banner113

TÜRK;‘Mezopotamya’nın Model Belediyeciliği Mardin Olacak’

Mardin Büyükşehir ve Artuklu belediyelerinin eş başkanları, 7 aylık yaptıkları çalışma raporlarını paylaştı.

TÜRK;‘Mezopotamya’nın Model Belediyeciliği Mardin Olacak’

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, klasik belediyecilik yerine yerelden yönetme anlayışını esas aldıklarını dile getirerek, Mezopotamya’nın model belediyeciliğini oluşturacaklarını da belirtti.

 Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Artuklu Belediyesi, basın mensupları ile kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi. Maridin Otel’de gerçekleşen toplantıya Mardin Büyükşehir Belediye eş başkanları Februniye Akyol Akay ve Ahmet Türk, Artuklu Belediyesi eş başkanları Sevinç Bozan ve Emin Irmak, DBP Artuklu İlçe Eş Başkanı Hasan İlhan, Artuklu Belediyesi Belediye Meclis üyeleri, Mardin Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları ve belediye çalışanları katıldı. Eş başkanlar, Mardin Büyükşehir ve Artuklu belediyelerinin 7 aylık çalışma raporlarını basın mensuplarıyla paylaştı. Toplantıda ilk sözü alan Eş Başkan Türk, hem belediyenin yaptıkları çalışmalar hem de siyasi açıklamalarda bulundu.

 Türk, halka hizmet götürme konusunda bir model oluşturmaya çalıştıklarını ifade ederek, klasik belediyecilik yerine yerelden yönetme anlayışını esas aldıklarını dile getirdi. Türk, Mardin’de belediyecilik anlamında şu ana kadar doğru düzgün bir hizmetin yapılmadığını sözlerine ekleyerek, “Belediyecilik anlamında kendini hazırlamış bir şehir yok. Daha belediyecilik anlayışı yerleşmemişken burası Büyükşehir olarak önümüze çıktı. Belediyeyi devraldığımızda, tasfiye kurulu başarısızlığımız üzerinde bir karar aldı. Özel İdare’den bize geçen bütün mallar ve makinelerin büyük bir kısmı ya hazineye ya da farklı kurumlara devredildi. Mardin’de irili ufaklı 1682 arsadan bir tek arsa verilmiş o da mezarlık çıktı. Bizi cezalandırmaya yönelik bir mantığın öne çıktığını görüyoruz. Bizlere bugünkü parayla 500 milyon parayla bir borç bırakıldı. Tabi ki bunları ifade etmek bizler için mazeret olmamalıdır. Biz gece gündüz çalışmak zorundayız” dedi.

 Türk, büyükşehirde 19 daire başkanlığını oluşturduklarını bunlardan birinin kadın hakları ve kadın çalışmalarıyla ilgili yeni bir daire başkanlığını oluşturduklarını dile getirdi. Türk, köy yollarıyla ilgili önümüzdeki günlerde 15 milyonluk bir bütçe ayırdıklarını dile getirerek, bununda yeterli olmadığını önümüzdeki yıllarda bu bütçeyi iki katına ve daha fazlasına çıkaracaklarını ifade etti. Türk, katı atık, su ve kanalizasyonla ilgili bazı mahallerde 25 yıllardan beri değiştirilmemiş boruların olduğunu ve bunların değiştirilmesi için çalışmalar yapacaklarını kaydetti.

 Türk, Mardin’in turizm kenti olması itibariyle kenti güzelleştirme çalışması yaptıklarını söyleyerek, “Önümüzdeki 2015 yılında Mardin’in çehresini değiştireceğiz. Park ve bahçelerde olmak üzere Artuklu Üniversitesi’nden Kabala’ya, Mardin’den Kızıltepe’ye kadar, ağaçlandırma çalışmaları yapacağız. Mardin’deki Yenişehir’in şehirleşmeyle hiçbir ilgisi yok. Yeni yapılan apartmanlarda bile bir otopark bulamazsınız. Şimdi park ve bahçe yapacağımız alanı bulamıyoruz. Bütün gücümüzle, inancımızla bu güzelleştirmeye ve kalkındırmaya çalışacağız” diye konuştu.

 ‘Toplumsal olayların kontrol etmesi zor olur’

 Türk, Mezopotamya’nın model belediyeciliğini oluşturacaklarını belirterek, “Ortadoğu ve Türkiye’deki her gelişme bizi etkileyecektir. Bunun faturası Kürtlere, Araplara, Süryanilere, Türklere çıkacaktır. Bu gelişmeler karşısında sarsılırsak bunun bedeli çok ağır olur. Kendimizi bu gelişmelere hazırlamalıyız. Bugün Kobanê’de bir insanlık trajedisi yaşanıyor. O katliama suskun kalmak bireye yakışmaz. Herkesin tepki göstermesi gerekiyor. Bu vahşi çeteye karşı ortak bir tepki göstermemiz gerekirdi. Böyle bir anlayışın halklarımızın yerinde yeri yoktur. Ama bu tepkiyi sadece Kürtler yaptı. Kürtler demokratik tepkilerini ortaya koydu. Demokratik tepkilerimizin ölçüsünü bilmemiz gerekiyor. Özellikle insanımıza zarar vermeyecek şekilde olması gerekiyor. Siz de takdir edersiniz ki toplumsal olayları hiç kimse kolay kolay kontrol edemez. Ne ben kontrol edebilirim ne partim ne devlet ne de PKK. Öyle bir noktaya gelir ki kimse bunu yönlendiremez” dedi.

 Daha sonra konuşan Eş Başkan Februniye Akyol Akay ise, kurdukları Kadın Daire Başkanlığı hakkında kısa bir değerlendirmede bulunarak, bu konuda stratejik plan çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.

 ‘12 yeni park yapacağız’

 Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Sevinç Bozan da, belediye olarak 7 aylık bir süreyi geride bıraktıklarını ve bu süre zarfından kent içinde belli başlı çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bozan, kentle ilgili trafik konusunda ciddi sıkıntıların yaşandığını kaydederek, bu sorunun aşılması amacıyla ulaşım planı çıkardıklarını söyledi. Bozan, trafik sorunun çözülmesi için alternatif park çalışmalarına başladıklarını da sözlerine ekleyerek, “Kent mimarisinin ruhuna uygun çalışmalar yapılacak. Kent merkezimizde 21 yeşil alan bulunuyor. Sadece bir çocuk oyun grubu yaparak park anlayışı içerisinde değiliz. Yapılacak parklarda yeşillendirme ve yaşam alanlarını oluşturuyoruz. Önümüzdeki yılda 12 yeni park yapacağız. Bu parklar yaşam alanları olacak kalitede olacaktır. Demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü yaşam anlayışımızı Mardin’de esas kılacağız” dedi.

 40 kaçak yapı tespit edildi

 Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Emin Irmak ise, Artuklu’da imar ve şehircilik konusunda bilgilendirmede bulunarak, kentlerinde kaçak yapılara karşı mücadele başlattıklarını söyledi. Irmak, bu kapsamda 40 yapıya cezai müeyyide uyguladıklarını ifade ederek, kaçak yapıların önüne geçmek için yapıları yerinde kontrol etmeye başladıklarını dile getirdi.

 ‘Kobanê’nin susturulması Kürtlerin susturulması demektir’

 Yapılan konuşmalardan sonra eş basın mensuplarının sorularını eş başkanlar adına yanıt veren Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Kobanê’nin bir Kürt kenti olduğunu ve kendileri açısından önemli bir yer olduğunu kaydederek, “Kobanê’nin düşmemesi ve halkının katliama uğramaması için Kürtler tabiî ki bir mücadele verecektir. Devrim adına insanlık adına bir mücadele yürütülüyor Kobanê’de. ‘Kobanê’nin Türkiye ile Kürt meselesi ile ne ilgisi var’ diyorlar. Kim bunu diyebilir ki. Ancak Cumhurbaşkanı ve Başbakan bunu çok rahatlıksa söyleyebiliyor. Böyle bir saçmalık mı olur? Belki de kendileri de bunu çok iyi biliyorlar. Burada bir halkın geleceği var. Kobanê’nin susturulması bir bütün olarak Kürtlerin susturulması anlamına gelir. Kürtler kendi sistemini oluşturdukları için İŞİD’i destekliyorlar. Birileri ‘Niye Kürtler Kobanê için tepki gösteriyor?’ demesini biz anlamayız.  Ve bunu biz ırkçılık olarak değerlendiririz, Kürt düşmanlığı olarak görürüz” diye konuştu.

 

Güncelleme Tarihi: 08 Kasım 2014, 16:33

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER