banner113

Mardin’de “İnsani Değerler Ve İnsan Hakları Sempozyumu”Düzenlendi.

Türk: Ortadoğu'da insanlığı inciten acılar yaşanmaktadır

Mardin’de “İnsani Değerler Ve İnsan Hakları Sempozyumu”Düzenlendi.

Mardin Valiliği tarafından İnsani Değerler ve İnsan Hakları Sempozyumu düzenlendi. Sempozyumda açılış konuşması yapan Mardin Büyük Şehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, ulusal mantık veya ulus devlet anlayışı, tekçi anlayış ile çoğulculuk anlayış arasında gerçekten ciddi bir tartışma olduğunu söyledi.

Mardin Valiliği tarafından İnsani Değerler ve İnsan Hakları Sempozyumu düzenlendi. Mardin Artuklu Üniversitesi konferans salonunda düzenlenen sempozyuma Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, Mardin Büyük şehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Emin Irmak,  Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Serdar Bedii Omay ile kamu kurum müdürleri katıldı.

Sempozyumda açılış konuşması yapan Mardin Büyük Şehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, ulusal mantık veya ulus devlet anlayışı, tekçi anlayış ile çoğulculuk anlayış arasında gerçekten ciddi bir tartışma olduğunun altını çizerek insan haklarında bireysel haklar ile toplumsal haklar arasında farklılıklar var olduğunu söyledi. Bugünde halen insan hakları ve insani değerlerini tartıştıklarını belirten Türk, "Tabi ki günümüzde iki bin yılların anlayışları açısından çok önemli farklılıklar ortaya çıkmıştır. İnsan hakları bireysel haklar ve toplumsal haklar arasında farklılıklar var. Biz meseleleri bireysel hakları olarak önümüze koyarsak aslında sorunların çözümünü geciktirmiş oluruz. Bugün Ortadoğu’ya baktığımız da homojen bir yapı yok. Heterojen bir yapı mevcuttur.  Eğer bir bireyin hukukunu esas alırsak o zaman toplumun hukukuna ulaşma şansına sahip olamayız. Çünkü her bireyin ait olduğu bir inanç var. Bir mezhep var. Bir aidiyet var. Eğer biz bireysel hakları toplumsal haklarından koparıp ele alırsak. Sonuç alıcı bir noktaya varamayız. Birey bir topluma aittir. Bir guruba aittir. Ve o gurubun hakkını göz önünde tutmak gerekir.” dedi

Türk, Ortadoğu'ya bakıldığı takdirde insanlığı inciten acıların yaşandığına vurgu yaparak "Diktatörler yıkılıyor. Ama mezhepsel, inançsal ve kültürel çatışmalar yaşanıyor. Demokratik değişimin ve dönüşümün gerçekleşmesine sahip olamıyoruz. Çünkü toplumu ele alıp o bütün kesimlerin ihtiyaçlarını karşılayacak bir demokratik modeli ortaya çıkaramıyoruz” şeklinde konuştu

Türk'ün konuşmasının ardında sempozyum Mardin Artuklu üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay ve Mardin Valisi Mustafa Taşkesen'in konuşmaları ile devam etti.

İki oturum halinde gerçekleştirilen olan sempozyum, birinci oturum da İnsan Hakları Alanında Evrensel Boyutta Atılan Adımlar, Çoğulculuk ve Çok Kültürlülük Açısından İnsan Hakları, Anadolu’da Irki ve Kültürel Alışım Karşısında İnsan, ikinci oturumda ise İslam’ın İnsan Anlayışı ve İnsan Hakları, Asırlar Boyunca Devletlerimizde Birlikte Yaşama Kültürü ve Çalışma Hayatı Açısından İnsan Hakları konuları ele alınacak.

Güncelleme Tarihi: 03 Kasım 2014, 08:40

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER