banner113

Dolar Patladı Altın Şok Yaşattı Neler Oluyor?

Küresel piyasalarda hızla yükselen dolar Türkiye'de de güne 2.18 liranın üzerinde başladı.

Dolar Patladı Altın Şok Yaşattı Neler Oluyor?

ABD Merkez Bankası’nın faizleri erken artırabileceği endişesi, dünyada dolara olan talebi artırdı. Yurt içinde 2.15 TL seviyelerinde olan dolar 2.18 TL’yeyükseldi.

Güne 2,1750'nin üzerinde başlayan kur 2,1860'la iki haftanın en yükseğine çıktı. Geçen hafta 2,1545'e kadar gerileyen ancak 2,15 seviyesini aşağı kıramayan ve bu nedenle yönünü tekrar yukarı çeviren dolar/TL dün akşam 2,1660 civarında işlem görüyordu.

ALTIN FİYATLARI DİBE VURDU

Doların küresel çapta yükselişi altın fiyatlarını etkiledi. 
Altın dolardaki yükselişin ardından verdiği kayıplar sonrasında bugün üç ayın en düşük seviyesine yakın işlem gördü. 

Spot altının ons fiyatı bugün 1,254dolar seviyesine kadar geriledi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri ne zaman artıracağı belirsizliğinin korurken, faizlerin erken artırabileceği endişesi doları diğer para birimleri karşısında yükseltiyor. Dünyada dolar, rezerv paraolarak kullanılıyor. Faizlerin artırılması ise ülkelerin borçlanma maliyetinde artış anlamına geliyor.

Fen önümüzdeki toplantısını 16-17 eylültarihlerinde gerçekleştirecek.

DOLAR 2.17'YE ÇIKTI

Yurt içinde ise dolar dün 2.15 TL seviyelerinden 2.17 TL seviyesine yükseldi. Salı gününe de 2.1770 TL’den başladı.

Avrupa Merkez Bankası’nın faizleri indirip, parasal genişleme yapacağı yani piyasaya ucuz kredi sağlayacağını açıklaması ise euroyu 2.80 TL seviyelerinde tutuyor.

DOLARI BU ETKİLEDİ

Deniz Yatırım Başekonomisti Özlem Derici, doların yurt içindeki yükselişinde yurt içi verilerin değil, uluslararası gelişmelerin etkili olduğunu söyledi.

Şu anda dünyanın gözünü Fed’in önümüzdeki toplantısına çevirdiğini anlatan Derici, bu konuda şu bilgileri verdi:

“Fed’in önümüzdeki toplantılarında faiz artırımı ile ilgili sözlü açıklama yapmak yerine, artırım konusunda belirgin açıklamalar yapacağına yönelik beklentiler var. Nitekim bu beklentilerle ABD’de 10 yıllık tahvil faizleri yükselmeye başladı.

Genel olarak dünyada, para politikalarında değişiklik olacağı beklentilerinin yansımalarını görüyoruz. Dolayısıyla bu içeride de bizim para politikalarımızı etkileyecektir.”

www.habervaktim.com

Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2014, 12:24

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER