banner113

Eczacılar Odası: Antibiyotik Direnci Halk Sağlığını Tehdit Ediyor

Mardin-Şırnak Eczacı Odası, enfeksiyon tedavisinde kullanılan antibiyotik ilaçlarının yanlış kullanımında büyük sağlık sorunlarına yol açtığına dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Eczacılar Odası: Antibiyotik Direnci Halk Sağlığını Tehdit Ediyor

Mardin-Şırnak Eczacı Odası Yönetim Kurulu tarafından Antibiyotik kullanımıyla ilgili yapılan basın açıklamasında vatandaşlara çeşitli uyarılarda bulunuldu.

Antibiyotiklerin, sağlık alanında birçok hastalığın tedavisinde kullanılan, keşfiyle insan ömrünü uzatan önemli bir ilaç grubu olduğuna ve günümüzde de bakteriyel hastalıkların iyileşmesi, organ nakilleri, cerrahi işlemler gibi birçok tedavi antibiyotikler sayesinde mümkün olabildiği belirtilen açıklamada şu uyarılara yer verildi;

Antibiyotik Direnci Küresel bir Sağlık Sorunudur

Ancak bu önemli sağlık keşfi, antibiyotiklerin yanlış ve aşırı kullanımı ile ‘antibiyotik direnci’ dediğimiz ciddi bir sağlık sorununu beraberinde getirdi. Yanlış ve bilinçsiz antibiyotik kullanımı, bazı bakterilerin antibiyotik tedavisine direnç geliştirmesine yol açar. Antibiyotiklere karşı direnç kazanan bakteriler hem daha kolay yayılır hem de dirence yol açan genetik yapılarını diğer bakterilere de geçirirler. Bu durum, hastalıkların tedavi süreçlerinin uzamasına, yeni ilaçların kullanılmak zorunda kalmasına neden olur. Antibiyotik direncinden hem bakteriyel enfeksiyonların etkilediği hastalar hem de cerrahi işlem gören, organ nakli yapan, kemoterapi gören, yoğun bakımda yatan, prematüre doğan bebekler gibi çok geniş bir kesim etkilenir.

Özetle antibiyotiklerin doğru kullanımı, tüm sağlık bileşenlerinin ve vatandaşlarımızın iş birliği ile üzerinde durmamız gereken çok önemli bir halk sağlığı sorunu…

Antibiyotiklerin Yanlış Kullanımında Ülkemiz Ön Sıralarda

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye, antibiyotiklerin basit hastalıklara karşı etkisiz kaldığı ülkeler arasında dünyada ilk 3’te yer alıyor. Türkiye’deki bakterilerin yüzde 54’ü antibiyotiklere karşı direnç geliştirmiş durumda.

Akılcı Antibiyotik Kullanımı Şart

Tüm ilaçlarda temel ilke olan akılcı ilaç kullanımı, antibiyotikler söz konusu olduğunda daha da önemli hale gelmektedir. Akılcı ilaç kullanımının temel ilkesi; ilacın bir uzman tarafından verilmesi (doktor) ve bir uzmanın bilgi ve danışmanlığında (eczacı) kullanımıdır. En yakın sağlık danışmanınız olan eczacınız, başta antibiyotikler olmak üzere her türlü ilacınızı doğru kullanmanız konusunda sizi doğru biçimde yönlendirecek kişidir. İlacın tek gerçek uzmanıdır.

Doğru Antibiyotik Kullanımı için Önerilerimiz

  • Doktorunuz reçete etmedikçe ve eczacınıza danışmadıkça asla antibiyotik kullanmayınız.
  • Antibiyotiği eczacınızın önerdiği şekilde, zamanda ve dozda kullanınız
  • Kendinizi iyi hissetseniz dahi antibiyotik tedavisini hekiminizin belirttiği süreden önce sonlandırmayınız. Aksi halde antibiyotik direnci gelişebilir.
  • Grip, nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin işe yaramadığını unutmayınız.
  • Kendi başımıza kullandığımız antibiyotiğin hiçbir etkisi olmayacağı gibi, her antibiyotik her hastalıkta kullanılmaz.
  • Komşuya iyi gelen ilacın size iyi gelmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Başkasının antibiyotiğini kullanmayınız.
  • Daha önceki bir hastalığınızda size iyi gelen antibiyotiği, tekrar benzer bir hastalık geçirseniz bile hekime danışmadan kullanmayınız.
  • İlaçlarınızı hangi koşullarda saklayacağınız hakkında eczacınıza danışınız.

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER