banner113

Sahte(Fake) Facebook Hesapları ve Dolandırıcılık!

Son zamanlarda sosyal paylaşım ağı olan Facebook üzerinden birçok sahte(fake) hesap açılıp, bu hesaplar yoluyla binlerce insan dolandırılmaktadır. Dolandırıcılar, yaptıkları işi çok profesyonel bir şekilde organize etmektedirler. Nasıl mı? Gelin hep beraber bakalım, hangi adımları uyguluyorlar; inceleyelim…

 

Öncellikle işe başlamak için kendilerine kopyasına yapacakları bir facebook hesabı seçiyorlar. Dolandırıcılar için bu hesapta olması gereken ilk şart, arkadaş listesinin herkese açık olmasıdır. Bu ne demektir? Önce bunu açıklayalım: Yani, size ait arkadaş listenizin herkese görünmesidir. Arkadaş listeniz herkese görünür olduğundan dolandırıcı, facebook arkadaşınız olmadığı halde, sizin adınıza bu arkadaş kitlesine istediği gibi arkadaşlık gönderecektir. Bu adımdan sonra ise arkadaşlığı kabul eden her kişi kurban durumuna gelmiş oluyor. Dolandırıcı kurban seçtiği kişiye direkt aşağıdaki mesajları ya da buna benzer mesajlar göndermeye başlıyor. Örnek bir mesaj paylaşıyorum.

 

Dolandırıcı: Selam Nasılsın

Kurban       :  a.s, iyiyim abi sen nasılsın?

Dolandırıcı: Bende,  ………dan hediye çekiliş bileti dağıtıyorum. Seni de düşündüm, telefonun faturalı mı?

Kurban       : Evet, hasan abi. Hayırdır, ne çeki?

Dolandırıcı: Numaranı yazar mısın?

Kurban       : 0 506 ...............

Dolandırıcı: avea mı?

Kurban       : Sen numaranı ver, ben arayayım. Sende yok muydu, numaram?

Dolandırıcı: Şimdi sana 5523’ten bir reklam yolladım. Mesajı hemen ‘EVET’ yazıp, cevapla. Ne kazandığına bakim…

Kurban      : 85 TL yazıyor.

Dolandırıcı: O reklam amaçlıdır, tamamen ücretsizdir. Bir sorun oldu mu, bana ait; ben kefilim sana…

 

Ve konuşma sonunda mesaja ‘EVET’ yazıp gönderdiğinizde, siz de dolandırılanlar kervanına katılmış oluyorsunuz. Faturanıza yansıtılmak üzere hattınızdan 85 TL kesinti yapılıyor. Şayet dolandırıcının aksini yaparak evet yazmazsanız ve onunla tartışmaya başlarsanız, dolandıramayacağını anlayan şahıs sonra yeni av peşine düşerek konuşmadan ayrılıyor. Bu tür durumlara maruz kalmamak için hattınızı mobil ödemelere kapatın! Ücret kesildiğini faturasında gören mobil kullanıcıları, GSM operatörleriyle görüşüyor ancak yansıyan ücretler için bir türlü çözüm bulunamıyormuş. Benzer bir tuzağa düşmemek için GSM operatörünüzle görüşüp hattınızı mobil ödemelere kapatabilirsiniz.

Devam edelim… Dolandırıcının ilk şartı kişinin arkadaş listesinin açık olmasıydı. İkinci şart ise profil ve kapak fotoğrafının herkese açık olmasıdır. Herkese açık olan profil ve kapak fotoğrafınızı rahatlıkla alıp sahte(fake) olan hesaba aynı şekilde ekliyor. Böylece, sizin hesaba benzer yeni bir hesap oluşturuluyor. Tabii bunlardan haberiniz yokken bir arkadaşınızdan haber alıyorsunuz! “Yeni facebook hesabı mı, açtın?” cevabınız “Hayır” olmakla beraber, hemen durumu anlıyorsunuz! Adınıza sahte bir hesap açılmış ve arkadaşlarınız dolandırılıyor…

 

Peki, bu andan itibaren ne yapmanız gerek? Yapmanız gereken ilk şey, panik olmamanızdır. Gayet soğukkanlı bir şekilde önce facebook’tan adınıza sahte bir hesap açıldığına dair kısa bir mesaj yazmalısınız. Mesaja ilaveten, tüm arkadaşlarınızdan sahte olan hesabı şikâyet etmeye davet etmelisiniz. Ne kadar çok şikâyet olursa, hesap o kadar erken kapanır. Daha sonra adınıza oluşturulmuş sahte hesabı kendiniz de şikâyet edin. Kendi adınıza şikâyet etmek için aşağıdaki adımları izlemelisiniz:

 

1.       Zaman tüneline gidin

2.       Facebook şikâyet düğmesine tıklayın ve Şikâyet Et/Engelle‘yi seçin

3.       Şikâyet Et‘i seçin

4.       Bu kişi birini taklit ediyor seçeneğine tıklayın

5.       Şikâyetinizi tamamlamak için ekrandaki talimatları izleyin

 

Şikâyet etmek için; gerçek hesap ve sahte hesap arasındaki fark nasıl anlaşılır ve nelere dikkat etmemiz gerekir, gelin bunlara değinelim:

1-      Gerçek hesap kullanıcısı, çok sayıda facebook arkadaşına sahiptir. Oysa sahte hesap kullanıcısının çok az sayıda arkadaşı bulunmaktadır.

2-      Gerçek hesap kullanıcısının birden fazla profil ve kapak fotoğrafı vardır. Sahte hesap kullanıcısının ise genellikle bir profil ve bir kapak resmi bulunmaktadır.

3-      Gerçek hesap kullanıcısını zaman tünelinde daha fazla sayıda paylaşım yapmıştır. Sahte hesap kullanıcısının ise ya hiç paylaşım yoktur ya da az sayıda paylaşımı vardır.

 

Son olarak hesap ayarlarınızın gizlilik durumlarını gözden geçirin. Mesela: Zaman tüneli paylaşımlarınızı sadece ‘ARKADAŞLAR’ olarak, profil ve kapak fotoğraflarınızı ise ‘SADECE BEN’ ya da ‘ARKADAŞLAR’ olarak ve herkese görünür olan arkadaş listenizi kapalı konuma getirin; arkadaş listeniz sadece size görünsün. Bu sayede, arkadaşınız olmayan biri verilerinize ulaşamayacağı gibi fotoğraflarınızı da alıp kullanamayacak duruma getirmiş oluyorsunuz.

 

“Ben dolandırılmam, oyunlara gelmem” demeyin. Dolandırıcılar, öyle bir an seçiyorlar ki apaçık bir şekilde çaresiz kalıyorsunuz. “Bende bu oyuna düştüm!” dememek için yukarıda bahsettiğim güvenlik adımlarını uygulayınız. Benden bu kadar, gerisi size kalmış!

 

Kolay gele…

 

YORUM EKLE