Anız Yangını Yol Boyundaki Ağaçları Küle Çevirdi

Kızıltepe İlçesinde birçok yerde çıkan anız yangınlarının çevreye verdiği zararlara yol güzergahındaki ağaçlar eklendi. Yangın bir çok ağacı küle çevirdi.

Anız Yangını Yol Boyundaki Ağaçları Küle Çevirdi

Hasat mevsimiyle birlikte ikinci ürün ekimi için yapılan tarla yakmaları hız kesmeden sürüyor. Ekili alanlarında yanmasına sebep olana anız yangınları toprağa, toprak içindeki canlılara ve çevreye zarar vermesine rağmen yangınların önü alınamıyor. Son anız yangınında karayolu kenarında dikili ağaçlar yandı.

Bölgede Anız yangınları tüm uyarılara rağmen devam ederken Kızıltepe ilçesinde yangınlar gün geçtikçe artmaya başladı. İlçenin birçok kırsal mahallesinde başlayan ilk hasat mevsiminden sonra ikinci hasat için çıkan yangınların bir kısmının çiftçiler tarafından çıkarıldığı iddia ediliyor. Bugün Kızıltepe ilçesinde yer alan İpekyolu ve Akdoğan yolu güzergahında çıkan anız yangınında ise yol boyunca Kızıltepe Belediyesi’nin diktiği ağaçlar yakılan anızlar nedeniyle küle döndü. Tarlalarda başlayan anız yangınları yol güzergahına dikilen ağaçlara sıçraması sonucu birçok ağaç yandı.

Kızıltepe Belediye Başkanı Nilüfer Elik Yılmaz ve Başkan Yardımcısı Dilber Sulhan ile Belediye Meclis Üyesi Ronahi Çoku, belediyenin diktiği ağaçların anız yangınlarının alevleri arasında kalarak yanması üzerine bölgeye giderek incelemelerde bulundular. Yanan ağaçları kontrol eden Belediye Başkanı Yılmaz’ın gözü önünde devam eden anız yangınları birçok ağaca sıçrarken, yangınlara müdahale edilmesi için olay yerine çağrılan itfaiye ekipleri ise yangına müdahale etmesine rağmen birçok ağacı yanmaktan kurtaramadı.

Anız yangınları nedeniyle yol kenarında bulunan bir kısım ağaç yanarken bir çok ağaç ve yoldan geçen araç da yangın riskiyle karşı karşıya kaldı.

 

Kızıltepe Belediye Başkanı Nilüfer Elik Yılmaz, anız yakma işleminin toprağa, su varlığına, biyolojik çeşitliliğe ve ekolojiye büyük zarar verdiğini belirterek, anız yakılması yönteminden vazgeçilmesi çağrısında bulundu. Yılmaz, bilinçsiz kişiler tarafından yapılan anız yakmaları nedeniyle belediyemizin diktiği ağaçların da zarar gördüğünü ifade ederek, “Hasat sonrası anızın yakılması ağaçların yanmasına, hasat edilmemiş tarlalara, hayvanlara ve yerleşim birimlerinin yanmasına yol açabiliyor. Birçok riski barındıran bu yöntemden derhal vazgeçilmelidir. Anız yakmaları sonucunda yol güzergahlarına diktiğimiz ağaçlar maalesef küle döndü” dedi.

Güncelleme Tarihi: 22 Temmuz 2019, 13:51

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER