banner113

Akbaba;’’ Asıl olan engelli bireyleri bir gün değil her gün hatırlaya bilmek, sevebilmek ve anlayabilmektir’’

Kızıltepe Engelliler Birliği Spor Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İzzettin Akbaba , 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Akbaba;’’ Asıl olan engelli bireyleri bir gün değil her gün hatırlaya bilmek, sevebilmek ve anlayabilmektir’’
Kızıltepe Engelliler Birliği Spor Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İzzettin Akbaba'nın mesajı şöyle:''

1992  yılında Birleşmiş Milletlerin kararı ile 3 Aralık "Uluslararası Engelliler Günü" olarak kabul edilmiş; bu karar, 1993 yılı Mart ayında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonunun 1993/29 sayılı bildirisi ile 3 Aralık Gününün tüm dünyada engellilerin topluma kazandırılması ve haklarının "tam ve diğer insanlara eşit ölçüde" sağlanması amacı için çalışılması gereken bir gün olarak tüm dünyaya duyurulmuştur. O zamandan beri 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü olarak tanınmaktadır."

'İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte, engellilerin normal bir hayat sürmelerinin ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkün olabileceğini unutmamalıyız. Onların yaşamdan zevk almaları, geleceğe güvenle bakabilmeleri ve üreten bireyler olarak kendi kendilerine yeter duruma gelmeleri için kamu kurumları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve tüm vatandaşlarımız işbirliği içinde olmalıdır.

 

Asıl olan engelli bireyleri bir gün değil her gün hatırlaya bilmek, sevebilmek ve anlayabilmektir. Çünkü gündelik hayatta karşılaşabildikleri sorunlar sadece engellilerin sorunları değil hepimizin sorunudur.

 

İnsanlığın ulaştığı modern hukuk düzenine kabul edilen ve evrensel olarak tanınan insan haklarının kaynağını yalnızca insan olması ve doğuştan gelen temel haklara sahip olduğu düşüncesi oluşturur.Devredilmez olan bu haklar tüm insanlar için eşit olarak sağlanmalı,özgür ve onurlu yaşam hakkı korunmalıdır.Bu hakkın sağlanması ve korunup geliştirilmesi hayatın içinde dezavantajlı gruplardan olan engelliler için ayrı bir önem arz etmektedir.

 

Çeşitli engellerine rağmen, hayat mücadelesi veren ve hayatlarını onurlu bir şekilde geçirmek adına ekonomik ve sosyal hayatın içerisinde olan engelli vatandaşlarımız bizim için, birer güç kaynağıdır. Kendi kültürel ve değer yargılarımızın tavsiye ettiği kardeşlik, dayanışma değerleri de bunu öngörmektedir. Engellilerimizin, yaşam becerilerini geliştirerek, kendi kendilerine yetebilmeleri, yetenekleri ve yeterlilikleri doğrultusunda eğitim imkânlarından yararlanabilmeleri, kendilerine uygun işlerde istihdam edilebilmeleri, dışlanmadan diğer bireylerle iyi ilişkiler içinde olabilmeleri çok önemlidir. Bu nedenle engelli vatandaşlarımızın yaşama sevincini yitirmeden mutlu bir yaşam sürmeleri için, temel ihtiyaçları giderilmeli, toplumla bütünleşebilmeleri sağlanmalıdır''dedi.

 

Engellilik, yalnızca engellilerin ya da ailelerinin karşı karşıya bulunduğu bir sağlık sorunu değil, sosyal ve toplumsal boyutlarıyla toplumu yakından ilgilendiren ve tüm bireylerin ortak çabasını gerektiren bir konudur.

Bu duygu ve düşüncelerle bu konuda tüm vatandaşlarımızı duyarlı olmaya çağırırken herkesin bir engelli adayı olduğunu unutmadan bu duygular içerisinde tüm engelli vatandaşlarımızın 3 Aralık Dünya  engelliler farkındalılık günü hayırlara vesile olması dilerim.

 

Güncelleme Tarihi: 02 Aralık 2020, 12:47

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER