banner113

Bilge Köyü davasında DNA sonucu geldi

Mardin'in Mazıdağı İlçesi Bilge Köyü'nde 2009 yılı Mayıs ayında meydana gelen katliamla ilgili Çorum Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının Yargıtay tarafından bozulması üzerine tekrar görülmeye başlanan davada, Ankara Adli Tıp Kurumu'na gönderilen DNA sonuçları mahkemeye ulaştı.

Bilge Köyü davasında DNA sonucu geldi
Mardin'in Mazıdağı İlçesi'ne bağlı Bilge Köyü'nde 4 Mayıs 2009 tarihinde 7'si çocuk 44 kişinin öldürüldüğü, 3 kişinin yaralandığı katliamla ilgili sanıklar, güvenlik nedeniyle Çorum Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. Yerel mahkeme 2010 yılı Nisan ayında yapılan son duruşmada katliamın planlayıcısı olan tutuklu sanıklar ‘Şıh Mehmet' lakaplı Mehmet Çelebi, kardeşi Abdülhakim Çelebi (35), Mehmet Emin Çelebi (37), Mehmet Sait Çelebi (42), Ömer Çelebi (44) ve Süleyman Çelebi'nin (46) her birine 44'er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verdi. Diğer tutuklu 2 sanıktan ‘Şıh Mehmet'in oğlu M.Ş.Ç.'ye, 18 yaşından küçük olduğu için 44'er kez 15'er yıl hapis, evinde el bombası ve fişek bulunan Ahmet Çelebi'de toplam 15 yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanıkların avukatlarının itirazı üzerine Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, Mehmet Çelebi hakkında verilen 44 kez ömür boyu hapis cezasının 43'ünü onarken, Fesih Çelebi'yi öldürmesinden verilen ömür boyu hapis cezasını bozdu.

DNA TESTİ İSTENDİ

Yargıtay, Mehmet Çelebi'nin talebi üzerine 10 çocuğuna DNA testi yapılmasına karar verip dosyayı tekrar yerel mahkemeye gönderdi. Ayrıca Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, geçen yıl Ocak ayında cezaevinde intihar eden Süleyman Çelebi'nin davasının ise düşürülmesine karar verdi.

Çorum Ağır Ceza Mahkemesi'nde Yargıtay bozmasından sonra yapılan ilk duruşmada ifade veren Mehmet Çelebi, 2011 yılı Ocak ayında boşandığı eşi F.Ç. ile öldürdüğü Fesih Çelebi'nin ilişkisi olduğunu iddia ederek, "10 çocuğumun en az 7'si Fesih Çelebi'den çıkacak. Ben bu olayı namus için yaptım" diye konuşarak DNA testi yapılması istedi. Bunun üzerine mahkeme Ankara Adli Tıp Kurumu'nda (ATK) bulunan ve olayın hemen ardından alınan kan örneklerinden DNA testi yapılmasını istedi. Ancak ATK, öldürülen Fesih Çelebi'den alınan kan örneğinin 3 yıl süre geçmiş olması ve bu süre içerisinde herhangi bir istemde bulunulmamıış olması nedeniyle mevzuat gereği imha edildiği bildirdi. Bunun üzerine mahkemede DNA testi yapılması için Fesih Çelebi'nin mezarının açılıp kemik ve diş örneklerinin alınmasına karar verdi.

10 ÇOCUKTAN BİRİNİN BABASI FESİH ÇELEBİ ÇIKTI

Fesih Çelebi'nin Bilge Köyü'ndeki mezarı 19 Eylül günü mahkemenin kararı doğrultusunda açılarak diş ve kemik örnekleri alınıp Ankara ATK'ya gönderildi. Burada katliamın planlayıcısı ve baş sanığı olan "Şıh Mehmet" lakaplı Mehmet Çelebi'nin 10 çocuğunun kan örnekleri karşılaştırılıp, DNA testi yapılarak mahkemeye gönderildi. Mehmet Çelebi'nin avukatı olan Özlem Demirbaş, yargılamanın başladığı tarihten itibaren olayın namus meselesinden meydana geldiğini söylediklerini belirterek, "DNA testi sonuçlarına göre müvekkilimin 10 çocuğundan biri olan B.Ç.'nin babasının öldürülen Fesih Çelebi olduğu tespit edildi" diye konuştu.

Bilge Köyü davasının Yargıtay'ın bozma kararından sonraki 4'üncü duruşması Kasım ayında yapılacak.habervaktim

Güncelleme Tarihi: 18 Ekim 2012, 23:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER