banner113

TARIM, YENİ TEŞVİK YASASI VE HAKKANİYET

TARIM, YENİ TEŞVİK YASASI VE HAKKANİYET

            Geçen ay bu yazıyı hazırlamıştım ama yaşanan esef verici cinayet olayından dolayı ertelemiştim.

MARDİN ve dokuz ilçemizde tarım sektörlerinde çalışan çiftçi, üretici ve bu sektöre dayalı sanayi tesislerinin varlığı ve durumları hakkında yüzeysel kısa bir araştırma yaptım.

İl ve ilçelerimizde yaşayan insanlarımızın %77 sı direkt veya dolaylı olarak tarım sektöründe istihdam edilmektedir. Hal böyleyken bu bölgede yaşayan bizler tarım konusunda duyarlı ve sorumlu olmak durumundayız.

Gerek nüfus gerek coğrafi büyüklük itibariyle İlimiz ve dokuz ilçemizin en büyüğü olan Kızıltepe ilçemizin bu alandaki durumuna kısaca bir göz atalım.

 Kızıltepe’de tarıma ayrılan topraklar çok verimli olmasına rağmen, sulama sorunu nedeniyle topraklarımızdan yeterli verim alınmamaktadır. Kuyulardan su çekmek suretiyle sulama yapıldığından, maliyet çok yüksek olup, bazı ürünler artık maliyeti kurtarmadığından ekiminden vazgeçilmiştir. İkinci ürün olarak ağırlıklı ekilen mısır, son ithalat izninden sonra bir kısım ürün tarlada kalmış ve telef olmuştur. Kontrolsüz ithalat dünyada marka olan Kırmızı mercimeğimizi yok olma noktasına getirmiştir. Çiftçilerimiz ekip biçtiği, yetiştirdiği, emek verdiği ürünlerden kazanmamaktadır. Çünkü girdi maliyetleri çok yüksektir. Bu durumda çiftçilerimizi ekonomik olarak ayakta tutan Devletin verdiği ürün, gübre, mazot gibi desteklerdir. Bu desteklemelerde olmasaydı Milli servetimiz olan toprakları çiftçiler işletemeyecek duruma gelecekti.

Zeytinin anavatanı Mardin bölgesi iken, Dünyanın en lezzetli kaliteli zeytini bölgemizde yetişiyorken bölge insanı olarak EGE, MARMARA, G.ANTEP yörelerinin zeytin ve zeytinyağını tüketiyoruz.

Amacım kişileri, geçmişi eleştirmek değil bunun bir faydası da olmaz. Bu güne kadar geçmiş ile uğraştığımız için geleceğimiz genellikle kişisel çıkarcıların elinde kaldı. Tarım bölge insanlarımız için ekonomik olarak milli servet olduğundan sorumlu vatandaşlık bilinciyle geleceği düşünerek öneri ve uyarılar yaparak dikkat çekmektir.

UYARI Bu güne kadar Tarım Bakanlığımız tarafından kırsal kalkınma amaçlı dağıtılan hibelerin çoğu gerçek müteşebbis ve yatırımcılardan çok tarım sektörüne cılız katkısı veya katkısı olmayanlara hep verildi.

ÖNERİ. Hibelerin veya desteklerin verilme kararı Valilikler bünyesinde kurulan komisyonlar tek yetkili kılınmalıdır. Çünkü bu komisyonda birçok kurum temsilcisi bulunmaktadır. Şeffaf bir şekilde çalışılmaktadır. Hibenin, desteğin verildiği müteşebbisleri yereldeki alt komisyon her an denetleme imkânına sahiptir. Şu anki mevzuat su istimale ve adam kayırmaya çok müsaittir. Şöyle ki Valilik bünyesindeki komisyon aylarca çalışıp, müracaatları inceleyerek, yerinde araştırmalar yapıyor. Müteşebbislerin durumlarına göre yatırımları hakkında puanlama sistemiyle değerlendirmesini tamamlıyor.   Sonra ANKARA’ hele şu müracaatları bana bir yolla da son kararı ben vereyim diyor. Müracaat dosyaları ANKARA ya doğru yol alıyor, bir değerlendirmede orda yapılacak alt komisyonda hak kazanan ilk sıradaki dosyalara bir bakmışsınız ödenek bitti deyip hakkı olan yatırımcı elenip, mahrum ediliyor. Son sıradaki en düşük puanlı dosyalara ödenek hibe veriliyor. Organize sanayinde bazı fabrikalar ÜÇ defa hibeden yararlandırılmış, bazı müteşebbisler iki veya üç işletme kurup istihdama katkıları olmalarına rağmen tek kuruş destekleme, hibe verilmemiş. Ey ANKARA madem Valilik bünyesinde kurulan komisyonların değerlendirmelerini ciddiye almıyor, güvenmiyorsun O zaman direkt olarak müracaatları merkeze yönlendirsen, bunca hakkı olan yatırımcıya bu kadar eziyet vermezsen olmaz mı? Çünkü herkesin dayısı ANKARADA yoktur.

Gerçek erbabına müteşebbis, yatırımcılara verilmeyen hibeler amacı doğrultusunda kullandırılmadığından, dolayısıyla tarım sanayisi canlanmazsa nasıl tarımımız arzu edilen değere kavuşmuş olacak? Gelecek hibe etabının dağıtımını yakından takip edeceğim geçmişte yapılan haksızlıklar devam ederse belgeleriyle birlikte direkt Başbakanlık, Cumhurbaşkanımız ve Meclis Başkanımıza durumu bildireceğim.

Umarım her şey adilane olur bunlara gerek kalmaz. Yeni çıkan teşvik yasası amacı doğrultusunda kullanılır ilçe ve bölge tarımımız layık olduğu refah düzeyine erişir.

                                                                                                                                   M. Şerif ÖTER

YORUM EKLE