banner113

Derik’te 1915 Te Yaşamlarını Yitiren Ermeniler Anıldı.

Derik İlçesi'nde Ermeni Surp Kevork Kilisesi'nde 1915 yılında ölen Ermeniler için anma töreni düzenlenip, dualar okundu.

Derik’te  1915 Te Yaşamlarını Yitiren  Ermeniler  Anıldı.
İlçe’nin Dağ Mahallesi'nde bulunan ve 1650 yılında yapıldığı belirtilen Ermeni Surp Kevork Kilisesi'nde düzenlenen törene, ilçede kalan tek Ermeniler olan iki aileden Naif Demirci ile Zekeriya Sabuncı, HDP Derik ilçe teşkilatı ve bazı vatandaşlar katıldı. 24 Nisan 1915 tarihinde yaşamını yitiren Ermeniler için kilisede saygı duruşunda bulunan vatandaşlar, daha sonra da mum yakıp dua etti.

Burada konuşan Ermeni Zekeriya Sabuncu, “Babaannesinden yaşanan acı olayları duyduğunu” belirterek, “1915'te ninem 13 yaşındaydı. Ermeni ailelerin önde gelenleri, toplanarak, silahlarına el koyuyorlar. Diyarbakır'da Hükümet Konağı bahçesinde patriğimizi diri diri yakıp katlediyorlar. Derik'te kadın, çocuk ve hasta Ermeni ve Süryanileri ayrı ayrı kafilelere ayırıyorlar. Daha sonra bu insanları Derik'te bulunan Turcel Dağı ve Gov mevkiinde yüzlerce metre yükseklikten atıyorlar. Ninem, çocukları dağdan atan kişilerin, 'Bakalım kanatlanıp uçacaklar mı' dediklerini aktarıyordu. Ninem bunları anlatırken duygulanır ve gözyaşı dökerdi”dedi. Konuşmaların ardından, yapılan dualarla tören sona erdi.

Emrullah KARAKAŞ

Mardin Time

Derik Temsilciliği

Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2015, 19:51

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER