banner113

Metropolit Hanna Aydın: İlk kez Êzidîler için ağladım

Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne yaptığı ziyarette konuşan Almanya Süryani Metropolit Mor Julius Dr. Hanna Aydin, ilk kez Êzidîlere yapılan katliam için ağladığını ifade ederek, bu vahşeti yapanların Müslümanlıkla bir alakalarının bulunmadığını söyledi.

Metropolit Hanna Aydın: İlk kez Êzidîler için ağladım

Almanya Süryani Metropolit Mor Julius Dr. Hanna Aydin, Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne ziyaret gerçekleştirdi. Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk’ün başkanlık makamında bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşmede Türk’ün yanı sıra Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Emin Irmak’da hazır bulundu. Gerçekleşen ziyaret sırasında konuşan Hanna Aydin, Türkiye’de bir haftalık düzenlediği ziyarette özellikle Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne ziyarette bulunmak istediğini kaydederek, Büyükşehir belediyesi için elinden gelen her türlü çabayı göstereceğini söyledi. “Nasıl ki siz benim vatanımı sevindiriyorsanız, bizde sizi sevindirmek istiyoruz” diyen Hanna Aydın, Êzidîlerin yaşadıkları drama vurgu yaparak, “Televizyonların gösterdiği görüntülerden sadece bir olaya ağladım. Süryaniler için hiçbir zaman ağlamadım. Sadece Êzidîler için ağladım. Bıçaklarla çocukları kesiyorlar, bu doğru değil. Birçok çocuğu iple asmışlar. Bu nasıl bir vahşettir. Bu yapılanlar Müslümanlıkla bağdaşmaz” dedi.

 

‘Süryani halkı demokratik gelecek açısından önemlidir’

 

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk ise, kendilerine yapılan ziyaretten dolayı memnuniyetlerini dile getirerek, bu toprakların herkesin olduğuna vurgu yaptı. Türk, bu toprakların sadece Kürtlerin olmadığını aynı zamanda 5 bin yıldan bu yana Süryani, Arap, Türkmen, Kürt ve Ermeni halklarının olduğunu kaydederek, şöyle devam etti: “Biz bu toprakları halkların toprağı olarak değerlendiriyoruz. Büyük bir medeniyete sahip olan Süryani halkının bu topraklardan göç etmesi bizler için eksikliktir. Biz biliyoruz ki Süryani halkı Mardin’de olsaydı hem kültür açısından hem demokratik gelecek açısından çok önemli katkıları olurdu. Biz Süryani halkının kendi topraklarına dönmelerini istiyoruz.”

 

’15 bine yakın insan katledildi’

 

Türk, halkların birbirlerinin kültürlerine, dillerine ve dinlerine saygı göstermeleri durumunda şu an bulundukları konumdan daha farklı bir yerde olacaklarını ifade ederek, “Birbirini kabul etmeyen anlayışlar bugün Ortadoğu’yu hangi hale getirdiğini görüyoruz. Eğer halklar arasında demokratik bir dayanışma olsaydı, Ortadoğu halkı bugünkü tehlikelerle karşı karşıya kalmazdı. Bugün Êzidî halkıyla ilgili basın gerçekleri ortaya koymuyor. 15 bine yakın insan katledilmiş, 750’ye yakın kadın, çocuk kaçırılmış ve Musul pazarlarında satılıyor. Bir gün önce 600’e yakın Êzidi katledilmiştir. Tabi ki burada halklar arasındaki diyalogun önüne geçen anlayışlar buna neden olmuştur” dedi.

 

Hanna Aydın’in Büyükşehir Belediyesine yaptığı ziyaret, yapılan görüşmelerden sonra sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2014, 12:26

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER