat oturmasını bekliyoruz. Bir otursun bakalım durabiliyorsa biz 24 saat dururuz. Bir atık su, bir zehir geçiyor. Benim köylüm geçen yıl sadece 800 yıl büyükbaş hayvan kaybetti. Bırak küçükbaş hayvanı. Çocuklar artık hastaneden çıkmıyor. Ama gelip bakan yok. Bizde durduk artık ne yapacağımızı bilmiyoruz.”ifadelerini kullandı.

Kanalizyason suyunun içme suyuna karıştığı ve bunun da ayrı bir tehlike olduğunu belirten Duyan:”Biz köyümüzün içme suyu için müracaat ettik özel idareye ve  DSİ’ye. Bize dediler yüzde 70 nitrat var. İçmeyin.İlçe jandarma çağırdı. Şuanda tahlil sonuçları benim yanımda. Jandarma ‘sakın bu suyu içmeyin’dedi. Hala da mecburi köy bu suyu içiyor. Nerde su içecek?”

 

Yaşanana dutumun bir katliam olduğunu anlatan Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Menduh Çakar ise:”Bu insanlığa sığmayan bir sorundur. Burada 10 dakika durmamız mümkün değil. Kokusu acayip. Burda akan su hayvanlarda içiyor. Hayvanlar telef oluyor. Çoluk çocuk hastalanıyor.Bu derenin ıslah edilmesi lazım.İnsanlığa sığmayan bir tablo ile karşı karşıyayız. Tüm evler artık buradan İzmir’e-Adana’ya, Ankara’ya, İstanbul’la gittiler. Burada hepatit hastalığı çok yaygın. Bu duruma el atmak lazım.Buna seyirci kalamayız.”şeklinde konuştu


Mehmet DOĞAN|Kızıltepe/Mardin                                            

Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2012, 19:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER