banner113

Altan Tan: Diyarbakır’da Şafii Mezhebi Enstitüsü açılmalı

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın siyasetin gölgesinde olması nedeniyle ya lağvedilmesi ya da din hizmetin sivil alana bırakılması gerektiğini söyledi.

Altan Tan: Diyarbakır’da Şafii Mezhebi Enstitüsü açılmalı
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Sünniliğin Hanefilik mezhebine göre uygulamalarını yapmasına karşın Kürdlerin % 80’inin Şafii olmasının uygulamada çelişkilere neden olduğunu belirten HDP’li Tan, Diyarbakır’da Şafii Mezhebi Enstitüsü’nün kurulması gerektiğini söyledi.
 
Konuyla ilgili bir meclis araştırması verdiklerini belirten HDP Diyarbakır Milletvekili Diyanet İşleri Başkanlığı’nın lağvedilerek; din hizmetlerinin mezhep, grup ya da cemaatler tarafından yerine getirilmesinin yanı sıra Diyarbakır’da Şafii Mezhebi Enstitüsü kurulmasının da gerekli olduğunu savundu. 3 Mart 1924 tarihli ve 429 sayılı kanunla “İslam dininin itikat ve ibadet alanıyla ilgili işleri yürütmek ve dini kurumları idare etmek” şeklinde ifade görev alanı belirlenen Diyanet İşleri Başkanlığının siyasetin güdümüne girdiğini belirten HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan,”Diyanet İşleri Başkanlığı çoğu zaman, Siyaset İşleri Başkanlığı”na dönüşerek dini devlet kontrolü altında idame ettirmiştir. Dinin devlet elinden çıkarılması gerekmektedir. Öncelik olarak istenen Diyanet İşleri Başkanlığı’nın özerk bir yapıya kavuşturulmasıdır. Din hizmeti sivil alana bırakılmalı, bu hizmeti görecek cemaatler, gruplar, kuruluşlar ve mezhepler özgürce çalışmalı ve devlet bütün dinlere, mezheplere, inançlara aynı mesafede olmalıdır. Onun için bugün ısrarla savunduğumuz Diyanet İşleri Başkanlığı ya lağvedilmeli ya da Türkiye’deki tüm inançları kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir” dedi.
 
Diyanet İşleri Başkanlığı Türkiye’deki bütün kararlarını Sünni mezhebinin Hanefi yorumuna göre vermesinin de yanlış olduğunu savunan HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan Türkiye’deki Sünni Kürdlerin yaklaşık % 80’inin Şafii mezhebine bağlı olması nedeniyle Kürdlerin Diyanet İşleri Başkanlığı’nın fetva ve uygulamalarının çeliştiğini belirtti. Şafii mezhebinin dört Sünni fıkıh mezhebinden olduğunu belirten HDP’li Tan,Türkiye’de Hanifilik’ten sonraki en yaygın mezhebin Şafiilik olması nedeniyle merkezi Diyarbakır’da bir Şafii Mezhebi Enstitüsünün kurulması gerektiğini söyledi.

http://www.basnews.com

Güncelleme Tarihi: 12 Temmuz 2014, 01:24

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER