banner113

Artuklu Üniversitesinden Uluslararası Akademik Atak

Mardin Artuklu Üniversitesi ve İran'ın Qazvin şehrindeki Uluslararası İmam Humeyni Üniversitesi "Geçmişten Geleceğe İran ve Türkiye Arasındaki Kültürel ve Ekonomik İlişkiler” konulu Sempozyumun ön hazırlıklarını görüşmek üzere 28 Ocak 2015 tarhinde Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğünde bir araya geldi.

Artuklu Üniversitesinden Uluslararası Akademik Atak

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça’nın   makamında yapılan görüşmede, İmam Humeyni Üniversitesi ve  Mardin Artuklu Üniversitesi İşbirliği kapsamında Ekim 2015’te gerçekleştirilmesi planlanan "Geçmişten Geleceğe İran ve Türkiye Arasındaki Kültürel ve Ekonomik İlişkiler” Sempozyumu  ön değerlendirmeleri yapıldı.

Yapılan toplantıda  beş kişilik heyet arasında Uluslararası İmam Humeyni Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi Müdür Yardımcısı ve Sempozyum Sekretaryası Dr. Ruhullah Beyat, Yabancı Öğrenciler Koordinatörü ve Sempozyum Sekretaryası Dr. Nasrullah Purmuhammedi Emlaşi, Qazvin Ticaret Odası Sekreteri Mecid Kuruşzade, Qazvin Valiliği Uluslararası Fuarlar Birim Sorumlusu Hadi Nikfitrat Şiveyi, Qazvin Valiliği Yatırım Birimi Müdürü Misem Keyani hazır bulundu.

Türkiye’nin bir millet olarak tarihi, siyasi, dini ve irfani kimliklerinin oluşmasında İran coğrafyasının  müessis bir coğrafya olduğunu vurgulayan  Prof. Dr. Ağırakça konuşmasında;

“Türkiye İran  ilişkileri rekabet ve işbirliği diyalektiği ile şekillenen bir tabiata sahiptir. Rekabet  daha siyasi ve güvenlik  ilişkilerinde müşade edilirken, iş birliği daha ziyade ekonomi ve enerji ilişkilerinde müşade edilmektedir. Ancak bu genel eğilim akademisyenlerimizin ilişkileri güçlendirme girişimleri ile farklı boyut kazanacağı ve siyasilere önayak oluşturacağı inancındayız.” dedi.

Türkiye’nin İran ile bölgesel istikrara ve barış havzası inşa etme maksadına matuf olarak Türkiye İran  ikili ilişkilerinin, hem akademik, hem de  ticari gelişmesine verilmesi gereken  öneme de  değindi.

 

Toplantıda  konuşan Rektör Ağırakça, Türkiye ve İran'ın bölgenin en köklü iki devleti olduğunu ve dostluk ilişkilerinin birçok ülkenin tarihinden daha eskiye dayandığını belirtti. Türkiye – İran ilişkilerinin daha da gelişmesinin arzu edildiğini ifade eden Artuklu Üniversitesi Rektörü, dünya müslümanları arasındaki işbirliğinin artması temennisinde bulunarak, işbirliğine açık olan Türkiye ve İran’ın karşılıklı iyi niyetle ilişkileri her alanda gelişrtirme çabasında olması gerekliliğinin altını çizdi.

İran'ın Qazvin şehrindeki Uluslararası İmam Humeyni Üniversitesi Heyeti Mardin Artuklu Üniversitesine temaslarda bulunduktan sonra, Mardin Ticaret Odası ve Dika'dan katılımcılar ile de ayrı bir toplantı gerçekleştirdi.

Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2015, 14:19

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER