banner113

MÜSİAD DOST MECLİSİNİN KONUĞU TKDK MARDİN İL KORDİNATÖRÜ TAHSİN ABA OLDT

Müsiad Dost Meclisinin Konuğu Tarım Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Mardin İl Kordinatörü Tahsin Aba Ve Koordinatörlük Uzmanları Oldu.

MÜSİAD DOST MECLİSİNİN KONUĞU TKDK MARDİN İL KORDİNATÖRÜ TAHSİN ABA OLDT

 

            Maridin Butik otelde MÜSİAD üyesi Abdulvahap Irmak’ın ev sahipliğinde yapılan toplantı yemekten sonra sinevizyon gösterimi eşliğinde başladı. Görsel olarak yapılan tanıtım toplantısında TKDK iletişim uzmanı Erdal Çelik TKDK hakkında bilgilendirme sunumu yaptı. 4 Mayıs 2007 tarih ve 5648 sayılı kanunla kurulan TKDK, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşu olup Avrupa Birliği ve Uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakların kırsal kalkınma programların uygulanmasına yönelik faaliyetlerde bulunmaktadır.

            Sinevizyon gösteriminden sonra söz olan TKDK il koordinatörü Tahsin ABA desteklenen yatırımları ana başlıklar halinde şöyle özetledi.

1-      Tarımsal işletmelerin yeniden yapılandırılması ve topluluk standartlarına ulaştırılmasına yönelik yatırımlar

2-      Tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması yeniden yapılandırılması

3-      Kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirmesi ve geliştirilmesine yönelik yatırımlar olmak üzere üç ana başlık halinde değerlendirdi.

Desteklenen programlarda harcama tutarı ise süt üreten tarımsal işletmelerde uygun harcamaların toplam tutarı en az 15 bin avro en fazla 1.000.000 avro olup destek oranı ise toplam tutarın %50’dir. Yatırım dağlık alanda ve başvuru sahibi 40 yaşın altında ise destek oranı %65 olmaktadır. Et üreten tarımsal işletmelerde ise yatırım kırmızı et için en az 20 bin avro ve en fazla 1.000,000 avro, kanatlı eti için en az 15 bin avro en fazla 500,000 avro olmaktadır.

      Süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik 3.000.000 avroya kadar olan yatırımlara %50 oranında destek verildiğini belirten Tahsin ABA bunun yanında meyve ve sebzenin işlenmesi ve pazarlanmasına, su ürünlerinin  işlenmesi ve pazarlanmasına destek sağlandığını belirtti.

      Yerel anlamda ise kırsal turizm ile taş işlemeciliği, bakır işlemeciliği, zeytin gibi yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesine yönelik desteklerin de söz konusu olduğunu ifade etti. Ayrıca kültür balıkçılığı, arıcılık, süs bitkileri ve tıbbı aromatik bitkilerin de kırsal alanda desteklenen diğer yatırımlar olduğunu ekledi.

      MÜSİAD Mardin şube başkanı Mehmet Ali DÜNDAR yaptığı kapanış konuşmasında; davetimize icabet eden İl Koordinatörü Sayın Tahsin ABA ve ekibi ile ev sahibi üyemiz Abdulvahap IRMAK‘a teşekkür ettikten sonra kısa bir değerlendirme yaptı. Dündar TKDK‘nın ciddi anlamda desteklerinin olduğunu, şu anda yapılan çağrıya proje yetiştirmenin projede olması gereken bazı evrakların kurum ve kuruluşlardan çok geç temin edilebilmesi nedeniyle güç olduğunu, bu tür sorunların yatırımcıları bezdirmekte ve yeni yatırımların önü kapatmakta olduğunu belirtti.

      Ayrıca, özellikle İl Özel İdaresinden alınan Ruhsat ve Yapı kullanım izninin uzun bir sürede çıkmasının yatırımcı için çok ciddi bir handikap olduğunu, yetkililerin bu konuda yatırımcıya destek olması noktasında hassasiyetlerini rica ettiklerini beyan etti.

    Dost meclisi, katılımcıların sorularına İl Koordinatörü Tahsin Aba ve koordinatörlük uzmanları tarafından verilen cevapların ardından dilek ve temennilerle sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 24 Şubat 2013, 17:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER