banner113

KIZILTEPEDE “TEATRA BÛKA BARANÊ” KURULUŞUNU İLAN ETTİ

Bûka Baranê " yağmurun gelini" yani "gökkuşağı" anlamına gelmektedir. Kuraklık günlerinde çocuklar süpürgelere ya da uzun sopalara elbise giydirip o şekilde kapı kapı dolaşırlar.

KIZILTEPEDE “TEATRA BÛKA BARANÊ” KURULUŞUNU İLAN ETTİ

Gidilen evlerde onlara bulgur, şeker, yağ gibi gıda maddeleri verilir, arkalarıdan su dökülür yağmur yağsın da berekete çalsın toprak ana diye.

Baranê bibar bibar
Çivîkan genim ta xar
Seviya sere hev xar

Me çekir ji pot û daran

Me anî nav malan

Kêt şahî bikin

Va hat Bûka Baranê …gibi Kürtçe tekerlemeler kullanılarak bu oyun oynanmaktadır.

 İsmini  “Bûka Baranê” adlı çocuk oyunundan alan Teatra Bûka Baranê ekibi bu ismin tiyatral ve kültürel kökenine vurgu yapmak için seçtiklerini belirttiler.  Bundan böyle Kızıltepe Eğitim Sen bünyesinde çalışmalarına devam edeceklerini söylediler.

 Tiyatroya Kızıltepe özelinden başlayarak farklı bir bakış açısıyla yaklaşan Teatra Bûka Baranê’nin kurucularından Şahin Korkmaz kültürel asimilasyon sonucu unutulan birçok değere sahnede yer vereceklerini söyledikten sonra yapacakları Tiyatro Atölyesine katılım çağrısında bulundu.

Yaklaşık bir buçuk ay sürecek olan atölyede tiyatro tarihi, temel oyunculuk, drama, dans, ses, diyafram eğitimi ve diksiyon eğitimi olmak üzere altı konuda eğitim verilecektir. Atölye sonunda oluşturulacak ekiple oyun hazırlıklarına başlanacaktır. Atölye son kayıt tarihi 12 Ekim 2013 olarak belirlenmiştir.

Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2013, 10:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER