banner113

Kızıltepe Çevgön 5 Haziran Dünya Çevre Günü Dolaysıyla Muhteşem Etkinlik

5 Haziran Dünya Çevre Günü Dolaysıyla Çev-Gön'nün Dağıtığı El Bildirisi Dikkat Çekti.Bildiriyi Aynen Yayılıyoruz. İşte Çevgön Nın Dağıtığı El Bildirisi

Kızıltepe Çevgön 5 Haziran Dünya Çevre Günü Dolaysıyla Muhteşem Etkinlik

ÖNERİYORUZ,

ARZ EDİYORUZ

SİTEM EDİYORUZ

KIZILTEPE ÇEVGÖN YETKİLİLERİ DUYARLI OLMAYA ÇAĞIRDI

Bizler Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği olarak 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nü buruk olarak kutluyoruz.Nedeni doğa, çevre ve ekoloji hakında  yaptığımız çalışma ve faliyetlerimizde tüm çağrılarımıza rağmen halen  bazı olumsuzluklarla karşılaşıyor olmamız.

Tüm çağrılarımıza kulak tıkayanlar, çağrılarımızı cidiye almayan yetkililere buradan birkez daha çağrı yapıyoruz.

Başta bölgemizdeki ormanlar hakkındaki çağrılarımızın ciddiye alınması ve çıplak dağlarımızın ağaçlandırılması, bilinçsizce talan edilen,  yıkılan ormalarımıza sahip çıkılmasını belirtiyoruz.

Yazın ANIZ  yakma olarak vuku bulan çevre tahribatına tüm halkımızı duyarlı olmaya çağırıyoruz. Anız yakmak, ağaçları kesmek ve doğaya zarar verilmesi; yasal olarak suç, dinen günah ve vicdani olarak insanlık dışı bir durumdur caydırıcı cezaların verilmesi bu konuyla ilgili  halkı bilinçlendirmek ve duyarlılığa çağrı için gerekirse cami hütbelerinde imamlar bu konuyu göndeme  alırsa iyi olur.Başta sorumlular olmak üzere herkesi duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Ova köylerimize de bir çağrımız var. Su kullanımı konusunda daha tasarruflu olmamız gerekiyor.Ağaç dikelim ve var olan ağaçlarımıza sahip çıkalım diyoruz..

Mardin Kızıltepe arasında bulunan Termik Santrala hayır diyelim, bu Termik santral zararlıdır. Çıkan bu zehirli gaz,  canlılar ve doğa üzerinde olumsuz bir etki bırakıyor.Yıllardır tüm çağrılarımıza rağmen bazı yetkililer çağrılarımıza kulak tıkıyor, bize verilen raporlarda filitre takılmadığı zaman diliminde 3-4 sefer para cezası verildiğidir ki bizce bu yeterli değildir.

Bu Termik santralin kaldırılması için tüm halkımızı duyarlı olmaya, yetkilileri gerekeni yapmaları için göreve çağırıyoruz.İlçemizde son dönemlerde artan baz istasyonları bizi tedirgin ediyor.Bunların doğuracağı sorunlar için gerkenin yapılmasını istiyoruz.

 

Küresel ısınmaya karşı duyarlı olalım erezyonla mücadele edelim.

Yıllardır Mardin sanayi kimyasal atıkları Kızıltepe'ye akıyor ve halkımızı tehdit ediyor.Biz Çev-Gön olarak ve aynı doğrultuda Kızıltepe Belediyesi'nin verdiği raporlarda gösteriyor ki; bu atıklar halkımızı tehdit ediyor, bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkarıyor, pis ve zehirli kokular saçarak halkın sağlığı için sorun oluşturuyor. Tüm bunlara rağmen Mardin Belediyesi ve Mardin Çevre ve Şehircilik yetkilileri seyirci kalıyor.Defalarca müracaat etmemize rağmen halen sağlıklı bir bilgi alabilmiş değiliz buradan çağrımızı yineliyoruz.

Kızıltepe ZERGAN deresi sorunu  gündemden düşmüyor ve düşmemeli bir adımda olsa ilk adım atıldı. Belediyenin yaptığı çalışmalar umut vericidir. Devletin daha fazla katkı sunması,  DSİ ve Belediyemizin iş birliği ile bu işin üstesinden geleceğimize inanıyorum.İstek ve azimlilik olursa olacaktır. Belediyemize çağrımız var; Zergan deresinin üzerindeki sıfır noktasında bina ve apartman yapımlarına  izin verilmesi bizi üzüyor, çünkü kamulaştırma zorlaşıyor,  buna bir çözüm bulunması için çağrıda bulunuıyoruz.

 

İlçemizin TEPESİ için de  4.5 yıldır çağrı yapıyoruz.Tepe site alanı olsun diye basın yolu ve belediyeye yolladığımız raporlarla belirtiyoruz  malesef TEPE işgal edildi etrafınada binalar yapıldı. Tepe yutuldu, bu tarihi miras ve tarihi tepe  yok olup gitti. Şimdi sit alanı yapılsa bile fayda etmez.Zergan deresi de böyle olmasın.

Çarpık kentleşmeye son verelim.Verimli topraklarımızı betonlaştırmayalım.

İlçemizde büyük bir BARIŞ parkının yapılmasını öneriyoruz. Mevcut olan parklarımızın ıslah edelim Ailelerin rahatça oturabilecekleri bir şekilde korunması istiyoruz. 

Madde bağımlılğı olan gençlerimiz ve çocuklarımız için tedavi ve rehabilitasyonların açılması için ilçe kaymakamımıza ve belediyemimize çağrımızı bir kez daha buradan bildiriyoruz.

Doğaya ve çevreye önem verelim, çevremizi temiz tutalım.Bunlarla ilgili açıklamalı tabelaların  asılması, ilçemizde bulunan tarihi yerlerin tanıtılması ve oralara açıklayıcı, tanıtıcı  tabelaların asılmasını istiyoruz.

Örnek verirsek ilçemizde tarihi bir kilise var üzerinde ne tabela ne de tarihi yazılmıyor. Tarihi taş köprü,  Şahkulubey kumbetti, Büyük Cami  ve daha niceleri. Bu tarihi ve ekolojik yerlere tabelaların asılması, hatta ilçemizin giriş ve çıkışında bu tarihi eserlerle ilgili tabelaler asılmalı ve bilgilendirici yazılar yazılmalı ki ilçemize gelen yabancılar tarihimizi görsün, Mezopotamyamızı tanısınlar, bizim kim olduğumuzu bilsinler.

Tarihi boğmakla insanı boğmakla eşdeğerdir.Çünkü geçmişini bilmeyen  bir halk geleceğini sağlam temeller üzerinde inşa edilemez.

İlçemizin bazı mezarlıklarda halen ışıklandırma ve su sorunu giderilmemiştir. Bu kutsal mekanlara önem verilmesinin, ağaçlandırma ve koruma için gereken önlemlerin alınmasını diliyoruz.

5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ DOLAYSIYLA ÇEV-GÖN'DEN BASIN AÇIKLAMASI.

YER:KIZILTEPE ÖZGÜRLÜK MEYDANI

SAAT:17::30

BASIN AÇIKLAMASI VE GRUP ŞEV İLE MÜZİK DİNLETİSİ

Menduh Çakar

Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği ( ÇEV-GÖN ) Başkanı

Güncelleme Tarihi: 04 Haziran 2012, 10:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER