banner113

Mardin Artuklu Üniversitesi 2012-2013 akademik yılı açılış töreni yapıldı

Mardin Artuklu Üniversitesi’nin 2012-2013 Akademik Yılı Açılış Töreni, Atatürk Kültür Merkezi Vali Koçaklar Konferans Salonu’nda büyük bir katılımla gerçekleştirildi.

Mardin Artuklu Üniversitesi 2012-2013 akademik yılı açılış töreni yapıldı

Açılış törenine Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, akademisyenler ile Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay yaptığı açılış konuşmasında, Mardin adının anıldığı her iyi işte, Mardin Artuklu Üniversitesi’nin adının anıldığı vurgusunu yaparak; kurulduğu ilk günlerden itibaren, ortaya koyduğu esaslı ufkuyla, kendine çizdiği yol haritasıyla, yeni kurulan üniversitelerden farklı olduğunu hissettirdiğini ifade etti.

Üniversitenin, varlığını, üretkenliğini ve etkinliğini kabul ettirmiş güçlü bir akademi haline dönüştüğünü söyleyen Omay, kadim kültürü, modern zamanlarda yeni bir nefesle diriltmeyi ve bu dirilişle gelecek asırların irfan dünyasını yeniden kurmayı hayal ederek yola çıktıklarını belirtti.

Mardin kamuoyu, akademisyen ve üniversitenin diğer personelinin teşviki ve ısrarı ile ikinci rektörlük devresi için kendisini yeniden sorumlu hissettiğine işaret eden Omay, YÖK Heyeti ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün gösterdiği teveccüh ve itimatla ikinci döneme başladığını hatırlatarak şöyle devam etti:

“Bugüne kadar, Mardin’imize ve ülkemize elimizden gelenin en iyisini yapmaya gayret ettik. Vazifemizin ilk devresinde bütün zamanımız, her şeyi sıfırdan başlatmak kurmak, yeni ufuklar çizmek, yoğun planlamalar yapmak, yetiştirebildiğimiz işlerin tahakkuku için sa’y ü gayretle geçti. Herkesin alışmak, adapte olmak, sisteme dâhil olup onu işletmek için çok büyük çabalar gösterdiği bu ilk fasıldan sonra, şimdi artık bu gayretlerimizin ete kemiğe büründüğü yeni dönemimiz başladı. Mardin’in sahip olduğu imkânlarını göz önüne alarak belirlediğimiz vizyona göre; diller, dinler, mimari, güzel sanatlar gibi sosyal bilimlerin belli başlı alanlarında iyi bir akademi olmak için attığımız adımların meyvelerini almaya başladık.” 

Rektör Omay, 20 civarında akademisyen ve 1100 civarında öğrenciyle başladıkları hatırlatmasını yaptığı konuşmasında akademik niteliği yüksek kişilerden oluşan üniversite kadrosunu büyüttüklerini, farklı birçok bölüm ve program açmakla üniversitenin öğrenci profilini genişlettiklerini kaydederek:

“Şimdi sadece okutman ve öğretim görevlisi derecelerinde değil, profesör, doçent gibi unvanlar da dâhil, akademik derecelerin tümünde 300’e yakın akademisyene sahibiz. İlk öğrencilerimiz çoğunlukla ön-lisans seviyesinde eğitim görürken, şimdi artık lisans ve yüksek lisans ve doktora seviyelerinde 5000’i aşkın öğrencimiz var. Bu rakamlar, göreve geldiğimiz ilk zamanlarda yaşadığımız büyük zorluklara rağmen, oldukça iyi rakamlar.” dedi.

Üniversitenin Yaşayan Diller Enstitüsü’ne de değinen Prof.Dr.Omay, enstitünün siyasi yaklaşımlardan mümkün olduğunca uzak durarak, akademik ve ilmi bir yaklaşımla çok önemli ve inkılâp niteliğinde işlere imza attığını, insanların doğuştan getirdiği temel kültürel kimlik unsurlarından biri olan dillerini ve bu dillerle oluşmuş filolojik hâsılayı tetkik amacıyla kurulduğunu söyledi.

Omay, Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren, fakülte ve yüksekokulları hakkında ayrıntılı bilgiler verdiği konuşmasını Mardin Artuklu üniversitesine destek veren bütün kesimlere teşekkür ederek tamamladı.

Tören,Yaşayan Diller Enstitüsü Süryani Dili ve Kültürü Anabilim Dalı Başkanı Yrd.Doç.Dr. Mehmet Sait Toprak’ın sunduğu “Talmud ve Hadis” konulu “açış dersi” ve üç dilde icra edilen “Musiki Programı” yla sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 09 Ekim 2012, 23:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER