banner113

Suriye'de seçim sonuçları belli oldu

Suriye'de gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimlerini ülkenin halihazırdaki lideri Beşar Esad kazandı.

Suriye'de seçim sonuçları belli oldu
Suriye'de yapılan devlet başkanlığı seçimini, resmi olmayan sonuçlara göre Beşşar Esad'ın yüzde 88'lik oy oranıyla kazandığı bildirildi. İç savaşın yaşandığı ülkede halk dün sandık başına gitmişti. Suriyeliler, rejimin kontrolündeki 9 bin 601 merkezde bulunan 11 bin 776 sandıkta oy kullandı.
 
Olaylar nedeniyle seçimlere rağbet olmayınca oy verme işlemi 5 saat uzatıldı.
 
Yaklaşık 50 yıldır ilk kez Esad ailesinden birinin seçimde rakibi vardı. Esad rejiminin onayıyla, eski siyasetçilerden Mahir Abdulhafiz Haccar ve eski bakanlardan Hasan Abdullah El Nuri de seçime katıldı.
 
Muhalifler, 150 binden fazla sivilin öldüğü, yaklaşık 6,5 milyon kişinin yerinden edildiği ülkedeki seçimin meşru olmadığını savunarak, seçimi boykot etti.
 
Suriye rejimi, seçimleri ülke tarihinde ilk defa birden fazla aday yarıştığı için 'demokratik' olarak nitelendirirken, muhalifler seçimi 'kanlı seçim' ve 'saçmalık' olarak nitelendirildi.
 
GÖZLEMCİ HEYET: SEÇİM MEŞRU

Öte yandan seçimi izleyen uluslararası gözlemci heyeti ise seçimin meşru olduğunu belirtti.
 
Rusya, Uganda, Zimbabve, Bolivya, Lübnan, İran, Filipinler, Venezuela ve Tacikistanlı gözlemcilerden oluşan heyet üyeleri, halkın yoğun bir şekilde seçime katıldığını bildirdi.
 
Ziyaret edilen seçim merkezlerinde "kayda değer bir durumun" olmadığını aktaran heyet üyeleri, "Ülkedeki seçimlerin şeffaf, dürüst ve demokratik bir şekilde yapıldığını, halkın özgürce iradesini yansıtıp, meşru hakkını kullandığını" dile getirdi.
 
İÇ SAVAŞTAN ÖNCE DAHA ÇOK OY ALDI

Beşşar Esad, 2000 yılındaki seçimlerde yüzde 99.7, 2007'de ise yüzde 99.82 oy oranı ile koltuğunu korumuştu.

http://www.hurhaber.com/

Güncelleme Tarihi: 05 Haziran 2014, 11:24

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER