banner113

Başkan Öter;” Gümrük Oranların Sıfırlanması Üretime Büyük Darbedir”

Kızıltepe Zahireciler ve Hububatçılar Dernek Başkanı Mehmet Şerif Öter, Bazı bakliyat ürünlerinin ithalatından alınan gümrük oranlarının sıfırlanmasına tepki göstererek alınan bu kararın orta ve uzun vadede yerli üretimimize ve milli ekonomimize büyük darbe olacağını söyledi.

Başkan Öter;” Gümrük Oranların Sıfırlanması Üretime Büyük Darbedir”

Tarım Bakanı ve bu bölgenin milletvekili olan Ahmet Eşref Fakıbaba ve bu kararın alınmasında yetkili olan ekonomi ve gümrük bakanına seslenen Öter, şunları söyledi:

“Gümrük vergilerini sıfırladığınız bu ürünlerin fiyatları karaborsaya çıkmamış ve kıtlık ta söz konusu değil. Alınan bu karar Üç beş İthalatçının cebini doldururken, orta ve uzun vadede yerli üretimimize ve milli ekonomimize büyük darbe olur. “

Ortadoğu’nun en büyük Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi Başkanı Öter  “ Baklagillerden  nohut, fasulye, barbunya,börülce gibi ürünlerin AB,EFTA,Bosna-Hersek,Güney Kore,Malezya D-8 Ülkeleri ve diğer ülkelerden yapılacak ithalatta gümrük vergisi oranı sıfır olarak uygulanacak. Oysa ülkemizin verimli toprakları bu ürünlerin ihtiyacını karşılayabilecek hatta büyük rakamlarla ihracata yetecek üretim kapasitesine sahip iken böyle bir kararın aceleyle alınmasına anlam veremiyoruz.” Dedi.

Üretimde girdi maliyetleri olan başta mazot, gübre, zirai ilaç, iş gücü gibi kalemler her geçen gün artarken böyle bir durumda yerli üreticinin desteklenmesi gerekirken, az da olsa koruma duvarı görevi yapan gümrük vergi oranların sıfırlanmasıyla çiftçilerimiz tamamen savunmasız kalacağını ve yerli üretim durma noktasına gelebileceğini ifade eden Öter. “Daha önce hayvancılık sektöründe de benzer yanlış uygulamalarla gelinen durum ortadadır. Geçen Günlerde Tarım Bakanımız bir açıklamasında hayvancılık sektörünü normal, yeterli hale getirebilmemiz için en az üç yıl süre lazım dedi. Yazık günah değil mi ülke insanımızın milyarca doları başka ülkelerin üreticisine giderken, aynı zamanda cari açığımıza da olumsuz etki yaptığını unutmamalıyız. Yerli Üretimimizin artırılması ve geliştirilmesi için Hükümetimiz çok acil bir eylem planı hazırlamalı ve uygulamalıdır.” Dedi.

Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2017, 23:22

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER