banner113

Büyük Türk BestekârıItrî Efendi Üniversitede anılacak

Büyük Türk bestekârıBuhûrîzâde MustafaItrî Efendi Mardin Artuklu Üniversitesi’nde değişik etkinliklerle anılacak.

Büyük Türk BestekârıItrî Efendi Üniversitede anılacak

Mardin Artuklu Üniversitesi Devlet Konservatuarı tarafından bu yıl ikincisi düzenlenecek geleneksel  “İfâde-i Merâm” konserleri kapsamında, ölümünün 300. Yılı münasebetiyle Buhûrîzâde Mustafa Itrî Efendi’yi anma etkinlikleri düzenlenecek.

31 Mayıs Perşembe günüArtuklu Üniversitesi’nin konferans salonunda “XVII. Yüzyıl Müziği ve Buhûrîzâde Mustafa Itrî ”temalı sunumuyla başlayacak anma etkinlikleri, konser ve atölye çalışmalarıyla devam edecek.

17. yüzyılın en büyük Türkbestekârlarından biri kabul edilen MustafaItrîEfendi’nin Rast ve Segâh makamlarında eserlerinden oluşan konserini; kanun virtüözü, bestekâr RuhiAyangil’in yönetiminde “ İfâde-i MerâmDînîMusîkîMeşk Topluluğu” sunacak.

Türk Makam müziğinin cami ve tekke musikisi formlarını asıllarına ve üsluplarına uygun şekilde meşk edip, konserler, görsel ve işitsel yayınlar yolu ile sergilemeyi amaçlayan atölye çalışmalarının da yapılacağı anma etkinliğinde “Buhûrîzâde Mustafa Itrî  Efendi” bütün yönleriyle tanıtılacak.

UNESCO tarafından 2012 yılının “Itrî   yılı” olarak ilan edildiğini hatırlatan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Serdar Bedii Omay:

“Klasik Türk Mûsikisi repertuarının hazineler değerinde en yetkin eserlerini vermiş Itrî Efendi’nin üniversite olarak hatırlanmasına ve tanıtılmasına bir nebzede olsa katkıda bulunabilirsek ne mutlu bize ” sözleriyle etkinliğinin önemine vurgu yaparak; “ Tarihinden, kültürel ve sanatsal birikimlerinden kopuk yaşayan milletler geleceği inşa etmekte zorlanırlar.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2012, 15:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER