banner113

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Bakanı Artuklu Üniversitesini ziyaret etti

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Kültür ve Gençlik Bakanı Dr.Kawa Mehmoud; bilimsel ve akademik konularda temaslarda bulunmak üzere ziyaret ettiği Mardin Artuklu Üniversitesinde “Kürt Algısında Din ve İktidar ilişkisi”ni ele alan bir konferans verdi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Bakanı Artuklu Üniversitesini ziyaret etti
Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Bölümü’nün davetine icabetle üniversitede bulunan Konuk Bakan Dr.Kawa Mehmoud gerçekleştirdiği bu ziyareti kapsamında, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay ve Kürt Dili ve Kültürü Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kadri Yıldırım’la bir araya gelerek akademik ve bilimsel ilişkileri artırmak için oluşturulacak yeni mekanizmalar üzerinde istişarelerde bulundu.

Mardin Artuklu Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencilerinin çok sıcak ve yoğun ilgi gösterdiği “Kürt Algısında Din ve İktidar ilişkisi” konferansından önce, Barzani ailesinin Nakşibendiliği ve Kürt haklarını sentezleyen bir aile olduğu temasının ağırlıklı olduğu bir konuşma yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Barzanilerin adlarını, Şirin Dağı’nın güney eteklerinde kurulmuş Lan ve Mêrgesor ilçesine bağlı olan Barzan köyünden aldıklarını belirterek, Barzanilerin yedi koldan oluşan bir aşiretler topluluğundan oluştuklarını ifade etti.

“Kürt” ve “Kürdistan” terimlerinin kullanım tarihçeleri üzerinde ayrıntılı bilgiler ve örnekler vererek konuşmasını sürdüren Yıldırım, milattan önce Kürt varlığı ve Kürtlerin ortaya çıkış teorileri hakkında yazılmış efsane ve yorumlara değindi.

Konuşmasında, Barzanilerin Kürt tarihinde oynadıkları aktif rolün önemine de sık sık vurgu yapan Kürt Dili ve Kültürü Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalında eğitim ve öğretimin, Kürtçenin Türkiye’de en çok konuşulan “Kurmancî” ,“Zazakî” ve çok yönlü öneminden dolayı “Soranî” lehçeleriyle yapıldığını açıklayarak, üç lehçeyle ilgili Dilbilgisi, İmla, Klasik Kürt Edebiyatı, Modern Kürt Edebiyatı, Leksikoloji ve Paleografya gibi derslerin verildiğini bildirdi.

Daha sonra salondakileri selamlamak üzere geldiği kürsüde söz alan Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay katılımcıları dört dilde selamlayarak, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Kültür Bakanı Dr.Kawa Mehmoud’un bu ziyaretinin Mesut Barzani’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la buluştuğu ve bazı görüşmeler gerçekleştirdiği bir sürece denk gelmesini “hoş bir tesadüf” olarak tanımladı.

Türklerin ve Kürtlerin, hangi ülkede olursa olsun, ezeli ve ebedi kardeş olduklarının altını çizen Prof. Dr. Serdar Bedii Omay; ” Bu ezeli ve ebedi kardeşliğin bu zeminde güçlenerek geleceğe taşınacağına inancım tamdır.” ifadelerini kullandı.

Omay, Türklerle Kürtler arasındaki kardeşliğin inşa edici rolünden dolayı bunun bölgede kalıcı bir etki yapacağını kaydederek:

“Türkiye Cumhuriyetinin günümüzde Irak Kürdistan’ı ile olan bu çok sıcak ve yakın ilişkileri başta Mardin Artuklu Üniversitesi olmak üzere hepimizi, son derece mutlu ediyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin, bölgemizin, Mezopotamya’nın, Ortadoğu’nun huzur ve barışı için kim en ufak bir tuğla bile koysa, onun başımızın üzerinde yeri var.” dedi.

Konuşmasında Mardin Artuklu Üniversitesinin bölge halkının huzur ve barışına katkı yapacak her türlü akademik desteği sağlamayı sürdüreceği vurgusuna yer veren Rektör Omay:

“Kürt halkının ihmal edilmiş lisanını ve kültürünü bilimsel etiği esas alarak, en güzel haliyle canlandırıp hayat bulması için gayretlerimize devam edeceğiz.” şeklinde konuşmasını tamamladı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Kültür ve Gençlik Bakanı Dr.Kawa Mehmoud ise yaptığı sunumda Siyasal Kültürün, “katılımcı vatandaşlık” ve “sürdürülebilir kalkınma” esasları üzerine inşa edilmesi gerekliliğinden söz ederek, fikirsel ve sanatsal alanlarda mücadele veren kesimlerin bu oluşumda aktif bir rol oynamasının elzem olduğunu belirtti. Kültürün sosyal bir faaliyet olarak tanımlanabileceğine işaret eden Dr.Kawa Mehmoud,

“Başarılı politikaların hayata geçirilebilmesi için haklar ve özgürlükler bağlamında belli bir olgunluğa erişmek ve aydın-iktidar çatışmalarının aydınlar lehine sonuçlandırılması gerekir. Sivil demokratik kültür ancak mezhepsel, etnik ve dinsel çatışmalardan uzak bir atmosferde başarılı olabilir. ” şeklinde konuştu.

Konuk Bakan, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin ana önceliklerinin bölge halklarıyla mevcut ortak tarihi, kültürel ve sosyal yakınlıktan hareketle bölgede barış, istikrar ve refahın egemen olmasının sağlanması olduğunu belirterek, Mardin Artuklu Üniversitesi Kürdoloji Bölümünün bu noktada ortaya koyduğu takdire şayan çalışmaların hem Türkiye hem de Kürdistan Bölgesel Yönetimi üniversiteleri tarafından her yönüyle desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2013, 23:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER