HÜDA PAR kan davalı aşiretleri barıştırdı

Mardin’de iki aşiret arasında 4 yıl önce bir kişinin ölümüyle başlayan kan davası, HÜDA PAR’ın araya girmesi sonucu sulh ile sonuçlandı.

HÜDA PAR kan davalı aşiretleri barıştırdı
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde Mehmet Zeynettin Denktaş’ın (49) öldürülmesi olayının ardından Omeryan ile Metinan aşiretleri arasından başlayan kan davası, HÜDA PAR Sulh Komisyonu ve bölgenin bazı ileri gelenlerinin araya girmesiyle sulh ile sonuçlandı. Ailelerin barışması için düzenlenen programa yüzlerce kişi katıldı.

Alınan bilgiye göre, Kızıltepe ilçesi Yeni Çarşı merkezinde 11 Kasım 2014’te Mehmet Zeynettin Denktaş’ın öldürülmesinin ardından Omeryan aşiretine mensup Esmer (Rışvanê) ailesi ve Metinan aşiretine mensup Topal ailesi arasında kan davası başlamıştı.

 

HÜDA PAR Kızıltepe İlçe Teşkilatı barış komisyonundan Molla Ali Büyük ile Kemal Yalçın ve bölgede tanınan Derik Sulama Birliği Başkanı Naşit Temelli ile Abdullah Denktaş’ın taraflar arasında yaptıkları sulh görüşmeleri olumlu sonuçlanması üzerine Hacı Mehmet Şerif-Hacı Semra Ökmen Taziye Evinde barış merasimi düzenlendi.

Merasime HÜDA PAR 27. Dönem Mardin 1. Sıra milletvekili adayı Mahmut Kılınç, HÜDA PAR GİK üyesi Şeyhmus Akman, Kızıltepe İlçe Başkanı Abdullah Kavan, kanaat önderleri Süleyman Çelik ile Şeyh Abdurrahman Kahraman, Esmer ve Topal ailelerinin büyükleri ile akrabaları ve çok sayıda davetli katıldı.

Barış heyeti, salavatlar eşliğinde gelen misafirleri kapıda karşılayarak tek tek tokalaşırken, program Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Kur’an tilavetinin ardından barışın ehemmiyetine işaret eden konuşmalar yapıldı.

 

“Sulhu gerçekleştirmek çok kıymetli bir iştir”

Barış merasiminde konuşan HÜDA PAR 27. Dönem Mardin 1. Sıra milletvekili adayı Mahmut Kılınç, bölgede tüm husumetlerin sona ermesini arzuladıklarını söyledi.

Kılınç, “Bugün çok hayırlı bir iş için bir arada bulunuyoruz. Temenni ediyoruz ki; Allah-u Teâlâ bölgemizdeki tüm husumet, sorun, küskünlük ve dargınlıkları bu şekilde barışla sonlandırsın. Atalarımız ‘Kan kanla yıkanmaz’ demişler. Bu kardeşlerimiz de hem insani, hem İslami hem de örf ve adetlerimize uygun bir görevi yerine getirdiler ve çok güzel bir adım attılar. Bölgemizde de güzel bir örnek sergilediler. Bu barış, bölgemizde yaşanan husumetlere de güzel bir örnek olacaktır inşallah. Çünkü sulhu gerçekleştirmek çok kıymetli bir iştir. Allah Resulü bir hadisi Şerif'te şöyle buyuruyor: ‘Ey Ashabım size namazdan, oruçtan, zekâttan daha hayırlı bir iş söyleyeyim mi?’ Ashab ‘Buyur ya Resulullah! Peygamber Efendimiz (sav) ‘Siz iki insanın arasını bulur ve onları barıştırırsanız sizin için namazdan da oruçtan da zekâttan da daha hayırlıdır.’ Tabi yanlış anlaşılmasın sulhu gerçekleştirenler namaz kılmayacak, oruç tutmayacak, sadece sulh için çaba gösterecek demiyoruz. İslam’da ibadet esastır, diğerleri teferruattır. Sulh; dinimizde çok kıymetli bir iştir.  Bu kardeşlerimiz çok güzel bir yol açtılar.  Barışın sağlanması için giden gelen komisyon çok hayırlı ve kıymetli bir görevi yerine getirdi. İnşallah bölgemizdeki tüm husumet ve dargınlıklar bir an önce sona erer ve bu barış da buna vesile olur.” şeklinde konuştu.

“Kardeşlerinizin arasını ıslah edin”

HÜDA PAR Kızıltepe İlçe Başkanı Abdullah Kavan, fedakârca davranan ailelere teşekkür ederek, “Bu kardeşlerimiz bugün ‘kardeşlerinizin arasını ıslah edin’ ayeti kerimesinin tecellisini yaşıyorlar. Doğal olarak herhangi bir şahıs öfkesini yenemeyebilir, nefsine yenilebilir, hata işleyebilir ama bölgedeki âlimlerimiz, Seydalarımız, kanaat önderlerimiz bu kusurları yapan aileleri barıştırıp bunu başka ailelere ve özellikle nesillerimize miras bırakmaması gerekir. Bu, bizim ana vazifemizdir. Bu barışın sağlanması için elini taşın altına koyan âlimlerimiz, kanaat önderlerimiz ve özellikle barışın sağlanmasında bizi kırmayarak özveri ve fedakârlık gösteren her iki aileye teşekkür ediyorum.” dedi.

“Sulh Allah'ın emridir”

Sulhun önemine değinen Diyarbakır Sur ilçe Müftülüğü Vaizi Yusuf Durmaz, “Sulh Allah'ın emridir, kim ki dünyada iki insanın arasını bulursa Allah-u Teâlâ ahiret gününde mükâfatını verir. Bu iki ailenin barışmalarında hiçbir menfaat beklemeden onları barıştıranlardan Allah razı olsun. Bu iki ailede ellerini birbirine verip husumeti sonlandırdı. Bundan sonra şeytanın tuzaklarına karşı çok uyanık olmamız gerekir. Şeytanın görevi sürekli insanları kötülüğe doğru kışkırtmaktır. Biz birbirimize elimizi verdik, birbirimizi affettik. Allah-u Teala için yepyeni bir sayfa açtık. İnsan birbirini affettiği zaman içten olmalı ki bir daha sorun yaşamasın.” dedi.

 

“Bu tür olayların yaşanmamasını temenni ediyoruz”

Metina Aşireti Topal ailesi adına konuşan Naşit Temelli ise ailelerin barışmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, şunları söyledi:

“Bölgemizde bu hadiselerin oluşmaması için dinimizin emri gereği kardeşçe duygular içerisinde birbirimize saygı, hoşgörü ve rahmet duyguları içerisinde yaklaşmalıyız. Bu tür olayların bir daha yaşanmaması için gerek dini gerek fenni eğitimin ne kadar önemli olduğu anlaşılıyor. Her iki ailemizin fertlerine de buradan teşekkür ediyorum. Temennimiz; bir daha bu tür olayların bölgemizde, ülkemizde ve İslam âleminde yaşanmamasıdır. Bu barışta emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

“Herkes sulh için seferber olmalı”

Omeryan aşireti Esmer (Rışvanê) ailesi adına Kur’an-ı Kerim’den örnekler vererek barışın ehemmiyeti hakkında konuşan İmam Mehmet Nur Yalçın da “İki Müslüman, gurup veya aşiret arasında bir husumet anlaşmazlık olduğu zaman bunların bir araya getirilip barıştırılmaları her Müslüman’a farzdır. Herkesin, sulh için seferber olması gerekir. Herkes bir taraftan bu sulhun yapılması için çaba sarf ediyordu, çok şükür Allah muvaffak etti. Bu sulhta emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından okunan dua ve verilen yemeğin ardından merasim sona erdi. Merasimin sonunda toplu fotoğraf çekimi yapıldı. (M. Salih Keskin, Mehmet Asan – İLKHA)

Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2018, 15:42

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER