Mardin'e  55 kilometre mesafede inşa edilen depolama istasyonununda sulama  kanallarına deneme amaçlı su bırakıldığını duyuran AK Parti Mardin  Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, bölge halkı ve çiftçilerin 2 milyon  167 bin 930 dekar tarım arazisini suyla buluşturacak olan projenin  depolama kanallarına deneme amaçlı su bırakıldığını tali kanalların da  tamamlanmasıyla deneme evresinin geride bırakılarak asıl sulamaya  geçilebileceğini kaydetti.
400  bin kişiye istihdam, yöre çiftçisine yıllık 500 milyon lira gelir  sağlaması öngörülen projenin bu yıl içinde tamamlanacağını daha önce  duyurduğunu, verdiği sözün kimi çevrelerce çarptırılarak farklı  yorumlandığını hatırlatarak, "Bir siyasetçi olarak yıl içerisinde  kanallar tamamlanacak ve bu kanallardan su bırakılacak dediğimizde,  farklı çevrelerden farklı yaklaşımlarda bulunulmuştu. Bugün verdiğimiz  sözün yerine geldiğini ve sulama kanallarının deneme amacıyla suyla  buluştuğunu görüyor olmanın haklı gurur ve onurunu yaşıyorum. Mardin ve  Kızıltepe ovasını suyla buluşmasını dört gözle bekleyen bölge  çiftçilerimizin gözü aydın olsun, Allah bereketli mevsim ve bol kazanç  nasip etsin. Suyun planlandığı sürede kanallarla buluşmasında emeği  geçen sık sık verdiğimiz sözün yerine gelmesi için sık sık kendilerini  rahatsız ettiğimiz DSİ GAP Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe ve sulama  kanalından Sorumlu Şube Müdürü Halil Uslu beylere de gösterdikleri  gayret, verdikleri destekten ötürü teşekekkür ediyorum" dedi.
Mardin-Ceylanpınar  Sulama Ana Kanalı için çalışmaların 1997 yılında başladığını ve gelinen  süreçte tamamlandığını hatırlatan AK Partili Çankırı, hacimsel büyüklük  olarak saniyede 200 metreküp su geleceğini, bunun Türkiye'deki  ırmakların yıllık ortalama debisinden daha fazla olduğunu anlattı.
187  milyon 408 bin liraya mal olan sulama deposu için yıl içerisinde  Ambarlı köyünde 4 bin 350 dekar arazi kullanıldığını hatırlatan Çankırı,  toplam kamulaştırma bedelinin 242 milyon 536 bin lira olduğunu ve  bugüne kadar 95 milyon lira ödeme yapıldığının altını çizerek,  "Devletimiz, söz konusu projenin bölge çiftçisi açısından ne derece  nemli olduğunun farkındaydı. Çiftçimizin daha rahat şartlarda üretim  yapabilmesi için gereken hiçbir masraftan kaçınmadı. Bizden önce meclis  çatısı altında görev yapan milletvekili arkadaşlarımız gibi bizler de  göreve geldiğimiz ilk günden bu hizmetin üreticilerimiz açısından hayati  bir öneme haiz olduğunun idrarıyla projeyi ve projenin uygulayıcısı  olan bakanlıklar ile bürokratlarımızı adeta yakın markaja aldık. Çok  şükür bugün kanallardan su akıtılmaya başladığına gözlerimiz şahit oldu.  Projenin önemini bilen bir milletvekili için bundan daha büyük mutluluk  olamazdı. Kanallardan akmaya başlayan bu su, çiftçilerimizin girdi  masraflarını azaltacak,  işsizlik sorunun ortadan kalkmasına önemli  katkılar sağlayacak, tarım üretiminde ürün çeşitliliği ve verimde artışı  beraberinde getirecek. Bölgemize tabiri caizse Türkiye'nin en büyük  nehri akmış olacak. Fırat'ın suyu artık Mardin ovasında. Kadim  Mezopotamya ve Mardin Ovası Fırat'ın coşkun akan suyu ile yeniden  coşacak. İnşallah hep birlikte el ele vererek bu bereketli toprakları  yeniden eski güzel günlerine kavuşturacağız. Bir milletvekili olarak,  yaşadığım heyecan ve mutluluğu lelimelerle ifade etmekte zorlanıyorum.  Rabbim; hepimize hayırlı uğurlu etsin inşallah" diye konuştu.
                                    
            
              Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2017, 09:27