Kürt Tarihi Dergisi’nin 16. Sayısı Bayilerde

Kürt Tarihi dergisi 16. sayısını Kürdistan’ın kadim zamanlarına ayırdı. Özellikle Kürdistan’ın MÖ’sine odaklanılan yazıların yer aldığı dosya, “Kadim Zamanlarda Kürdistan” başlığıyla sunuluyor.

Kürt Tarihi Dergisi’nin 16. Sayısı Bayilerde

Editörlüğünü Muş Alparslan Üniversitesi’nden Muhammed Yücel’in yaptığı dosya beş yazıdan oluşuyor. Dosya editörü Muhammet Yücel’in kaleme aldığı ilk yazıda sınırları kısmen günümüz Kürdistan’ıyla örtüşen Korduene ülkesinin, Roma ve Part İmparatorlukları arasındaki sıkışmışlığı konu ediliyor.  Dicle Kaya “Onbilerin Kardukhia’dan Geçişi” isimli yazısında Helen tarihçi Ksenophon’un ünlü eseri Onbinlerin Dönüşü’nü büyük bir titizlikle inceliyor. Ksenophon’un kitabında bahs ettiği Onbinlerin geçiş güzergâhında bulunan Kardukhia ülkesi ve Kardukhialıların Kürt olma ihtimalleri Dicle Kaya’nın yazısının ana temasını oluşturuyor. Dosyada dikkat çeken bir başka yazıda Murat Şen’in kaleme aldığı “Hakkari Stelleri Kürtlerin Binlerce Yıllık Geçmişini Gösteren Kanıtlar mı?” başlıklı yazıdır. Arkeologların Hakkari civarında bulunan stellerin nasıl yanlış değerlendirip Orta Asya stelleri ile aynı gruba koyduğunu arkeolojik veriler üzerinden analiz etmeye çalışıyor. Şen, bazı arkeologların iddialarına karşın Hakkari Stelleri’nin ayrı bir kategoride değerlendirilmesi gerektiğini söyleyip bu stellerin Kürtlerin binlerce yıllık geçmişini gösterdiğini söylenebileceğini ifade ediyor. Muhammet Yücel’in kaleme aldığı bir başka yazıda “Kadim Kürdistan Coğrafyasını Haritalar Üzerinden Okumak” başlığını taşıyor. Nazanin Tamari ise Kürt tarih yazıcılığını hep meşgul etmiş bir meseleyi yeniden hatırlatıyor: “Medler Kürt müydü?”  Tamari’nin yazısı bu soruya müspet cevap vermenin epey zor olduğunu gösteriyor.

Dosya dışında derginin sürekli yazarlarından Rohat Alakom, Sever Işık ve Serhat Bozkurt’un yazıları bulunuyor. Rohat Alakom, ünlü yazar Yaşar Kemal romanlarında Kürtlerin ve Kürdistan’ın izlerinin peşine düşen bir yazı kaleme almış. Sever Işık şarkiyatçı arkeolog, F. E. Schulz’un İran ve Kürdistan macerası hakkında yazmış. Schulz’un hayatına mal olan Kürdistan macerası 19.  yüzyılla beraber bölgede değişmeye başlayan statüko hakkında da önemli ipuçları veriyor. Serhat Bozkurt ise Kürt Talebe Cemiyeti Hêvî’nin Erzurum’daki örgütlenme çalışmalarına ışık tutan bir Başbakanlık Osmanlı Arşivi belgesini inceliyor.

Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2015, 00:02

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER