banner113

MUSTAFA ÖZEL MÜSİAD DOST MECLİSİNDE

MÜSİAD Mardin Şubesinin geleneksel olarak düzenledikleri dost meclisinin bu haftaki konuğu İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi ,Yeni Şafak Gazetesi yazarı Ekonomist yazar Yrd.Doç.Dr.Mustafa Özel’di

MUSTAFA ÖZEL MÜSİAD DOST MECLİSİNDE



Mardin Şubesinin toplantı salonunda gerçekleşen, “ Planlı Şirket Batırma” konulu dost meclisine Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkullubey ,MÜSİAD Üyeleri, STK Temsilcileri ile Akademik çevreden yoğun bir katılım oldu.
Açılışın selamlama konuşmasını yapan MÜSİAD Mardin Şube başkanı Mehmet Ali Dündar “Mardin’de Mustafa Özel gibi değerli bir akademisyene ağırlamaktan çok memnun olduklarını davetimize icap ettiğinden dolayı kendilerine şükranlarımızı arz ediyoruz.Hocamızın ekonomik tespitlerinin hem üyelerimiz hem de katılımcılar açısından çok önemli olacağını bu vesileyle hocamızı büyük bir memnuniyetle dinleyeceğimizi ifade etmek isterim” .dedi.

Dost meclisinin konuğu Mustafa Özel Mardinli iş adamları ve özellikle MÜSİAD üyeleriyle birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.Özel “Dünyada ve ülkemizde şirketlerin –organizasyonların uzun yaşamamaların çok çeşitli nedeni vardır.Bu nedenler; ülkeden ülkeye ve bölgeden bölgeye farklılık göstermekle beraber bize göre genelde dört faktörden kaynaklanmaktadır.Bunları dört kriz istasyonuna benzetebiliriz.Birincisi Önderlik istasyonudur.Şirketler veya Organizasyonlar ilk başta kendilerini yönetecek ,yön verecek bir önder ararlar.Bu aşamanın sağlıklı yürütülebilmesi için de önderde bulunması gereken bazı özelliklerin olması gerekiyor.Bu özelliğin başında önderin Farklı bakışa sahip olması.İkinci özelliği Cemiyet bakışına sahip olmasıdır.Üçüncüsü ise Stratejik bakışa sahip olmasıdır”. dedi
Mustafa Özel “Şirketlerin ikinci kriz istasyonu ise Özerklik krizidir.Liderlerin bir aşamadan sonra yetki paylaşımı yapması zorunludur.Üçüncü kriz istasyonu ise kontrol krizidir.Lider paylaştığı yetkilerin kontrol mekanizmasını iyi inşaa etmeli ,şirkette bürokratik bir hiyerarşiyi oturtmalıdır.Dördüncüsü ise Yenileşme krizidir.Rasyonel bürokrasi, zamanla irrasyonel bürokrasiye dönüşmektedir.Bu nedenle organizasyon kendisini sürekli yenilemek, çağa ve şartlara kendisini uydurmak zorundadır.u kriterleri ülkemizde genelde aile şirketleri uygulamadıkları için çok büyük bir bölümü uzun yaşamamaktadır”dedi.

Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkullubey toplantı sonrası yaptığı kısa konuşmada “Mustafa Özel gibi değerli hocamızın Mardin de iş dünyasıyla bir araya gelmesi ve bu organizasyonu gerçekleştiren MÜSİAD Mardin şubesine şükranlarımı sunuyorum.Hocamızın engin tecrübelerinden yararlandığımız için kendimizi şanslı hissediyoruz.Kendisinin yoğun iş temposuna rağmen zaman ayırıp Mardin’e gelmesi bizleri ziyadesiyle onurlandırmıştır.

Dost Meclisi Toplantısı soru ve cevap kısmından sonra sona erdi.










MUSTAFA ÖZEL KİMDİR?
Öğrenim Durumu
Lisans, İktisat, Boğaziçi Üniversitesi, 1980
Y. Lisans, İktisat, Marmara Üniversitesi, 1991
Doktora, İktisat, Marmara Üniversitesi, 1999
Yayınlar
Makaleler
1.Mustafa Özel, "Avrupa ve Japonya’da Kapitalizm", Divan İlmi Araştırmalar, Vol. 2002-2, No. 13, Oct. 2002, pp. 1-105
2.Mustafa Özel, "İktisadi Oryantalizmin Sonu: Çin, Hind ve Osmanlı Ekonomilerine Yeni Bakış", Divan İlmi Araştırmalar, Vol. 2000-1, No. 8, May. 2000, pp. 1-28
3.Mustafa Özel, “Yönetim Düşüncesinin İki Kaynağı: Felsefe ve Din”, İstanbul Ticaret Odası, 2009.
4.Mustafa Özel, "Dünyada ve Türkiye'de Girişimcilik, Ahlak ve Din", ANADOLU'DA GİRİŞİMCİLİK KÜLTÜRÜ, Konya/Türkiye, May. 2008, Kitapçık: Dünyada ve Türkiye'de Girişimcilik, Ahlak ve Din.
5.Mustafa Özel, "THE FUTURE OF TURKISM AND ‘MODERATE ISLAMISM’ IN TURKEY", “Politics of Islamism,”, Londra/İngiltere, Nov. 2007.
6.Mustafa Özel, "Erken Modern İktisat Düşüncesi-Bir Karşılaştırma", Türkiye Birinci İktisat Tarihi Kongresi, İstanbul/Türkiye, Sep. 2007.
7.Mustafa Özel, "İbn Haldun ve Çağdaş İktisat Düşüncesi", Geçmişten Geleceğe İbn Haldun, İstanbul/Türkiye, Jun. 2006.
8.Mustafa Özel, "Medeniyetlerin İktisat Klasikleri", Klasiği Yeniden Düşünmek, İstanbul-Türkiye, Oct. 2004.
Kitap / Kitap Bölümleri
1.Mustafa Özel, "Dünyada ve Türkiye'de Dış Ticaret Sermaye Şirketleri", TURKTRADE, Istanbul, 1988.
2.Mustafa Özel, "Birey Burjuva ve Zengin", Kitabevi, 1998.
3.Mustafa Özel, "Yöneticilik Dersleri", İz, 1996.
4.Mustafa Özel, "Liderlik Sanatı", İz, 1997.
5.Mustafa Özel, "Etkici Yönetici", İz, 1998.
6.Mustafa Özel, "Küresel Rekabet", İz


Güncelleme Tarihi: 30 Aralık 2012, 21:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER