Tarihe karışan meslek: Mühürcülük

Okuma yazma bilmeyen vatandaşların imzası yerine geçen ve resmi işlemlerde geçerli olan mühür, okuryazarlığın artmasıyla talep yok denecek kadar azaldı.

Tarihe karışan meslek: Mühürcülük
Mührün son ustası, mesleğin kaybolmak üzere olduğunu söylüyor.

 

Mardin merkez Artuklu ilçesinde,10 metrekarelik dükkânında mesleğini yaşatmaya çalışan mühürcü ustası Bedir Sadioğlu (60), aynı zamanda dede ile baba mesleği olan mühürcülüğün son temsilcisi olduğunu söylüyor.

Zor şartlarda mesleği sürdürmeye devam eden Sadioğlu, İLKHA muhabirine, resmi işlemlerde geçerli olan ve imza yerine geçen mührün okuma yazma bilmeyen vatandaşlar için hayati öneme sahip olduğunu söyledi. 

Okuryazarlık artınca mühre talep azaldı

Üçüncü kuşak olarak devam ettirdiği mühürcülük mesleğinin son yıllarda okuma yazma bilenlerin sayısının artmasıyla önemini yitirdiğine dikkat çeken Sadioğlu, kendisinden sonra bu işi yapacak kimsenin olmadığını ifade etti. 

“Mühür noter tarafından onaylatılıyor”

El yapımı olan mühürlerin bir kopyasının yapılamadığını savunan Sadioğlu, “Mührün kullanılabilmesi için noter tarafından onaylatılması gerekiyor. Bu yüzden mührün kaybolması durumunda bir kopyası çıkarılamıyor, bu sebeple yeni bir mühür yapımında tekrar noter onayı almak gerekiyor.” dedi.

“Ailemiz 3 asırdır mühür yapıyor”

Sadioğlu, “Bu meslek 3 asırdır bizdedir, dedemden babama ve babamdan bana miras kaldı. Eskiden okuma yazma bilmeyenlere bu mührü yapardık, onlar da genel olarak tapu işlemlerinde imza yerine kullanırlardı. Bu işi şu an Mardin’de bir tek ben yapıyorum. Eskiden işlerimiz çok yoğundu, ayda 50 kadar müdür yaparken şu an ayda sadece bir tane yapıyorum. Ben bu işe 15 yaşında başladım, yani 45 yıldır bu işi yapıyorum.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 06 Mayıs 2019, 09:12

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER