banner113

Kızıltepe Ahmed-i Hane meslek ve teknik Anadolu lisesi Fark Yaratıyor

Kızıltepe’de ÇATOM – İŞKUR işbirliği ile başlatılan “Kadınlar Üretiyor - Kadınlar Kazanıyor” projesi kapsamında 13 kursiyer kadın okul bahçesinde ekip yetiştirdikleri organik biberleri toplamaya başlayan kadın kursiyerler üreterek kazanmanın mutluluğunu yaşadı.

Kızıltepe Ahmed-i Hane meslek ve teknik Anadolu lisesi Fark Yaratıyor
 Mardin Kızıltepe ilçesinde GAP İdaresi bünyesinde faaliyet yürüten ÇATOM (çok Amaçlı Toplum Merkezi) GAP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (TEYAP) kapsamında İŞKUR ile işbirliği yaparak 2 dönüm üzerinde biber bahçesi oluşturdu. Kızıltepe ilçe Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve ilçe Halk Eğitim Müdürlüğünün desteklediği “Kadınlar Üretiyor ve Kadınlar Kazanıyor” projesi kapsamında Kızıltepe Ahmed-i Hane meslek ve teknik Anadolu lisesi bahçesinde oluşturulan biber bahçesi uygulama alanında 13 kadın kursiyer bahçelik eğitimi alırken ürettikleri ile kazanç elde ediyor.

“Antep’in Dolmalık Biberi Urfa’nın İsotu”

Aynı zamanda meslek lisesinin tarım bölümü için bir çalışma alanı oluşturan projede, Damlama su yöntemi ile 2 dönümlük akanda okul bahçesinde Urfa’nın organik isotu yetiştirilmeye başlandı. Kursiyer Kadınlar proje kapsamında hem bahçecilik eğitimini almış oluyor hem para kazanıyor. Açılan 6 ay süreli kursta kursiyer kadınlar, Çapa, tohum ve fidan ekme Bahçe bakımını ve ürün toplama gibi eğitimler alarak bahçecilik alanında meslek edinmiş olacaklar. Aylardır süren çalışmanın sonunda ekilen biberler ürün vermeye başladı, üretilen organik Urfa isotu biberler, Antep Dolmalık biber, yemeklik ve salçalık olarak yetiştirilmekte. İsteyen vatandaşların biber bahçesinde kendi elleriyle de biberleri toplayıp satın alabileceği organik biberlerin isteyene kuruturmuş şeklini de satın alabiliyor.

Kızıltepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Aslan, ilçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Abdulkadir Gümüş, Okul müdürü Seyithan Özdemir ve ÇATOM Müdüresi Bahar Yıldız, üretici kadın kursiyerleri isot bahçesinde ziyaret ederek yapılan çalışmaları yerinde gözlemlediler.

“Kadınlarımızın üretmesi bizi mutlu ediyor.”

Bahçe ziyaretinde proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Ahmet Aslan, “Kadınlarımızın üretmesi bizi mutlu ediyor. 3-4 kurumun kadınlarımız için bir araya gelmesi çok güzel ve örnek bir davranış. Ayrıca kadınlarımıza da çok teşekkür ederim aile bütçelerine katkı sunuyorlar.” Dedi.

“Kadınlarımız aile bütçelerine katkı sunuyorlar.”

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Abdulkadir Gümüş’de açıklamasında, “Bu okulumuzda bulunan uygulama bahçesinde öğrencilerimiz bahçe işlerinin nasıl yapıldığını yakından görmeleri için de bu çalışmayı başlattık. ÇATOM’un bu güzel projesine onay verdik İŞKUR ile koordineli bir şekilde 13 kursiyerimize bahçecilik anlamında kurs açtık. Kadınlarımız burada hem üretiyor hem de ürettiklerinden para kazanıyor. Bu kazançlarını hem kendilerine hem de ÇATOM’a değerlendiriyorlar. En önemlisi bu kadınlarımız aile bütçelerine katkı sunuyorlar.” İfadelerine yer verdi.

“Kadınlarımız üretmeyi öğrensin hem de ekonomik kazanç sağlasın istedik.”

Kadınlarımıza kısa bir süre bile olsa bir can suyu vermeyi hedefledik ifadelerini kullanan Kızıltepe ÇATOM Müdürü Bahar Yıldız ise 5 Aralık 2018 tarihinde imzalanan protokol ile Projenin Kızıltepe Kaymakamlığı ve GAP İdaresi desteğiyle gerçekleştiğini ve Mart ayında uygulanmaya başlandığını belirterek, “Kızıltepe ÇATOM’un denetiminde yürütülen bir proje ama halk eğitim merkezi ve milli eğitim müdürlüğünün de desteği çok fazla. Çünkü eğitimcimiz ve İŞKUR odaklı kursun açılması Kızıltepe İlçe Halk Eğitim Merkezi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz desteği ile oldu” Projeden 13 kadının faydalandığını, ÇATOM’un Kadın odaklı çalışmalarını kendilerine his ettirmek ve hayatlarına dokunmak olduğunu söyleyen Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü: “Proje kapsamında kadınlarımız İş-Kur kapsamında iş başı mesleki eğitim ile desteklenerek kendilerine ekonomik destek, Halk eğitim merkezinden görevlendirilen bir eğitici ile alacakları bahçecilik eğitim proğramı ile sertifika sahibi olacak ve GAP idaresi mühendislerinden eğitim desteği alarak da farkındalıkları artırılacaktır. Proje ile Kadınlarımıza kısa bir süre bile olsa bir can suyu vermeyi hedefledik. Projemiz sayesinde kadınlarımız hem üretmeyi öğrensin hem de ekonomik olarak kazanç sağlasın istedik. Proje çok faydalı oldu. Birçok kadının hayatına dokunduk bu bizi çok mutlu etti. Bir diğer sevindirici taraf ise Meslek ve Teknik Anadolu lisemizin tarım bölümü vardı ama uygulama alanları yoktu. Bu çalışma sayesinde GAP İdaresi tarafından okulumuza bir doğal Laboratuvar kurularak okul bünyesinde örgün eğitim gören çocuklarımıza uygulama sahası olarak bırakılacaktır.” bilgilerini paylaştı.

“Proje sayesinde bir alanımız oldu”

Ahmed-i Hani Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Seyithan Özdemir de Biber bahçesi olarak kullanılan alanın daha önce boş olduğunu belirterek, “Yani bu alan çorak bir araziydi. ÇATOM sayesinde burada 13 kadın çalıştı ve bu kadınların hepsi öğrencilerimizin de velileri oluyor. Proje sayesinde bir alanımız oldu. Tarım dersinde artık öğrencilerimiz uygulamalı eğitim alabilecek” İfadelerini kullandı.

“Projenin devam etmesini istiyoruz”

Projeye katılan kadınlar ise Proje sayesinde toprakla uğraşmanın faydalarını da gördüklerini ve bazı rahatsızlıklarını bu sayede atlattıklarını belirterek, “hem eğitim alıp öğrendiklerini, hem para kazandıklarını, hem de iyi vakit geçirdiklerini belirterek bitme aşamasındaki bu projenin devam etmesini istiyorlar.

“Bahçeden kazandığımızla çocuklarımızı okutuyoruz”

Bahçede çalışan kadınlardan Türkiye Kovan, çalışmadan önce sürekli hasta olduğunu, ancak çalışmaya başladıktan sonra kendini iyi hissetmeye başladığını söyledi.

Kovan, “Eskiden çok hastaydım, bazen saat 3’e kadar kahvaltı yapamıyordum, sürünerek yürüyordum. Sonra buraya çalışmaya başladım ve bana çok iyi geldi. Bahçede dikim yaptım, çapa yaptım, sonra da biber toplamaya başladık. İki çocuğum var, onları buradan aldığım parayla okutuyorum. Çok memnunum. İnşallah bu proje devam eder de biz de çalışırız.” diye konuştu.

Bahçede çalışan Sultan Kaya da, kendi çabalarıyla üretip aile bütçelerine katkıda bulunduklarını kaydetti.

Projenin devam etmesini isteyen Fatma Doğan, bahçeden kazandığı parayla çocuklarının eğitimine katkıda bulunduğunu söyledi.  Doğan, projenin devam etmesini istedi.

Songül Demir de kızının eğitim masrafları için işe başladığını dile getirerek, biberleri hem kuruttukları hem de salça yaprak sattıklarını aktardı.

Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2019, 21:19

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER