banner113

ÖLÜMDEN BAŞKA ÇÖZÜMÜ YOK MU BU MESELENİN

Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven, dağda ölen insana ağlamadıkça Güneydoğu'daki sorunun çözülemeyeceğini söyledi.Bu çıkışı emniyet müdürü değil siyasetçiler, STK’lar, Kanaat önderleri yapmalıydı.

ÖLÜMDEN BAŞKA ÇÖZÜMÜ YOK MU BU MESELENİN
Akan kanın durması ve Kürt sorunu, çözümü noktasında Başbakan yardımcısı Sayın Bülent ARINÇ‘ın açıklamaları son derece önemlidir. İlk defa bir Başbakan yardımcısı Kürtler en az bin yıldır var. Tüm anayasal hakları verilmeli, Kürtlerin haklarını inkâr ederseniz 1980 öncesine dönersiniz. Kimliği inkâr etmek insanı inkâr etmektir. Kürtçe ifade ve savunma verme konusunda anayasal düzenleme yapılacak. Açıklamaları önemlidir.
 
Sayın Bülent ARINÇ’ın açıklamaları önemli olduğu kadar geçen süreler içerisinde Kürtlere uygulanan baskı, inkâr ve haksızlıkların itirafıdır.
 
Geçmişte yaşananların sorumlusu olarak AK Partiyi suçlamaya kimsenin hakkı yoktur. Fakat AK Partinin on yıla aşkındır iktidarda olması Hükümet olarak sorunun çözümü için adımlar atmasını toplum olarak hepimizin talep etmeye hakkı vardır. Kürt sorunu ve demokratikleşme konusunda cumhuriyet tarihinde hiç bir hükümetin atamadığı adımları, yapamadığı reformları gerçekleştirdi. Fakat çözüm için yeterli değildir.
 
AK Parti geçen süreç içinde, Kürt sorunuyla ilgili olarak da küçümsenmeyecek olumlu adımlar attı. “Kürt açılımı”nı başlatmak, TRT Şeş vb. ama ne yazık ki son dönemde durdu, hatta geriledi. PKK’nın şiddet eylemlerini gerekçe göstererek güvenlik eksenli askeri politikalara ağırlık verildi. Bu da toplumda eski karanlık günlere dönme endişesi yaratıyor.
 
Sorunun çözümü için Kürt halkının çoğunluğunun beklentisi doğrultusunda hükümetin iyi niyet göstergesi olarak ilk adımı genel af çalışmaları ile başlaması çok önemlidir.
Ayrıca Kürt halkının meşru taleplerinin yeni anayasada karşılanması hak ve özgürlüklerinin tanınması çözüme giden en gerçekçi ve doğru yoldur.
 
Sayın Mesut BARZANİ Bilimsel Dünya Kürt Kongresi’nin açılış konuşmasında yaptığı çağrıda “Hedeflerimizi gerçekleştirmek için silahlı mücadelenin zamanı geçti. Parlamento gibi demokratik kanallar ve diyalog yolu ile barışçıl bir mücadele yürütmeliyiz Haklarımızı silah gücü ile talep etmekten vazgeçmeliyiz. Aksi halde uluslararası kamuoyunun da desteğini alamayız.” dedi.
Sayın Barzani’nin bu önerisi Kürtlerin bundan sonra izleyeceği siyasi alandaki rotasında dünya kamuoyunun desteğini alma noktasında yerinde bir stratejidir.
 
Dünya her geçen gün gelişiyor, değişiyor Türkiye değişti değişiyor Ortadoğu da yaşananlar malum ortadadır. Arap baharı karakışın ötesi zifiri karanlığa, belirsizliğe doğru gidiyor.
Türkiye gerçekten değişti 1980-1990’ların Türkiye si değil. Değişmeseydi, yerinde kalsaydı. Allah esirgesin bu günkü Suriye, Libya, Mısır gibi ülkelerin durumunu yaşardık.
 
Kürt sorunu çözüme kavuşmamış olmasının tek nedeni çelişkili kararlar ve atılan demokratik adımlar sabote ediliyor bahaneleri ileri sürülüp girişimler askıya alınmasıdır.
Türkiye siyasi, ekonomik ve her alanda gelişmesi, güçlenmesi Kürt sorunun çözümüne bağlıdır. Kendi içinde sıfır sorunu olan bir Türkiye dünyanın en güçlü ülkelerinden birisi olacaktır.
 
Çözüm ve Barış için hiç olmadığı kadar ortam olgunlaşmıştır. PKK bu sürece katkı sunmak adına tek taraflı ateşkes ilan etmesi şiddet ortamı bahaneleri ortadan kaldırmakla kalmayıp, aynı zamanda duyarlı kamuoyu çözüm için hükümet üzerinde baskı kurmaya katkı sağlayacaktır. Ateşkes tarihi olarak kurban bayramı öncesi çok yerinde ve anlamlı olacaktır. Duamız, temennimiz 2012 Kurban bayramında Kurbanlık koçların kanı aksın.
Bundan sonra kardeş kanı artık akmasın.

Güncelleme Tarihi: 18 Ekim 2012, 22:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER