banner113

Hacılar İlk Defa Mardin Havaalanını Kullanacak

Mardin İl Müftülüğü bu sene kutsal topraklara gidecek olan hacı adaylarına yönelik yaptığı eğitim seminerleri tamamlandı.

Hacılar İlk Defa Mardin Havaalanını Kullanacak

Mardin İl Müftülüğü toplantı salonunda yapılan seminerin açılış konuşmasını yapan İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun,  Haccın Önemine dikkat çekerek şunları söyledi;

 “Allah’ın Beytini ziyaret etmek, Beytin Rabbine manen vâsıl olmak, Allah Resûlü’nün doğup büyüdüğü, tevhid mücadelesi verdiği kutsal topraklarda İslâm’ın canlı tarihini yaşamak, haccetmek üzere bütün hazırlıklarınızı tamamladınız. Ancak şunu iyi bilmeliyiz ki, hacı olmak sıradan bir olay değildir. Büyük bir sınavdan, derin bir çileden geçip azgın bir ateşte pişerek eşsiz bir tanıklığın kıyısına varmaktır. Hac, bir niyetin karara, bir kararın eyleme dönüşmesidir. Bir semboller haritasıdır hac ve bu sembollerdeki manaları bilerek karar vermektir.

Hac, kulun Allah’a verdiği en büyük sözdür. Allah’la yapılan bir ahitleşme, Allah’la varılan en büyük misaktır. Haccın her farzı, her rüknü, her hal ve hareketi, her şeâiri, her menâsiki Rabbimize verdiğimiz ruhî, kalbî, kavlî ve fiilî bir sözdür.

Hac, yeniden dirilişin, mahşerin provasıdır. Dünyada iken bir yere gidiyorsunuz, sembolik olarak kefeninizi giyiyorsunuz, Yüce Allah’ın huzuruna gidiyorsunuz, oradan mahşere çıkıyorsunuz, mahşerde bir sorgulamadan geçiyorsunuz! Sonra tekrar Allah’ın evine gidiyorsunuz, oradan da Peygamber Efendimizin (sas) ifadesiyle annemizden doğmuş gibi arınmış, temizlenmiş ve şuurlanmış olarak yeniden hayata dönüyorsunuz.

Hac, ilâhî aşka bir yöneliştir. Âşıkın maşuka doğru hareket etmesi, sevenin sevgilisine doğru gitmesidir. Bizim kültürümüzde Kâbe’yle ilgili Kur’an’da ve hadislerde geçen bütün sıfatlar aynı zamanda insanın kalbi için de kullanılmıştır. İnsanın kalbine Beytullah denmiştir. Kâbe’nin adı da Beytullah’tır. Çünkü Cenâb-ı Hakk’ın tecelli edeceği en güzel mekân insan-ı kâmilin kalbidir.

Hayatımızın en anlamlı yolculuğu olan hac, biz müminler için tam anlamıyla bir dönüm noktası olmalıdır. Adeta mahşeri yaşayanlar olarak, hac sonrasında elde ettiğimiz beyaz sayfaları korumaya özen göstermeliyiz. Geçmişte yapılan hatalar, işlenen günahlar artık bağışlanmış olarak geride kalmalıdır. Hacdan öncesi ile hacdan sonrası kesin bir şekilde birbirinden ayrılmalıdır. Bu anlamda haccımız, her birimiz için bir silkiniş, diriliş ve yeniden doğuş olmalıdır.”

                Müftü Coşkun’un konuşmasından sonra İl Müftü Yardımcısı İsmail Ünal hacı adaylarına Hac’da uyulması gereken kurallar ve genel bilgileri içeren seminer verdi. Hacda görev alacak din görevlileri de hacı adaylarıyla tanışarak birlikte nasıl hareket edecekleri konusunda görüş alışverişinde bulunudu.

                7 Ağustos 2016 tarihinde saat 14.00’da  kutsal topraklara gidecek olan Mardinli hacı kafilesi ilk defa Mardin havaalanını kullanacak.

Güncelleme Tarihi: 05 Ağustos 2016, 17:13

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER