banner113

3 çoçuklu annelere 6 yıl erken emeklilik

Torba yasadan milyonlarca kişiye müjdeli haber! 3 çocuk sahibi annelere erken emeklilik müjdesi

3 çoçuklu annelere 6 yıl erken emeklilik
Meclis’te torba tasarı için yaz mesaisi sürüyor. Torbadan milyonlarca kişiyi çok yakından ilgilendiren bir müjde daha çıktı. Sigortalı olduktan sonra doğum yapan annelere, Bağ-Kur borcu olanlara ve gurbetçiye erken emeklilik için borçlanma hakkı getirildi.
 
Milyonlarca Kişiye Müjde
 
Sigortalı anneler
Bağ-Kur borcu olanlar
Mavi kartlılar
 
İlk müjde doğum borçlanması konusunda oldu. Yeni düzenlemeyle kadınlar 3 çocuğa kadar borçlanarak 2 bin 160 gün kazanacak. Yani 3 çocuk doğuran çalışan kadın 6 yıl erken emekli olabilecek. Önceki uygulamada kadınlara 2 çocuğa kadar borçlanma hakkı veriliyordu. İlk başta sadece SSK’lılar için düşünülen düzenleme tüm kadın çalışanları kapsayacak şekilde genişletildi.
 
Daha önce 2 çocuk doğuran işçi statüsündeki kadınlara sağlanan 4 yıl erken emeklilik hakkı, 3 çocuk için 6 yıla çıkartıldı.
 
Memur ve Bağ-Kur’lu kadınlar da kapsama alındı. Madencilik sektörüyle ilgili düzenlemeleri içeren ve TBMM’ye sunulan Torba Yasa tasarısına göre, çalışırken doğum yapan kadınlar ücretsiz doğum ve analık izni süreleri ile doğumdan sonra çalışmadıkları süreleri borçlanmak suretiyle erken emekli olabilecekler. Daha önce her bir çocuk için 2’şer yıl olmak üzere sadece iki çocukla sınırlanan borçlanma hakkı 3 çocuğa çıkartıldı. Böylece, 3 çocuk annesi bir kadın, doğum sonrasında ücretsiz izne ayrılmış veya çalışmaya ara vermişse, her bir çocuk için 2 yıl olmak üzere 6 yıllık primi kendisi ödeyerek erken emekli olabilecek.
 
BAĞ-KUR’LU KADINLAR DA YARARLANACAK
 
Bu hak daha önce sadece işçi statüsündeki kadınlarla sınırlı iken, şimdi memurlar ve Bağ- Kur’lu kadınlar da borçlanmak suretiyle erken emeklilik hakkına kavuşacak.
 
İkinci müjde günü ve yaşı dolduğu halde kuruma olan borcu nedeniyle emekli olmayan Bağ-Kur’luya geldi. Bağ-Kur’lular da artık borcunu dondurup emeklilik hakkı kazanabilecek. Günü eksik olanlar emekli olabilmek için öncelikle borcunu yapılandırıp ödemesi gerekiyor.
 
Bir borçlanma hakkı da yurtdışında Türk vatandaşı olarak çalışanlar için çıkarıldı. Mavi kartlı gurbetçiler Yargıtay’da dava açarak yurt dışında çalıştıkları süreleri emekliliklerine saydırabiliyordu. Yeni düzenlemeyle artık bu tür davaların açılmasına gerek kalmayacak.

http://www.hurhaber.com/

Güncelleme Tarihi: 25 Temmuz 2014, 03:29

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER