banner113

Tarihi Dünaysır köprüsünde Restorasyona başlandı

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde Artuklular’dan kalma tarihi Dünaysır köprüsünde restorasyon çalışmalarına başlandı.

Tarihi Dünaysır köprüsünde Restorasyona başlandı

Adını ilçenin eski adı olan Dünaysır’dan alan tarihi taş köprü 12. Yüzyılda Artuklular tarafından tarihi Ulu Camii ile birlikte yaptıkları tahmin ediliyor. Yenile ve onarım çalışmaları başlatılan tarihi Köprü yapısına uygun olmayan beton ve asfalttan temizlenip, ayakları güçlendirilecek ve tarihi dokusunu uygun hale getirilecek.

Koçhisar Mahallesinde bulunan ve ilçenin iki tarafını birleştiren köprü halen yay ve araç trafiğine açık ve kullanılmakta olan tarihi taş köprüde, Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü tarafında başlatılan yenileme çalışmaları kapsamında bakım ve onarım süresince Trafiğe kapatılırken, Zergan deresinin iki tarafındaki mahalle sakinlerinin geçişleri için köprünün yan tarafına yayalar için demirden geçici köprü inşa edildi.

12. Yüzyıldan kalma 5 gözlü tarihi Dünaysır köprüsünün atık, çöğ ve toprak kaymalarından kapanan bir gözü yapılan çalışmalarda temizlenerek açılırken, Nisan 2014 tarihinde bitmesi planlanan çalışmalar ile köprü özgün görünümüne kavuşacak.

Diyarbakır 9. Bölge Müdürlüğü tarafında başlatılan yenileme ve onarım çalışmalarını yürüten Müteahhit Elfesiye Halifeoğlu çalışmalar ile ilgili yaptığı açıklamada “ Tarihi Dünaysır köprüsünün restorasyon çalışmalarına başladık köprüdeki mevcut betonları, asfaltları ve derzleri temizliği ile köprünün bulunduğu noktadaki dere yatağının temizliğini yapacağız. Köprünün ayaklarına enjeksiyonla güçlendirme yapılacak köprünün üstündeki mevcut beton ve asfalt sökülecek onun yerine köprünün özüne uygun döşeme korniş korkuluk ve eksiklikler tamamlanacak. “ dedi.

Mahalle sakinlerinden Ömer Buluç “ yaklaşık 1000 yıllık köprü hergün üzerinden binlerce insan ve yüzlerce araç geçmekte. Çok sağlam bir köprü olmasına karşın bakımı gerekiyordu. Bunu yapanlardan ve emeği geçenlerden Allah razı olsun. Bittiğinde çok güzel bir şey olacağını tahmin ediyorum. Dedi.

Bu arada Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Menduh Çakar, Köprünün onarımı ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Kızıltepe Çev-Gön’ün bu konudaki çabalarının sonuç verdiğini belirterek, “Taş köprü nihayet onarıma alındı.Bu köprünün çalışmalarıyla ilgili 5 Haziran Dünya Çevre günü basın açıklamamızda değinmiştik. Açıklamamız doğru istikamette olduğumuzu ve çalışmalarımızın takipçisi olduğumuzu ortaya konuyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.” Dedi.

Güncelleme Tarihi: 16 Haziran 2013, 00:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER