banner113

Kızıltepe Sivil Toplum Örgütleri Platformu Basın Açıklaması

Kızıltepe Sivil Toplum Örgütleri Platformu, son günlerde Tedaş yetkilileri tarafından yapılan kaçak kontrol ve sayaç sökme uygulamaları sürecinde Platform adını kullanarak yalan, yanlış bilgileri verme konusunda bir açıklama yaptı. Platform sözcüsü Mehmet Şerif Öter tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

Kızıltepe Sivil Toplum Örgütleri Platformu Basın Açıklaması

Platform sözcüsü Mehmet Şerif Öter tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

KAMUOYUNA DUYURULUR

Son günlerde Tedaş yetkilileri tarafından yapılan kaçak kontrol ve sayaç sökme uygulamaları sürecinde Platformumuzun adını kullanarak yalan, yanlış bilgileri dedikodu ve yalanla saldırmayı kendilerine meslek edinmiş zihniyeti ve onların aktörlerini, figüranlarını şiddetle kınıyoruz.

Konuyla ilgili halkımıza bilgi verme gereğini bir zaruret olarak gördüm.  Aşağıdaki açıklamalar çerçevesinde yalan ve kasıtlı bilgilerin tarafları olan Tedaş görevlilerini ve kaçak elektrik uygulamasına muhatap olan yalan bilgilerin halkın arasında yayan bazı abone sahiplerinin ortaya çıkmalarını, varsa belgelerini yok ise uydurdukları yalan bilginin duyum kaynağıyla birlikte kendilerini mertçe açıklamaları çağrısında bulunuyoruz.

1)04–08–2011 tarihinde Mardin İlimize bağlı Kızıltepe ilçesinde yaşanan elektrik enerjisi ve dalgalanmaları ve kesintisi sıkıntısından dolayı Kızıltepe’de faaliyet gösteren Sivil toplum örgüt temsilcilerinden oluşan 12 kişilik bir heyet ANKARA’YA gittik.

Heyette oda başkanlarımızın yanı sıra ilimizin temsilcilerinde Milletvekilimiz Sayın Abdurrahim AKDAĞ ve Sayın Gönül BEKİN ŞAHKULUBEY Enerji Bakanımızdan randevu alarak heyetimize eşlik edip sorunun giderilmesi noktasında gereken katkıyı sağlayarak heyetimizden bir an olsun ayrılmadılar. Oda ve STK Başkanlarımız toplumsal görev gereği bu konuda gereken baskı unsuru görevi çerçevesinde sorumluluklarını yerine getirdiler, ama ne yazık ki elektrik kesintilerinin ve dalgalanmaların özellikle Kızıltepe ilçemizde ve köylerimizde düzeltilmesi noktasında tüm bu girişimlerin bir katkısı olmadığı gibi önümüzdeki yaz devam edeceği ortadadır. Çiftçilerimiz kendi olanaklarıyla kazdıkları artezyen kuyulardan elektrik gücüyle 400 ile 800 metrelerden su çekerek çiftçilik yapabilmektedirler. Buda çok zor ve maliyetli bir iştir, Şu anda başka seçenekleride, de yoktur. Tek geçim kaynakları toprak ve tarımdır.

Bu topraklar aynı zamanda yalnızca çiftçilerimizin değil hepimizin milli serveti olup, dolaylı yoldan herkesin geçim kaynağı konumundadır çünkü bölgemizin temel ekonomik potansiyeli tarımdır ve çiftçilerimiz pahalı fiyat tarifesinde elektrik kullanmaktadır.

Yetkililerin bu konuda gerekli düzeltmeleri yapmaları bir zarurettir. GAP kapsamında bulunan Fırat suyu ovamıza getirilinceye kadar tarımda kullanılan elektriğin dönüm başı şeklinde hesaplanarak EGE, MARMARA, AKDENİZ çiftçilerine tanınan tarifelerin alternatifi olarak bir formül şeklinde uygulanabilir. Aksi halde bu tarife ile ücretlendirme devam ettiği sürece çiftçi elde ettiği tüm hasadın bedeli elektrik parasına yetmeyeceği gibi,  devletimiz bölge çiftçisini icraya vermeye devam edecektir. Bu da doğru bir çözüm değildir. Yapılandırma yapıldı ve çiftçiler neden ilgi göstermedi? Çünkü elektrik parasını ödeyecek geliri ekiminden kazanamıyor ondan.

2)Kızıltepe tarihinde ilk kez duyarlı derneklerimiz bir araya gelerek KIZILTEPE STK. PLATFORMUNU kurdu. Yıllardır laftan, sözden, söylemden başka halka hiçbir fayda veremeyen bencil, bireysel ve çıkarcılar kuruluşumuzdan beri STK. Platformumuzu yıpratmak için halkın gözünden düşürmek için her türlü fitne, dolaplarını  ve kirli marifetlerini tek tek uyguluyorlar.   Her zaman kazdıkları kuyuya kendileri düşüyorlar.

1-      Doğru yolda ve tek amacı halkına hizmet etmek olan ST K.Platformumuzu yıkamayacak ve dağıtamayacaklardır.

2-      Gelelim esas meseleye; çiftçilerin elektrik sayaçlarını sökmeye giden kaçak kontrol yetkilileri çiftçilere diyorlarmış” Biz aslında sizi yıllardır tanıyoruz size karşı böyle bir muamele, işlem yapmak istemezdik ama bizde emir kuluyuz. Geçen yıl STK. larınız ve Milletvekilleriniz Bakanlığa gittiklerinde, sizleri şikâyet etmiş kaçaklara göz açtırmayın, ağır ceza verin diye karar almışlar. Bizde bu kararı uyguluyoruz.” Diyorlarmış.

3-      Önceleri münferittir deyip ciddiye almadım ama bu söylentiler çoğalınca iki yalan bir gerçek eder deyimi ile usulünce Kızıltepe ilçe Tedaş Müdürümüz Sayın Ensari KAVAK Beyi aradım.  Müdür Bey dediler ki” Söylentilere neden olan uygulamayı biz yapmıyoruz” MARDİN Tedaş İl Müdürümüz Sayın Hakan ALTUN Beyi aradım ve konuyu kendilerine aktardım. Sayın il Müdürümüz rahatsızlığını dile getirerek,” Bu söylentileri eğer dairemde görevli hangi personelimizin yaptığını tespit edersem mutlaka haklarında gereken soruşturmayı yapacağım.” Diye ifade ettiler. Bu yaklaşımı önemsediğimizden mesele açımızdan kapanmıştı. Fakat dün ve bu gün aynı zihniyet, yalan ve dedikodularına hız vermeye başladılar. Kızıltepe STK. Platformu sözcüsü olarak bu yalancılara, iftiracılara, dedikoducu, bozuk zihniyetlilere şunu söylüyorum. STK. Ların, gidin kaçakları yakalayın ceza verin deyip karar alma, yetkileri yasal olarak yoktur. Yasaların verdiği yetki çerçevesinde ancak baskı unsuru oluşturabiliriz. Bizde halkımıza hizmet etme şiarıyla demokratik yoldan görevimizi yapmaya çalışıyoruz.  Neymiş efendim Tedaş yetkilileri demiş ki elimizde karar aldıklarına dair imzalı mutabakat metni varmış. Varsa böyle bir metin açıklamayan namerttir. Bunu söyleyen Tedaş yetkilisinin ismini halka açıklamayan abone sayaç sahibi her kim ise aynı ifade kendileri içinde geçerlidir. ANKARA’DA Bakanlıkta toplantıya katılanların isimlerini içeren bir adet imzalı yoklama isim listesi dışında varsa bir kararın altında imzam Kızıltepe STK. Platformuna ve halkıma hesap vermeye bedelini ödemeye hazırım. Kim görevini ne şekilde yapacağına dair yasal mevzuat vardır. Bu oyun sanki giderayak birileri STK ve halkı fitne yoluyla birbirine düşürme planına benziyor.

KAMUOYUNA Saygıyla duyurulur.

M. Şerif ÖTER