banner113

Büyükşehir Ve Kızıltepe Belediyesi, Muhtarlarla Bir Araya Geldi

Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Kızıltepe Belediyesi, Kızıltepe Mahalle Muhtarları ile 1’inci istişare toplantısını Kızıltepe Belediyesi Mehmet Yalçın Etüt Merkezi toplantı salonunda gerçekleştirdi.

Büyükşehir Ve Kızıltepe Belediyesi, Muhtarlarla Bir Araya Geldi

Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Kızıltepe Belediyesi, Kızıltepe merkez ve köylerinde bulunan toplam 160 muhtarla Kızıltepe Belediyesi Mehmet Yalçın Etüt Merkezi toplantı salonunda bir araya gelerek 1’inci istişare toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ahmet Zirek, Kızıltepe Belediyesi Eş Başkanları İsmail Ası ve Leyla Salman, DBP ve HDP Kızıltepe ilçe örgütü Eş Başkanlarının yanı sıra Mardin Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları ile Kızıltepe Belediyesi müdürleri hazır bulundu. Köylerde yaşanan sorunların dile getirilmesi ve çözüm şekilleri ile yaşanan süreç değerlendirmesine ilişkin iki ana başlık adı altında yapılan toplantı bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

 

Saygı duruşunun ardından açılış konuşmasını Kızıltepe Belediyesi Eş Başkanı İsmail Ası yaptı. Ası, konuşmasına bu toplantının daha önce yapılması gerektiğini ancak yaşanan süreç nedeni ile geciktiğini belirterek bu konuda muhtarlardan özürlerini dile getirerek başladı. Belediyenin bir hizmet kurumu olduğunu ancak kendileri için sadece bir hizmet kurumu olarak görmediğinin de altını çizen Ası, “Evet belediyeler bir hizmet kurumudur. Ancak bizler buraya sadece bir hizmet kurumu olarak bakmıyoruz. Çünkü bölgemizde Kürt sorununa ilişkin yaşanan bir siyasi süreç var ve bizler bunun dışında hareket edemeyiz. Yani hizmet kurumunun yanı sıra siyasi gerçeğimizi de unutmamamız gerekir. Çünkü bugün Rojava’da ki gelişmeler bire bir bizi etkilemektedir. Rojava ve Suriye’de çıkan savaşla beraber Kızıltepe’nin nüfusu hemen hemen iki katına çıkmıştır. Şengal ve Kobane’den bir çok halkımız buralara gelmiştir ve bizim onlara sahip çıkmamız gerekliydi. Bunları göz ardı edemeyiz” dedi.

 

“Seçim döneminde verdiğimiz sözleri asla unutmadık. Bunları elbet yapacağız”

 

Ası, kendilerine yönelik siyasi baskıların yanı sıra çeşitli diğer baskılarına devam ettiğini sözlerine ekleyerek “Evet bizler seçim döneminde köylerde yaşanan sıkıntılara ilişkin vermiş olduğumuz sözlerin hiçbirini unutmadık. Tabiki bunları yapacağız. Ama bunları yaparken de elimizde ki olanaklar çerçevesinde yapmaya çalışacağız. Biliyorsunuz Mardin yeni büyükşehir oldu ve bizler büyükşehir yasasını hiçbir şekilde bilmiyorduk. Önümüze nelerin geleceğini bilmiyorduk. Büyükşehirlerle beraber 160 köy Kızıltepe ilçesine bağlandı ve bizler bu konuda çok zorlandık. Köylere ulaşımın yanı sıra personel ve araç esikliği yaşamaktayız.  Bunun içinde halkımıza en iyi hizmeti sunma konusunda zaman gereklidir. Tüm imkanlarımızı zorlayacak ve emin olun ki vermiş olduğumuz sözleri yerine getirmeye çalışacağız. Çünkü bizler her zaman dediğimiz gibi bu belediye halkın belediyesidir” şeklinde konuştu.

 

“Sadece kâğıt üzerinde büyükşehir gerçekleştirildi”

 

Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekteri Ahmet Zirek ise, büyükşehir olarak adeta harabeye dönmüş bir yeri devri aldıklarını söyledi. Büyükşehrin sadece kâğıt üzerinde gerçekleştirildiğinin de altını çizen Zirek, “Evet diğer büyükşehirlerin yaşadığı gibi bizlerde bir acemilik yaşamaktayız. İnanın diğer büyükşehirlerle de yapmış olduğumuz çoğu toplantıda birçoğu halen köylere bile girememişler. Köyler konusunda birçok sorunu bilmiyorlar. Ama hal bu ki köylerde ki sorunlar farklıdır. Aynı şekilde basından da takip etmişseniz bizler 560 trilyon borçla belediyeyi devri aldık. Birimlerimizi gün gün kurduk. Kurmaya da devam ediyoruz. Bunlar zaman alan çalışmalardır. Araç gereçsiz ve borçlu bir belediyeyi devr aldığımızı da unutmamak gerekir” dedi.

 

“2015 yılı bütçesi çıkarılarak yapılacak çalışma planı hazırlandı”

 

Büyük bir borç külfetinin yanı sıra büyük bir çalışma gerektiren sorunları devr aldıklarını sözlerine ekleyeren Zirek, “2015 yılın için gerekli bütçe çıkarılmış ve ne kadar yol, sondaj, diğer çalışmalar hakkında da planlama yapılmıştır. Bunun yanı sıra belediye hizmetin yanı sıra kültürel faaliyetlerde göstereceği gibi kültürel alanda da yapılacak olan festivallerin planlaması da yapılmıştır. Tabi ki önümüzde ki çalışmaları bir yılda yapmak mümkün değildir. Çok büyük külfetler isteyen çalışmalardır. Örneğin sadece bir km’lik yolu beton asfalt yapmak 120 milyara mal oluyor. Şimdi 100 km’lik yolu düşünün ki ne kadar külfete mal olacaktır. Bu bağlamda çalışmaların yapılması için bize ciddi bir zaman gereklidir. Bunlar sadece bir yılda olacak çalışmalar değil ama emin olun beş yılda bu sorunların çoğunu en aza indireceğiz. Köylerde yaşanan sorunlar ciddi bir şekilde kuracağımız birimlerle belirlenecek, olanak ve şartlar çerçevesinde yapılacaktır” diye ifade etti.

 

Zirek, büyükşehir yasasının bir bakıma kendileri için iyi olduğunun altını çizerek böylece sorunları birinci ağızdan duyduklarını ve beraber çözüm yoluna gitme mutluluğuna sahip olduklarını söyledi.

 

“Bizler beraber bu şehrin hizmeti yapacağız”

 

Kızıltepe belediyesi Eş Başkanı Leyla Salman ise yapılacak çalışmalarda ve kurulacak olan mahalle meclislerinde ki kadın ve gençlik üzerine dikkat çekerek onların da bu çalışmalarda aktif olarak yer almaları gerektiğini söyledi. Salman, kendilerinin sadece beş yıllık süreci bitirmek için de belediye başkanlık koltuğuna oturmadıklarını belirterek “Bizler halkımıza, şehrimize hizmet etmek için buraya geldik. Bu şehirde yaşadığımız sürece çalışmalarımız halkımız için olacaktır. Çünkü bizler bu şehirde yaşıyoruz bu meclislerde yer alıyoruz. Halkımızı memnun etmek istiyoruz. Bundan emin olun bizler beraber el ele verdiğimiz sürece en yi hizmeti sunacağımızdan eminim” dedi

 

Yapılan konuşmaların ardından muhtarlar Büyükşehir Belediyesi Genel sekreterine ve Kızıltepe Belediyesi Eş Başkanlarına yaşamış oldukları sorunlar hakkında bilgi aktardı.

 

Muhtarların ardından Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları ve Kızıltepe Belediyesi müdürleri belediye bütçesi hakkında ve yapacakları çalışmalar konusunda bilgilendirmelerini sözlü ve slaytlı bir şekilde yaptı.

 

Toplantı yaşanan sorunların çözümü için yapılan çözüm önerileri ile son buldu.

Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2015, 09:43

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER