banner113

Vergili'nin Kürtçe adı iade edildi: Berciman

Bakan Şimşek, Batman'daki 'Vergili' köyünün Kürtçe adının iade törenine katıldı. Bakan, Kürtçe tabelanın takılmasına eşlik etti.

Vergili'nin Kürtçe adı iade edildi: Berciman
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman'da bir köyün Kürtçe adının iade edilmesi törenine katıldı. AK Parti Milletvekili Ziver Özdemir, Batman Emniyet Müdürü Necati Denizci ve köylülerin katıldığı törende Şimşek, yeni tabelayı görevlilerle birlikte taktı.

KÖY İSİMLERİNİN ÜÇTE BİRİ TÜRKÇELEŞTİ

Bakan Şimşek, Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Vergili köyüne 'Becirman' adının iade edilmesi dolayısıyla düzenlenen törende, 1920'li yıllardan itibaren sistematik şekilde Türkiye'deki köylerin neredeyse üçte birinin isminin Türkçeleştirildiğini dile getirdi.

'FARKLILIKLAR ZENGİNLİĞİMİZDİR'

AK Parti hükümetleri olarak farklılıkları tehdit değil, zenginlik olarak gördüklerini dile getiren Şimşek, demokratik standartların iyileştirilmesi noktasında çok mesafe katettiklerini belirtti.

'ASİMİLASYON POLİTİKALARINA SON VERDİK'

Demokratikleşme paketinin önemli unsurlarından birinin hayata geçirildiği anı hep birlikte yaşadıklarını kaydeden Şimşek, AK Parti hükümetleriyle ülkedeki geçmişte kalan ama bir dönem için yaşanan ret, inkar ve asimilasyon siyasetine son verdiklerini vurguladı.



BERCİMAN KÖYÜNÜN KÜRTÇE ADININ HİKAYESİNİ ANLATTI

Şimşek, isim değişikliğinin sembolik bir adım olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:

"Hükümetimizin meclise sunduktan sonra kabul edilen demokratikleşme paketi çerçevesinde ismi zamanla değiştirilen, Türkçeleştirilen köylerimize, diğer yerleşim yerlerimize isimlerin değiştirilme imkanı getirdik. Becirman uzun yıllar büyük bir haksızlığa uğradı. Çünkü burası bir Seyit köyü. Osmanlı döneminde bunlar vergiden muaf olan bir kesim. O nedenle bu köyün adı Kürtçede 'vergisiz' anlamına gelen Becirman. Ama Tükçeleştirildiğinde köyün ismi 'vergili' olarak değiştirilmiş. Orijinal isminin tam tersi bir anlam yüklenmiş. Bugün tabii ki köyün verdiği karar ve bu kararın Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmasıyla orijinal, anlamlı ismine geri dönmüştür.

Güncelleme Tarihi: 25 Mayıs 2014, 21:06

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER