banner113

Newroz Mardin’de Coşkuylan Kutlandı

Mardin’de halkların katıldığı Newroz kutlamasında konuşan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, artık özgür bir vatanda Newrozları kutlamak istediklerini söyleyerek, “Newroz alanında konuşabiliyorsak bu Sayın Abdullah Öcalan ve gerillaların sayesindedir” dedi.

Newroz Mardin’de Coşkuylan Kutlandı

Bu yıl, “Artık yeter, önder Apo’ya özgürlük” şiarı ile startı verilen Newroz kutlamalarının bir diğer adresi Mardin merkez Artuklu ilçesi oldu. Renklerin ve dillerin bir arada yaşadığı Mardin’de, Kürt, Türk, Arap, Süryani, Êzidî halkların temsilcilerinin katılımı ile Newroz kutlaması sabah erken saatlerinde başladı. Newroz kutlamasının yapılacağı Karayolları Parkı’nın tüm çevresi polis bariyerleriyle kapatıldı. Miting alanına polislerin kurduğu iki arama noktasından sıkı bir sekildi üstleri aranan yurttaşlar, alana giriş yapabildi. Newroz şiarının yer aldığı pankartta PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın dev posteri yer alırken, Newroz alanı yeşil, sarı, kırmızı renklerle donatıldı. Yöreye özgü yöresel kıyafetleriyle Newroz’a katılan binlerce kişi, yeşil, sarı, kırmızı bandaj ve puşiler takması renkli görüntüler oluşturdu.

Soğuk ve yağışlı havaya rağmen sabah saatlerinden itibaren Newroz alanını akın etmeye başlayan yurttaşlar, davul zurna eşliğinde halaylar çekti. Gençlerin yoğun olarak katılım sağladığı Newroz kutlamasında sık sık, “Bijî serok Apo”, “Be serok jiyan na be”, “PKK halktır halk burada”, “Gençlik Apo’nun fedaisidir”, “Bijî berxwedana YPG” ve “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı. Alanda kurulan platformun her iki bölümüne PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın dev posterleri asıldı.

Binlerce kişinin katıldığı Newroz kutlamasına Barış Anneleri İnisiyatifi, MEYA-DER temsilcileri, DBP ve HDP eş başkanları, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Ahmet Türk ve Februniye Akyol Akay, Artuklu Belediyesi Eş Başkanları Sevinç Bozan ve Emin Irmak ile çeşitli STÖ’ler de
katıldı. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını feda edenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra Newroz kutlaması başladı. Kutlama programı kapsamında platforma çıkan HDP Artuklu İlçe Eş Başkanı Nezir Akaalp, Arapça kutlama konuşmasını yaptı. Ardından sahne alan Koma Siyabend isimli müzik grubu, Kürtçe ezgilerini seslendirdi. Müzik dinletisinden sonra Newroz ateşi HDP Milletvekilleri Erol Dora ve Gülser Yıldırım, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Ahmet Türk ve Februniye Akyol Akay ve Barış Anneleri tarafından yakıldı.

Newroz’da halkı selamlamak üzere DBP Mardin İl Eş Başkanı Perihan Ağaoğlu ve HDP Mardin İl Eş Başkanı Musa Alkan da birer konuşma yaptı. Ardından konuşan HDP Mardin Milletvekili Erol Dora ise, artık PKK Lideri Abdullah Öcalan’ı aralarında görmek istediklerini söyledi. HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım da, artık söz hakkının halkın olduğunu sözlerine ekleyerek, “Gün bedenlerini ateşe verip Newroz’u bugünlere getirenler kahramanların günüdür. Bizler söz veriyoruz, tüm halkların özgürlüğü ve özgür bir yaşam için her zaman mücadele etmeye devam edeceğiz. Halklarımızın Newroz’unu kutluyoruz” dedi.

‘Konuşabiliyorsak bu Sayın Öcalan sayesindedir’

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk ise, özgür bir vatanda artık Newroz’u kutlamak istediklerini belirterek, yüzyıllardır bu topraklarda Arap, Süryani ve Kürtlerin bir arada yaşadıklarına vurgu yaptı. Türk, tüm Kürdistan halkının eşit ve özgür bir şekilde bir arada yaşayacaklarını sözlerine ekleyerek, “Bugün Kürt sorunun çözümü için Kürt halk önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın çabalarıyla önemli bir aşamaya ulaşmış durumdayız. Bugün çok renkli kentimiz Mardin’den selamlarımızı Sayın Öcalan’a gönderiyoruz. Onunda Newroz’unu kutluyoruz. Şehitlerimizin sayesinde dünya artık  Kürtlerin mücadelesini tanıyor ve mücadelemizi takdir ediyor. HPG, YPG ve YPJ’nin direnişi artık Ortadoğu’da kanıtlanmıştır. Bugün bütün dünya biliyor ki, Kürt halkı olmadan Ortadoğu’da barış sağlanamaz. Yıllardır eğer bu alanlarda konuşuyorsak bu Sayın Öcalan’ın ve gerillaların sayesindedir” dedi.

Türk, daha sonra 7 Haziran’da yapılacak olan seçimlerde Kürtlerin başarıyla seçimlerden çıkacağını ifade ederek, herkesi partilerine sahip çıkmaya çağırdı. Konuşmaların ardından müzik grupları sahne alarak, birbirinden güzel ezgilerini seslendirdi. Alanda bulunan binlerce kişi de müziklere eşlik ederek, uzun süre halaylar çekti. Newroz kutlaması müzik dinletilerinin ardından sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2015, 17:29

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER