banner113

Yerli buğday tohumu “Sorgül” toprakla buluştu

Mezopotamya’nın en eski buğday tohumu olarak bilinen Sorgül, Mardin Ovası’nda toprakla buluştu.

Yerli buğday tohumu “Sorgül” toprakla buluştu
 Mezopotamya’nın en eski buğday tohumu olarak bilinen Sorgül, Mardin Ovası’nda toprakla buluştu.
Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği'nin (AB) finanse ettiği Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından uygulanan ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından desteklenen projede kapsamında Sorgül buğdayı 4’üncü kez toprakla buluşturuldu.

Mardin merkez Artuklu ilçesindeki buğday ekim törenine AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Mardin Vali Yardımcısı Birkan Tatlısöz, Nusaybin Kaymakamı Emrullah Temizkan ve çok sayıda çifti katıldı.

AK Parti İzmir Milletvekili Çankırı, projeye 4 yıl önce başladıklarını belirtti.

Milletvekili Çankırı, “Projemiz gün geçtikçe büyüyor. Bağışçılarımız çoğalıyor. Tohumu daha fazla ekmeye başladık ve rekoltesinin de daha da yükseliyor. Mezopotamya topraklarında susuz tarımı tekrardan geri getireceğiz. Bu ata tohumlarımızın tekrar sandıklardan çıkarak toprakla buluşmasını sağladık. Bu inşallah diğer şehirlerde de rol model olsun. Hep beraber çok güzel bir proje ortaya koyduk.” dedi.



Ceyda Bölünmez Çankırı

Coronavirus salgınında dünyadaki birçok sektörün durma noktasına geldiğini belirten Çankırı, “Çiftçi kadınlarımız ise bu zorlu sürece rağmen üretmeye devam ettiler. Bölgede kurulan kooperatifler aracılığıyla 2017 yılından bu yana üretimlerini gelire dönüştüren kadınlarımız şimdi ‘El Ele Elden Ele’ mağazası ile doğrudan tüketiciyle buluşacak. Kadınları ekonomide var eden, güçlü tutan ve geliştiren bir yapı olarak El Ele Elden Ele; ismindeki gibi, birçok kadına ulaşacak ve ekonomilerinin güçlenmesini destekleyecek. Bölgedeki küçük üreticiler için de önemli bir satış noktası haline gelecek El Ele Elden Ele Mağazası’nın ve Topraktan Tabağa Kalkınma Kooperatifi’nin yerel ekonomilerin desteklenmesi konusunda bir model olmasını temenni ediyoruz.” diye konuştu. 
https://ilkha.com/guncel/yerli-bugday-tohumu-sorgul-toprakla-bulustu-145108

Güncelleme Tarihi: 02 Aralık 2020, 10:10

ÖMER BEKEN

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER