Bugün İmralı Adası'nda BDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile görüşen Abdullah Öcalan heyet aracılığıyla bir mesaj yayınladı. 4 yıldır büyük bir çaba içerisinde olduğunu son bir yıldır başlattıkları çabanın büyük olduğunu belirten Öcalan mesajında şöyle dedi.
"Yürüttüğümüz çalışmalar önemlidir. Büyük bir çaba ile yürüttüğümüz  bu çalışmalar toplumu rahatlattı. Büyük zelzele dindi .Fakat büyük dağ  gibi sorunlar önümüzde durmaya devam ediyor.Yürüttüğümüz bu çalışmaların  formatı hatasıyla sevabıyla bir yılını tamamladı. Önerilerimi devlete  yazılı ve sözlü olarak sundum. Anlamlı derin müzakereler için devletin  tavrını bekliyorum. Ertelemeye tabi tutulması gereken ve süarecin  hassasiyeti nedeniyle zaman kaybetmeden derinlikli müzakerelerin hayata  geçmesi gerekir. Bu müzakere anlamlı ve sonuç alınan bir müzaekere  olmalıdır. Bir yıl içinde yasal herhangi bir zemin oluşmadığı gibi ne  bir ret ne de bir ilerleme sağlanamamıştır. Süreç ile ilgili umudumu  korumakla birlikte bu umudun hayal kırıklığına dönmemesi için tarihi  çağrımı bir kez daha tekrarlıyorum"
BAYRAM MESAJI
Abdullah Öcalan, İmralı'dan gönderdiği bayram mesajında ise   özellikle El Kaide, El Nusra gibi islama ihanet içinde olan kesimlere  karşı Diyarbakır'da Demokratik İslam Kongresi çağrısını yaptığını  söyledi.
Öcalan, "Bu kongre çalışmalarında Alevisi, Sünnisi ile tüm  halkımızın derinlikli tartışmalar yürütmesi, kongrenin anlamlı  kararlaşmalarla ve kurumsallaşmalarla sonuçlanması son derece önemlidir.  Hz. Muhammet'in Medine şura çalışmaları örnek alınarak Şeyh Sait gibi  tarihi kişiliklerin ruhuna uygun olarak bu çalışmaların yapılması  önemlidir. Bu temelde tüm halkımızın Kurban Bayramını bir kez daha  kutluyorum" dedi.
DEMİRTAŞ HEYETTE YER ALMADI
Heyette sürpriz şekilde yer almayan BDP Eş Başkanı Selahattin  Demirtaş, Diyarbakır'da Gültan Kışanak ile gazetecilerin sorularını  yanıtladı.Demirtaş, şunları söyledi:
"Hükümetin çocukça davranışları nedeniyle İmralı’ya gidişimiz  ertelendi. Biz sayın Öcalan’ın esas aldık. Bu nedenler kişilerin  tartışılmasını doğru bulmayız. Sorunun ağırlığına ters düşen bir hal  vardır hükümette. Bugün Öcalan’la yapılacak görüşmenin çok önemli  olduğunu düşünüyoruz. Çıkan sonucu halkımızla paylaşacağız. Bize oy  veren, güvenen kişiler tutumumuzun farkındadır ve memnundurlar. Bu  çizgimizde ısrarcı olacağız. İki Grup Başkanvekilimiz, Öcalan ile  görüşme yapmak üzere İmralı' ya doğru  yola çıktılar. Hükümetin  Öcalan’ın değerli bir siyasetçi olduğunu kabul etmesi iyi bir  gelişmedir. Hükümetin yıllar sonra bunu anlaması bizim için  sevindiricidir. Bu olgun siyasetçilerle müzakere yapılsın istiyorum."
Demirtaş, Kurban Bayramı'nın Suriye başta olmak üzere,  Afganistan'dan, Pakistan'a, Irak'a, Afrika'ya kadar dünyanın her yerinde  yaşanan çatışmaların barışa doğru evrilmesine vesile olmasını  dilediklerini söyledi.
Demirtaş, halkın Kurban Bayramı'nı kutladığını belirterek, "Bu  kadar kanın aktığı bir coğrafyada herhalde en acil ihtiyacımız barıştır.  Bizler Ortadoğu toplumları olarak yüzyıllardan beri kan revan, savaş,  çatışma ve ölüm içerisinde bayramlar karşılıyoruz. Bu yıl belki Kürt  sorunundan kaynaklı savaş ve çatışma hali durmuş durumda. Ama tümüyle  sonlanmış bir çatışmadan ve savaştan söz edemeyiz. İnşallah bu Kurban  Bayramı vesile olur Suriye başta olmak üzere, Afganistan'dan  Pakistan'dan, Irak'a, Afrika'ya kadar dünyanın her yerinde yaşanan  çatışmalar barışa doğru evrilir" dedi.
Demirtaş, önemli gündem maddelerinden birinin de seçim olduğunu,  yakın zamanda seçim çalışmalarıyla ilgili resmi startı verdiklerini ve  bir yıla yakındır ciddi hazırlıklar yaptıklarını kaydetti.
Neredeyse her yerde ilçe ilçe, belde belde hem seçim örgütlenme  komisyonları hem aday belirleme komisyonları kurulduğuna değinen  Demirtaş, aday başvuru süreçlerinin başladığını ve bu ayın 25'ine kadar  da aday başvuru takviminin devam edeceğini bildirdi. Seçim bölgelerinin  22-23 yerinde kadın kotası uygulayacaklarını, kadınların partilerinde  yürüttüğü mücadelenin kendileri için büyük bir gurur kaynağı olduğunu  dile getiren Demirtaş, şöyle dedi:
"Özellikle bazı köşe yazarlarının bilinçli olarak kadın  hareketimizi, kadın meclisimizi yıpratmaya yönelik tartışmaları biz de  hayretle izliyoruz. Bunların bir merkezden yürütüldüğü anlaşılıyor.  Herkesin bu konuda duyarlı olması lazım. Kadınlar mücadeleleriyle,  emekleriyle, alınterleriyle sadece devlete karşı değil, erkeğe karşı da  mücadele ederek toplumsal bütün kimliklerini yeniden inşa etmiştir."
ÇÖZÜM SÜRECİ
Çözüm süreci ile ilgili değerlendirmede bulunan Demirtaş, iki grup  başkan vekillerinin Öcalan'la toplantı yapmak üzere İmralı'ya gittiğini  ve birkaç gündür heyetin gidişinin geciktirildiğini iddia etti.
 
İmralı Adası'na 15'er günlük periyotlarla heyetlerin gitmesi gerektiğini ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu:
"Biz hiçbir zaman isme takılmadık. Sürecin ağırlığına ciddiyetine  denk bir tutum sergiledik. Bu nedenle kişilerin tartışılmasını doğru  bulmayız. Ama hükümetin yaklaşımı bu sorunun ağırlığına denk düşen bir  ciddiyette değil. Bu çocukça tutumlarını gördükçe bu sorunu nasıl  çözeceklerine dair karamsarlığa kapılıyoruz. Ortadoğu'nun en büyük  sorunuyla uğraşıyorsunuz ama bir taraftan da birkaç ayda bir 'şu olmaz,  bu olmaz' tavrı gösteriyorsunuz."
                                    
            
              Güncelleme Tarihi: 15 Ekim 2013, 00:33