NUSAYBİN’DE III. DERECE ARKEOLOJİK ALANDA SONDAJ ÇALIŞMALARI

Nusaybin’in ilçe merkezi Kışla Mahallesi Yayla sokakta bulunan, mülkiyeti Nusaybin Belediyesine ait olan Nekropol (Mezarlık alanı) III. Derece Arkeolojik alanda sondaj çalışmaları yapıldı.

NUSAYBİN’DE III. DERECE ARKEOLOJİK ALANDA SONDAJ ÇALIŞMALARI
 NUSAYBİN’DE III. DERECE ARKEOLOJİK ALANDA SONDAJ ÇALIŞMALARI 

Nusaybin’in ilçe merkezi Kışla Mahallesi Yayla sokakta bulunan,  mülkiyeti Nusaybin Belediyesine ait olan Nekropol (Mezarlık alanı) III. Derece Arkeolojik alanda sondaj çalışmaları yapıldı.

 

 Nusaybin Belediyesinin tarihi ve kültürel varlıkları koruma stratejisi dahilinde Nusaybin merkezde bulunan Nekropol alanında sondaj çalışmaları yapıldı. Kışla Mahallesi Yayla sokakta bulunan ve daha önce Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından 1. ve 3. derecede arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmişti. 1999 yılında Oğuzhan İlköğretim Okulu temel kazma çalışmaları esnasında ortaya çıkan Roma Bizans dönemi lahit mezarların bulunmasının ardından sit alanı olan bölge koruma altına alındı.

Nusaybin Belediyesi bu bölgede bulunan 2 buçuk dönüm arazisi üzerinde itfaiye alanı olarak planladığından bölgede sondaj çalışmaları yaptı. Nusaybin Belediyesi Arkeologu Abdurrahman Oruç ve Mardin Müzesi Arkeologu Şehmus Tekin gözetiminde belediye işçileri tarafından 4 arkeolojik sondaj açıldı. 5 gün süren sondaj çalışmalarında kültür varlığı özelliği gösteren herhangi bir buluntuya rastlanmadı. Sondaj çalışmaları raporlaştırılırken, bu raporlar  Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunu sunulacak. Yapılan değerlendirmenin ardından Nusaybin Belediyesi bu alanı kamu yararına değerlendirileceği belirtilerek, özellikle I. ve III. derece Arkeolojik sit alanı olan Nekropol alanına kırıntı, döküntü, moloz ve hafriyat kazı yapılmaması ve toprak alınmaması konusunda uyarıda bulunarak bu alanda yapılacak her türlü fiziki ve inşai faaliyetlerde bulunacak olanlar hakkında yasal işlem başlatılacağı belirtildi.

Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2012, 13:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER