banner113

Kızıltepe'de Termik Santral Tabutla Protesto Edildi

Ğurs vadisinde kurulan termik santralı ölüm saçtığı gerekçesiyle STK ve vatandaşlar tarafından protesto edildi.

 Kızıltepe'de Termik Santral Tabutla Protesto Edildi
Ğurs vadisinde faaliyet gösteren termik santralin kapatılmasını isteyen sivil toplum örgütleri, ilçe halkı ve çevredeki köylüler protesto gösterisinde bulundu. Santralin faaliyete geçmesi ile birlikte çevre ve sağlık sorunlarının baş gösterdiğini ifade eden eylemciler yeni santral ünitelerinin kurulması için süren çalışmalara da tepki gösterdi.

Etrafı dağlarla kaplı 12 (köyden) mahalleden oluşan yeşil Ğurs vadisi Kızıltepe ilçe merkezinde 10 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Vadi, Tütün yetiştiriciliği ile doğal meyve, sebzelerin yetiştirildiği tarım bölgesi olarak tanınıyor. Vadi halkının iddialarına göre, Kocalar mahallesi yakınlarında kurulan termik santralinin çıkardığı zehirli dumandan dolayı kadınlarda düşüklerin yaşandığı, bebeklerin sakat doğduğu ve bir çok hastalığın baş gösterdiği vadide artık hiçbir ağacın meyve vermediğini belirtildi. Yapılan protestoda yeni kurulacak 2 yeni termik santrale izin vermeyeceklerini söyleyen vadi halkı ölüm saçan mevcut santralin ise bir an önce kaldırılması gerektiğini söylediler.

Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu öncülüğünde bünyesinde barındırdığı Dernekler ile Kızıltepe’de faaliyet yürüten meslek odaları, Muhtarlar ve halkın destek verdiği eylemde çevredeki köylüler de katıldı.

İlçeye bağlı Kocalar köyü mevkiinde bulunan termik santralin önünde toplanan kalabalık, temsili kara çarşaflı bir tabut önünde küçük bir tiyatro oyunu sahneledi. Termik santralın yaydığı zehirden etkilenerek ölen bir şahsın tabutunun yer aldığı oyunda ayrıca düşük yapan bir kadın olayın vahametini göstermek amacıyla rol aldı. Basın açıklamasına katılanların bir kısmı kendini santralın bulunduğu çevre tellerine zincirlerken, Döviz ve pankart taşıyan STK, oda ve vatandaşlar seslerini yetkililere duyuramadıklarından şikayetçi oldular.

Basın açıklaması öncesi açılış konuşmasını yapan Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu Başkan yardımcısı ve Basın sözcüsü Menduh Çakar yaptı.

Eyleme katılım sağlayan STK, Meslek odaları, Dernekler, esnaf, çevre köyün muhtarları ve basına desteklerinden dolayı teşekkür eden Çakar:

“Bu termik santral 14 yıldır burada faaliyette. Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği olarak bu Termik santral için faaliyet ve raporlarımızı her zaman halkımız ve basınımızla paylaştık bu sorunu hep gündemde tutmayı çalıştık. Bütün Mardin Milletvekillerine sorunu ilettik. Sayın Ahmet Türk bu Termik santral konusunu Ankara da TBMM gündemine getirdi. Mardin valisi ve Mardin Orman çevre Müdürlüğü filtre takılmadığı için 4.5 defa ceza kestiler ama bu yetmiyor.

Şimdi Kızıltepe de bir oluşum kuruldu. Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneğimizin de içinde yer aldığı Mardin Toplumsal Dayanışama Federasyonu kuruldu. Federasyonumuz diğer STK ve odaların da desteği ile Termik santrale hayır eylemi düzenledi. Bugün bunun için buradayız.” Açıklamalarında bulundu.

Daha sonra söz alan Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu başkanı M.Şerif Öter okuduğu basın açıklamasında şunları söyledi:

Bizler Mardin halkı ve 46 dernek birleşeni olan Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu ve bize destek veren STK, Meslek odaları ve halkımızla beraber doğamızı ve halkımızı zehirleyen termik santrallere yeter diyoruz.

Yıllardır burada faaliyet gösteren AKSA enerji firmasına ait termik santrali zehir saçmaktadır. Doğa harikası olan Ğurs Vadisinde daha önce yetişen organik sebze ve meyvelerin yerine şimdi zehirli, hastalıklı ürünler yetişmektedir.

Buna sebep olan görmüş olduğunuz zehir saçan bu termik santralidir. Doğaya ve çevreye verdiği zararların yanı sıra, insanlarımızı yavaş yavaş zehirleyerek birçok insanımızın ölümüne sebep olmuştur.

Zehir saçan termik santral kurulduktan sonra bölgede akciğer ve cilt kanseri başta olmak üzere solunum ve sinir sistemine bağlı hastalıklarda ciddi artış meydana gelmiş olup ve düşük vakaları çoğalmıştır.

Bölgemizde şiddetin hüküm sürdüğü yıllarda, tek amaçları para kazanmak olan elit tabakanın pusu avcıları, dönemin devlet yöneticilerinin yandaş kayırmacılığı sonucu zehirli santrali buraya kurmuşlardır.

Üç kuruş para kazanmak uğruna burayı zehir tacirlerine peşkeş çekenleri, insan ve doğal yaşamı düşünmeden izin veren yetkilileri kınıyoruz.

Şirket santrali kurduğunda 33 MW. İçin izin almıştı. 2011 yılında sessiz bir şekilde kapasite artırarak, Sinjar-Irak’ta sözleşmesi biten 30 MW’lık santrali Buraya getirerek, ilave ettiler. Nasıl olsa Mardin halkı sesini çıkarmıyor düşüncesiyle, şu an iki ünite daha aynı alana kurmak için çalışmalar olduğu duyumlarını almaktayız. Buraya kurmayı düşündükleri ilave zehir üniteleri Samsun ve Siirt illerinde kurma teşebbüsü olmuş fakat duyarlı halk ve Üniversite öğrencilerin tepkisi sonucu oralara kuramadıkları üniteleri buraya kurmak için prova çalışmaları yapıyorlarmış. Herhalde saldıkları zehir yetmedi. Şimdi tam kapasite zehirlemek istiyorlar. Sakın ha sakın diyoruz.

1990 lı yılların o sessiz, kuzu Mardin halkı yok artık. Karşınızda duyarlı, bilinçli ve örgütlü bir toplum vardır.

Amaç enerji üretmek ise dünyanın en çok güneş alan bölgemize hükümetin destek ve öncülüğüyle güneş enerji sistemleri kurun. Hem istihdam yaratılabilir, hem de sınırsız elektrik üretebilirsiniz. Ama ne yazık ki tek amaçları para kazanmak olanlar ve bu zehir bacalarına ruhsat veren yetkililerimizin duyarsızlığına baktığımızda, insanlarımızın zehirlenmeleri ve doğamızın yavaş yavaş yok olması umurlarında olmadığı ortadadır.

Sonuç olarak fosil yakıtların en kalitesiz sınıfından olan fueloil kullanan ve bacalarından zehir saçan AKSA Şirketine ait termik santralin yetkililerine sesleniyoruz.

Derhal zehir bacalarınızı durdurun. Buranın temel geçim kaynağı tarımdır. Santrallerin bacalarından çıkan gazlar asit yağmurları oluşturarak, yağan yağmurla toprağın kimyasal yapısını bozmaktadır. Haliyle tarımsal verim düşerek, ağaçlar kurumakta, hayvancılıkla ilgili faaliyetler zarar görmektedir. Para kazanmak için hem insanlarımızın rızkını zehirliyorsunuz, hem de sağlığımızla oynuyorsunuz. Allah’tan korkun ve empati yapın. Termik santralinizin olduğu alana yakın oturan insanların yerinde siz olsaydınız bunu kabullenecek miydiniz?

Belli ki yüksek makam ve mercilerde arkanız güçlüdür. Ama unutmayın ki Haktan sonra en büyük güç halktır. Siz zengin olasınız diye bu halk artık zehrinizi yutmayacaktır.

Ağa babalarınıza güvenerek, bu halkın haklı ve insani tepkisini dikkate almayıp, doğayı ve insanları zehirlemeye devam ederseniz, bu halk gerekeni yapacaktır. Buradan Mardin Tabipler birliğini göreve çağırıyoruz.”

Öter’in basın açıklamasından sonra söz alan Marangozlar Odası başkanı İsa Tunç ise, İnsanların ölümüne sakat kalmasına sakat doğmasına sebep olan bu santralın kapatılmasını istediklerini belirterek, “Bu santralı işletenler tabiî ki ticaretine kazancına bakacak ama Devlet büyüklerimizden ve yetkililerden buna engel olunmasını istiyoruz. Cennet gibi vadinin yaşanmaz hale gelmesine tüm örgütlü birleşenler olarak karşı durup buna engel olmak için gerekli temas ve görüşmeleri yaparak buna engel olmamız gerekir” ifadelerinde bulundu.

Köylülerden, Ziver Aslan ise santral nedeniyle iklim değişikliği olduğunu söyledi. Aslan; “Biz bu santralin kapatılmasını istiyoruz. Babalarımız, dedelerimiz burada yıllardır çiftçilik yaptı. Santralin kurulmasından sonra hiç görmedikleri böcek türlerini burada görmeye başladı. Bölgede kaliteli olan tütünümüzden artık verim alamıyoruz. Narlarımız bozuluyor, incilerimiz bozuluyor, domateslerimiz bozuluyor. Bu kazanma hırsı yüzünden hep oluştu. Hepimizin sağlığı söz konusu.

Katılımcılardan Bahar Yıldız, ise düşük vakalarının arttığını ve çocukların artık sakat doğduğunu dille getirdi. Yıldız, “Biz 9 ay karnımızda taşıdığımızı çocuklarımızı sağlıklı bir şekilde kucağımıza almak istiyoruz. Sakat doğurmak istemiyoruz.” İfadelerini kullandı.

Grup 5 dakikalık oturma eyleminden sonra sessizce dağıldı.

Güncelleme Tarihi: 23 Şubat 2015, 13:48

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER