banner113

NUSAYBİN BELEDİYESİ TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALADI

Nusaybin Belediyesi ile Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm-Bel-Sen) arasında Toplu İş Sözleşmesi imzalandı. Sözleşmeye Tüm-Bel-Sen Hukuk ve Tiz Sekreteri Doğan Altun ile Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan imza attı.

NUSAYBİN BELEDİYESİ TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALADI

Belediye Meclis Toplantı Salon’unda yapılan sözleşme törenine Tüm-Bel-Sen Hukuk ve Tiz Sekreteri Doğan Altun, Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, Tüm-Bel-Sen Mardin Şube Başkanı İzzettin Karaboğa ve Yönetim Kurulu, Eğitim-Sen ve Ses Temsilcileri, Muhtarlar, BDP Nusaybin Belde Belediye Başkanları, STÖ’liler, Genel-İş- Sendikası Nusaybin Temsilciliği hazır bulundu.
Sözleşme imzalanmadan önce konuşan Tüm-Bel-Sen Mardin Şube Başkanı İzzettin Karaboğa; BDP`li belediyelerin emekçilere destek vermesi emekçiler için bir ayrıcalık olduğunu dile getirdi.
‘47 Avrupa Konsey ülkesini kapsayan bir karar çıkmıştır’
Daha sonra konuşan Tüm-Bel-Sen Genel Merkez Hukuk ve Tiz Sekreteri Doğan Altun; Türkiye’de ilkin sendika kurmak istediklerinde onlara sendika kuramazsınız denildi; ama buna rağmen yılmadıklarını, direndiklerini ve sendikalarını kurduklarını dile getirerek ; “ Sendikamızı kurduktan sonra sendikamız var bundan dolayı da toplu sözleşme hakkımız var dedik. Toplu sözleşme için yasaları deldik. Toplu sözleşmeyi yaptık. Bunlara rağmen hükümet baskı uygulayarak sonucu iptal etmeye çalıştı. 1993 yılında Gaziantep Belediyesi ile yaptığımız bir anlaşmayı Avrupa İnsan Hakları mahkemesine taşıdık. Bu karar 2008 yılında bizim lehimize sonuçlanarak bu sonuç sade Tüm-Bel-Sen ve Türkiye’yi bağlamıyor. 47 Avrupa Konsey ülkesini kapsayan bir karar çıkmıştır. Bu da biz emekçilerin emeğe verdiği değerin neticesinde olmuştur. Maalesef ülkemizde buna rağmen özellikle AKP hükümetinin son yıllarda baskı ve zulmü gün geçtikçe artmıştır. Özellikle halkın oyu ile seçilmiş milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız şu an hapishanelerde hukuk mücadelesi veriyor. Bizlerde sokaklarda alanlar da hukuk mücadelesi vermeye devam edeceğiz” diye ifade etti.
‘Vekillerimiz ve Belediye Başkanlarımız üzerindeki baskıları kınıyoruz’
Son olarak konuşan Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan; Emeğin ağır bir şey olduğunu ve bundan dolayı emeği sözlerle anlatılmayacak kadar basit olmadığına vurgu yaparak; “ Şu an vekilimiz Gülser Yıldırım tutukludur. Oda bir emekçidir. Vekillerimiz ve Belediye Başkanlarımız üzerindeki baskıları kınıyoruz” dedi.
Konuşmadan sonra Nusaybin Belediyesi ile Tüm-Bel-Sen arasında sözleşme imzalandı. Yapılan sözleşme, Belediye bünyesinde çalışan 41 kişiyi kapsıyor.
Sözleşmede Kadına Yönelik Şiddet ile Mücadele ve Kadına yönelik pozitif ayrımcılıkla ilgili maddeler genişletildi. Kadınlarla ilgili maddeler;
Erkek çalışanlar kadına yönelik fiziki ekonomik psikolojik sözlü şiddet uygulandığında sendikanın toplu sözleşmeden yararlandığı tüm haklardan men edilip ekonomik ve sosyal yardımlar eşine ödenir. 
Sendikadan disiplin suçu sayılarak maaşının yarısı eşine ödenir. 25 Kasım kadına yönelik şiddetle mücadele günü ve 8 Mart dünya kadınlar günü kadınlar ücretli izinli olacak. 
Metres, kuma, berdel, balık parası ve küçük yaşta kız çocuğunu evlendirme durumunda sendikanın toplu sözleşmesinde yararlandığı tüm haklardan men edilir ve disiplin suçu işlemiş sayılır.
Kademeden men edilir yüz kızartıcı suç olarak sayılır. Kız çocuğunu okula göndermeyen toplu sözleşmeden faydalandığı tüm haklardan men edilir.21 Mart Nevroz bayramı çalışanlar ücretli izinlidir.
Ayrıca İş Yeri Temsilciliğine Mali Hizmetler Müdürü Sara Kaya seçildi.

Güncelleme Tarihi: 08 Aralık 2012, 23:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER