banner113

Kaçak kullanım bedeli kesintisine yargı freni

Manisa'da bir fabrika işçisi, elektrik faturasına yansıtılan kayıp-kaçak bedeli ile ilgili açtığı itiraz davasını kazandı.

Kaçak kullanım bedeli kesintisine yargı freni
  Merkeze bağlı Topçu Asım Mahallesi'nde ikamet eden Ayhan Uzun isimli bir kişi, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. (GEDAŞ) tarafından elektrik faturasına yansıtılan kayıp-kaçak bedeli ile ilgili Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurdu. Faturasındaki kayıp-kaçak bedeline itiraz eden Yorulmaz, heyet tarafından haklı bulundu. İtiraz üzerine Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Manisa İl Müdürlüğü hakem heyetine gönderdiği savunmasında, "Elektrik faturalarında yer alan kayıp/kaçak bedeli şirketimizin kendi inisiyatifi ile düzenlenmiş bir bedel olmadığı 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu dahilinde tüm yurtta ulusal tarafie olarak uygulandığı, söz konusu tarifelerin ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlendiği 01.04.2010 tarih ve 2999 sayılı EPDK kararı belirlenmiş, tedas.gov.tr internet adresinde yayınlamıştır" ifadeleri yer aldı.



HAKEM HEYETİ TÜKETİCİDEN TAHSİL EDİLEN TUTARIN İADESİNE KARAR VERDİ



İtirazı inceleyen Manisa Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, tüketici Ayhan Uzun'un 01.01.2011 ile 31.12.2011 tarihleri arasında 869.40 TL ödeme yaptığını ve yüzde 15 oranında kayıp/kaçak bedeli tutarı 130.41 TL kesildiğini belirledi. Kullanılan elektrik bedellerine ilave olarak alınan kayıp kaçak bedelinin tüketiciden haksız olarak alındığını tespit eden hakem heyeti, toplam 130.41 TL'nin yasal faizi ile birlikteGediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Manisa İl Müdürlüğü'nden alınarak tüketiciye iadesine, Tüketici Mahmesine itirazı kabil olmak üzere oybirliğiyle karar verdi. Buna karşılık Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Manisa İl Müdürlüğü de 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne açtığı davayla duruma itiraz etti. Mahkeme, fabrika işçisi Ayhan Uzun'u haklı bularak, faturasına yansıtılan kayıp kaçak bedelinin Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.tarafından tüketiciye iade edilmesine karar verdi. Bu karar ile her ay kullanılan elektrik bedelinin yüzde 15'ni kayıp kaçak bedeli olarak alan Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. aboneye bugüne kadar aldığı bedeli iade edecek.



"MANTIKLISI OLAN TÜM TÜRKİYE ADINA AÇILAN DAVANIN BEKLENMESİDİR"



Konuyla ilgili bir açıklama yapan Tüketici Hakları Derneği Manisa Şube Başkanı Rıfat Eriş Asyalı, "Eğer vatandaşlar bireysel olarak dava açmak istiyorlarsa Tüketici Hakları Hakem heyetine başvuruda bulunabilirler. Dilekçe örneklerimiz mevcuttur. Tüketici Hakları Derneği Genel Merkezi olarak genel başkanımız nezhinde Ankara'da bu davayı açtık. Çünkü Tüketici Yasası'nda ve Anayasa'da belirtilen duruma göre tüketici adına tüm ulusu ilgilendiren konularda tüketici dernekleri taraf olarak Türk ulusu adına dava açabiliyor. Verilen karar tüm Türk ulusunu kapsayacağı için bireysel olarak başvurmak Tüketici Hakları Hakem Heyetini zor duruma sokar. Binlerce dilekçe gelir, oradaki kurum çöker. Ama illaki 'vereceğim' diyorsa vatandaş verebilir. Mantıklısı olan tüm Türkiye adına açılan davanın beklenilmesidir." dedi.habervaktim

Güncelleme Tarihi: 02 Ağustos 2012, 18:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER