banner113

Bühürke Hastalık Saçmaya Devam Ediyor.

Mardin Merkezine bağlı Bühürke olarak bilinen Eryeri köyünün içinden geçen ve 5,5 kilometre uzunluğunda ki kanalda sıcak havalar nedeniyle dereye inen çocuklar mikrop kaparken, Koyun sürüleri de bu kanaldan su içiyor.

Bühürke Hastalık Saçmaya Devam Ediyor.

Köy sakinlerinin şikâyetlerine yetkililerden bir cevap çıkmazken konuya dikkat çekmek için Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği köye giderek burada bir basın açıklaması düzenledi. Eryeri köyünde basın açıklaması yapan Çev-Gön Derneği başkanı Menduh Çakar, Mardin şehir merkezi ve Mardin Cezaevinin kanalizasyon atıklarının köyün içinden geçen kanala akıtıldığını belirterek yetkililerden duruma müdahale etmesini istedi.

Çakar, kötü koku ve mikrop saçan Bühürke deresinde yaptığı basın açıklamasında;

“Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği olarak bugün ilçemizin dışında Mardin Bühürke köyündeyiz. Bizler Kızıltepe Çev-Gön olarak, çevre ve ekoloji ile ilgili sorunlar nerde olursa olsun bizim için fark etmez. Kızıltepe'de nasıl Zergan deresinin ıslahı için çalıştık ve basının, Kızıltepe halkının,  Kızıltepe Belediyesinin ve STK'ların dikkatini buraya çektiysek, bugünde burada yetkilileri göreve çağırıyoruz.

Keşke Mardin Belediyesi, STK'lar ve yetkililerde buna sahip çıksaydı da bugün bizler burada olmasaydık.

Mardin Bühürke  de olan  sorun Mardin den akan kanalizasyon artıkları  ve lağımlar  Köyün içine akıyor bu da bulaşıcı hastalıklara yol açabilir Buradan Mardin Belediye yetkililere sesleniyoruz ilinizde, kanalizasyonlarınızda akan mikrop saçan bu artıklar  Bühürke köyüne akmaktadır sizler her ne kadar Belediye sınırlarımızın içinde değil karışamayız deseniz de bu  bir cinayettir. Bu bir çevre felaketidir göz göre göre hastalıklara davetiye çıkartıyor .Burada çağrı yapıyoruz  Bühürke'ye akan bu lağımların önünü kesip ıslah edilmesini atık projelerin uygulanmasını istiyoruz.

DSİ'ye özel idareye bu konu ile ilgili muhatapları göreve davet ediyoruz.

Burada Mardin Tabipler odasına sesleniyoruz Kızıltepe Zergan için yaptığınız çalışmayı Bühürke'ye de yapıp sularda çıkan su numuneleri gerekli yerlere rapor edip iletilmenizi diliyoruz.

Yıllardır Bühürke de bu sorun varken Mardin Vekillerimiz nerede Tüm çığlıklarımıza rağmen suskun kalınırsa, vay halimize.

Tüm bunlara rağmen bizler Kızıltepe Çev-Gön olarak pes etmeyeceğiz Bühürke halkının yanında olacağız bu konuyla ilgili 1 yıl evvel Mardin Belediye Başkanı ile görüşmüştüm bana vaat vermişti orda atık proje ihalesi yapılmış istasyonda Kızıltepe akan kimyasal artılar içinde projede bu ihalenin içinde hazırlanmıştır. Bühürke'yi de içine alacaklarını bana söyledi ama bu iki yıldır ses yok onun için çağrımızı yeniliyoruz yetkilileri ilgilileri duyarlı olmaya çağırıyoruz.

Bu konu ile ilgili detayları pek yakında Valimizle görüşüp durumu arz edeceğim.

Bu basın metnimizi tüm Mardin vekillerimize de ileteceğiz buyurun gelin Bühürke'yi görün.” Dedi.

Köy sakinlerinden Halil Barık, "Ben 31 yaşındayım. Kendimi bildim bileli bu sorun var. Belki de daha önceden var. Öncede şehir de o kadar kalabalık değildi. Son 5-6 yıldır çekilmez halde. Kokular çok fazla yayılıyor. Çocuklarımız rahatsızlanıyor. Ciddi anlamda bir sorunumuz var. İlgilerden bu sorunun çözümü için destek bekliyoruz. Kanal 5,5 kilometre uzunluğunda. Daha önce ihata duvarı yapıldı. Köyde 250 hane var, Çev-Gön’ün duyarlılığı için teşekkür ediyorum." Derken Mehmet Can Kurt ise "Bu kanalın kapanmasını istiyoruz. Çocuklarımız hayvanlarımız telef oluyor. Kanaldan hayvanlar su içmekte. Kanalın hepsi mikrop dolu" diye sitem etti. Köy çocukları ise köyün içinden dere akmasına karşın yüzememekten ve kötü koku saçmaktan şikayetçi olduklarını söylediler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 09 Temmuz 2012, 11:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER