banner113

Eş Başkan Akyol Akay Süryani Kadınların Etkinliğine Katıldı

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol Akay, Mardin Süryani Derneği tarafından düzenlenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliğine katıldı.

Eş Başkan Akyol Akay Süryani Kadınların Etkinliğine Katıldı

Mardin Süryani Derneği tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Süryani Kadın Merkezi’nde etkinlik düzenlendi. Etkinliği Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol Akay ile çok sayıda kadın katıldı.  Arkah Köyü Kilisesi korusunun sahne aldığı etkinlik, folklor oyunları ile devam etti.

Ardında konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol Akay, Süryani halkının binlerce yıldır zulüm gördüğünü belirterek, “En büyük zulmü 1943 yılında gördük.  Bu durum başımıza öyle olaylar getirdik ki, kadının dört duvar arasında kalmasına sebep oldu” dedi.

Süryani geleneği olan Hano Kritho etkinliğini eskiden baskılardan dolayı kutlayamadıklarını ve şuan da aynı baskı döneminin yaşandığına dikkat çeken Akyol Akay, “Yaşlılarımızın anlattığına göre ‘Hano Kritho’ etkinliğinde halay çekilirdi, müzik eşliğinde şehrin tüm sokaklarında gezilir ve bulgur ile yağ toplanılırdı. Fakat şuan için bunu gerçekleştiremiyoruz” diye konuştu.

Akyol Akay, kadının özgürleşmemesi durumunda halkında özgürleşemeyeceğini ifade ederek, kadınların bu tür etkinliklere katılmasının önemine değindi.

Akyol Akay’ın konuşmasından sonra etkinlikte Süryani kadınların tarihteki rölü konulu sinevizyon gösterimi yapıldı.  Ardında Hano Kritho anısına bulgur pilavı ve yumurta dağıtıldı. Etkinlik, müzik ve dans gösterimiyle sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2016, 07:54

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER