banner113

’Kürdistan Milli Takımı ile Dünya Kupası’na katılmak istiyoruz’

Mesud Barzani’nin Kürdistan Demokrat Parti(KDP) dış ilişkiler bölümü başkanı Hemin Hawrami, Türkiye’yi ‘stratejik kapımız’ olarak tanımlıyor.

’Kürdistan Milli Takımı ile Dünya Kupası’na katılmak istiyoruz’
irçok ülkenin Kürdistan kararını Türkiye’nin tutumuna göre belirlediğini söyleyen Hawrami’ye göre Kürdistan, Türkiye için istikrar unsuru ve enerji güvenliğine katkıda bulunan bir komşu.

Kürdistan BölgeYönetimi hükümet koalisyonunun büyük ortağı Kürdistan Demokratik Partisi’nin dış ilişkiler bölümü başkanı Hemin Hawrami, uluslararası toplumun kendilerine sürekli Türkiye ile iyi geçinme tavsiyesinde bulunduğunu söyledi.

Al Jazeera’nin sorularını Erbil’de yanıtlayan Hawrami, birçok ülkenin Kürdistan ile ilgili kararını, Türkiye’nin tutumuna paralel olarak belirlediğini söyledi.
Türkiye’yi ‘stratejik kapımız’ olarak tanımlayan Hawrami’ye göre, Kürdistan ile iyi ilişkiler Türkiye’yi daha da güçlü kılacağı için ‘bazıları’ bu ilişkilere karşı.

Hawrami, Kürdlerin önünde iki yol olduğunu vurguladı; Bağdat ile son bir kez deneme ya da kendi kaderini tayin. Kendi kaderini tayin yolundaki seçenekler de bağımsızlık veya kendi milli futbol takımıyla Dünya Kupası’na giden, IMF ile kendi ilişkilerini kuran, dış politikasında da özerk davranan çok gevşek bir konfederasyon.

ABD’den kendi kaderlerini tayin yolunda istedikleri kadar desteği bulamadıklarını anlatan Hawrami’ye göre, Washington’u değerlendirirken gerçekçi olmak lazım ama Washington da, Kürdistan’ı değerlendirirken gerçekçi davranıp, Kürdlerin ’bilinmez bir geleceğin rehinesi’ olmayacağını görmeli. Kürdlerden aciz devlet konumuna düşmek üzere olan Irak’ın bir parçası olması beklenmemeli.   

Hawrami’ye göre, Bağdat Sünnileri dışladığı sürece IŞİD de bölgede kalıcı olacak. Çünkü IŞİD ile baş edebilecek tek güç, Sünnilerin kendileri. Kimse de Maliki gibi Saddam Hüseyin dönemi uygulamalarını geri getiren biri için Kürdlerin IŞİD ile çatışmasını beklememeli.

KDP Dış İlişkiler Bölümü Başkanı’na göre, Kürdistan Bölgesi’de de bir tek Kürdler değil, Türkmenler başta olmak üzere başka topluluklar da var ve hepsinin haklarını garanti altına alacak düzenlemeler yapılıyor. Yapılacak bir referandumla Kerkük, Kürdistan’ın bir parçası olmaya karar verirse, KDP, Kerkük’e özel statü vermeye de hazır.    (r.z)

http://www.basnews.com

Güncelleme Tarihi: 16 Temmuz 2014, 13:16

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER