banner113

BİN YILLIK İCAZET GELENEĞİ KIZILTEPE'DE BİR KEZ DAHA YAŞATILDI

Yüzyıllardır Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ilim ve irfan yuvaları olarak hizmet eden medreseler günümüzde de bu işlevlerini hiç aksatmadan yerine getirmeye devam ediyorlar.

BİN YILLIK İCAZET GELENEĞİ KIZILTEPE'DE BİR KEZ DAHA YAŞATILDI
Bu medreseler arasında önde gelenlerinden birisi olan ve yaklaşık bir asırdır Mardin bölgesinde ilim tedrisatı merkezi olarak hizmet veren Kızıltepe ilçesindeki Seyda Şeyh Abdurrezzak Medresesinde ilim tahsilini tamamlayan 22 talebeye düzenlenen bir merasimle icazetnameleri (diploma) verildi.
 
Kızıltepe'deki Seyda Camiinde düzenlenen törene çevre il ve ilçeler ile Türkiye'nin dört bir köşesinden gelen binlerce kişi katıldı.
 
Kur'an'ı Kerim tilaveti ile başlayan program daha sonra yapılan konuşmalarla devam etti. İlk konuşmayı yapan Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, icazet merasimi ile birlikte idrak edilen Kutlu Doğum Haftası kutlamasının bu yılki ana teması olan kardeşlik ekseni üzerine bir konuşma yaptı. Daha sonra sırasıyla Midyat İlçe Müftüsü M. Abdurrahim İnanç, talebelerin hocaları adına Seyda Şeyh Abdurrezzak medresesi müderrislerinden Molla Muhammed Fatih ve Emekli Ankara Merkez Vaizi Muhammed Selim Yılmaz hem Kutlu Doğum haftası hem de icazet geleneği üzerine Türkçe, Arapça ve Kürtçe konuşmalar yaptılar.
 
Konuşmaların ardından Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle okunan Mevlid-i şeriften sonra icazet törenine geçildi. Seyda Şeyh Abdurrezzak Medresesinin üstadı Şeyh Selahaddin Seydaoğulları Hoca'nın icazet duasının ardından ilim tahsilini tamamlayan talebelere icazatnameleri verildi.
 
Öğlen namazının ardından binlerce misafire öğle yemeği ikram edildikten sonra program sona erdi.
Diyanet'in medrese mezunlarına yönelik "melle" açılımın gündemde olduğu bugünlerde düzenlenen bu tören siyasiler de dahil olmak üzere her kesimden büyük ilgi topladı.
 
Törene AK Parti Mardin milletvekili Abdurrahim Akdağ ve BDP Diyarbakır milletvekili Altan Tan da katılarak programı birlikte takip ettiler.
Törenin dikkat çeken özelliklerinden birisi de icazetname alan talebelerin yansıttığı çok kültürlülük unsuru oldu. Türk, Kürt, Arap, Zaza gibi farklı etnik unsurlardan oluşan talebeler, İslam'ın ve medreselerin birleştirici özelliği altında çok önemli bir kardeşlik mesajı verdiler.
(İLKHA)

Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2012, 10:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER